Search

Dva čupava stvorenja se igraju kada im se pridruži novi prijatelj. Kako se dan nastavlja, svaki od njih troje se ponekad osjeća izostavljenim. Nije tako lako shvatiti kako postupiti kad se čini da se sve mijenja. Sa humorom, voljeni likovi to riješe kako samo oni mogu.

***SPOILERI ISPOD***


Naša omiljena dva šašava i čupava stvorenja nastavljaju svoje avanture. Ovaj put im se pridružuje novi prijatelj. Dolazi i pita da li i on može da se igra sa njima. Žutičupavac rado pristane ali mali, ljubičasti, nije tako siguran.Mogu li se igrati s vama?Prvo se odluče igrati dueta pa počnu da plesu zajedno sa šeširima. Žuti Čupavac i novi prijatelj se super slažu, i začas stvore divan ples. Ali, Mali Ljubičasti nije tako sretan i njemu ples ne ide baš od ruke. Pa, donese ventilator i otpuše šešir novom prijatelji. To natjera novog prijatelja da ih napusti da ganja svoj šešir.


Mali Ljubičasti želi odmah da se nastavi igrati sa svojim velikim prijateljem, ali Veliki se ne da omesti tako lako. Pobuni se i pita zašto je otišao njihov novi prijatelj. Prije nego je Mali imao priliku da izmisli izgovor, novi prijatelj se vraća.Tako nastave da se druže, ali ovaj put, Ljubičasti Čupavko i novi prijatelj žele da sagrade automobil. To urade vrlo brzo, ali kada veliki Žuti Čupavac pođe da sjedne u njega, ne može da stane. Manja dvojica predlože da se igraju lovaca na dinosaure i da Veliki bude dinosaur. Natjeraju da urlika i onda ga uhvate mrežom za hvatanje dinosaura. To Velikog jako rastuži i on počne da plače. Na sav glas kaže "Mi nismo prijatelji" i jeca.

Mali ljubičasti mu kaže da je u pravu. Nisu oni prijatelji. Oni su najbolji prijatelji. I tako sve troje novih prijatelja odluče da se igraju nešto sasvim novo, nešto što svi mogu da se igraju. I svi su sretni dok se igraju nove igre, špijuna. Ali, Ana Kang nam uvijek ostavi smiješni poklon za kraj, i tako je i ovaj put kada im se pridruži četrvrti prijatelj i pita da li i on može da se igra sa njima.

Zar ima i jedan roditelj na svijetu da nije proživio lično ovu slatku malu slikovnicu? Na prvi pogled se čini da se sve poremetila zato što ih sada ima troje, dok ih je na početku bilo dvoje. Ipak, to jeste nekako tačno, ali nije baš sasvim. Dok se Čupavi prijatelji takmiče za pažnju, nikome nije lijepo i neko se ne zabavlja. Na kraju, kada odluče da se igraju nešto u čemu svi mogu jednako da učestvuju, stvari se skroz promijene.


Kao i uvijek, možemo da nađemo puno toga za razgovor sa klincima. Pošto je ovo priča o prijateljstvu i skladnoj igri, možemo da pomognemo djeci da razumiju zašto je Ljubičasti bio ljubomoran, a Žuti tužan i kako su to riješili. Možda nam pomognu pitanja kao na primjer:


 • Kako se Mali Ljubičasti osjećao kada se pojavio novi prijatelj? Kako znaš?

 • Da li je bilo lijepo kada je Ljubičasti donio ventilator? Zašto? Kako je mogao drugačije da postupi?

 • Kako se Žuti osjećao kada su dva mala prijatelja sagradila automobil bez njega? Kako znaš?

 • Šta je Mali Ljubičasti uradio da bi se Veliki Žuti osjećao bolje? Da li je pomoglo? Kako znaš?

 • Da li se tebi nekada desilo nešto slično? Kako si se osjećao/osjećala kada neko nije tebe htio da se igra s tobom?

 • Da li si ti ikada nekoga izostavio/izostavila iz igre? Kako se taj prijatelj osjećao/osjećala?

 • Šta možemo da uradimo da bi se svi prijatelji mogli igradi fino zajedno?


Cilj sa ovim pitanjima je da pomognemo klincima da razmisle o tuđim osjećajima (što uči empatiju, a svi znamo koliko ja lično volim da to naučimo svoje klince) i da se naviknu da nalaze rješenje za probleme ili sukobe. A ako ništa drugo, neka se smiju novim avanturama naših omiljenih sasavih čupavača. Uživajte!

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:


YouTube https://www.youtube.com/knjigezaklince


Facebook https://www.facebook.com/knjigezaklince


Instagram https://www.instagram.com/knjigezaklince/13 views

Slon Elmer živi u krdu u kojem se slonovi razlikuju po mnogočemu. Jedino su isti po boji i zbog toga su svi sretni. Svi osim Elmera, jer on nije sive, slonovske boje. On je šaren i veseo pa se ostali slonovi vole šaliti s njim. U jednom trenutku Elmeru smeta što je drugačiji i odluči se promijeniti. Ali na kraju se pokaže da je različitost upravo ono najljepše u životu.

***SPOILERI ISPOD***


Elmer je jedan vrlo mladi slon koji je malo drugačiji od svih ostalih u svom krdu. U njegovom krdu ima mladih ili starih, visokih ili niskih, debelih ili mršavih slonova. Zapravo postoje mnoge varijacije. Ali svi su iste boje. Svi osim Elmera. Elmer je neobičan. Elmer je bio sačinjen od živopisnih krpica od žute, narančaste, crvene, ružičaste, ljubičaste, plave, zelene, crne i bijele boje. Čak je i njegova narav šarena i odgovara njegovom izgledu. Elmer je vedar, optimističan i ponekad vrlo šašav. Apsolutno voli praktične šale. Ako je bilo i malo smijeha u krdu, obično ga je Elmer započeo. Čitavo se krdo njemu nekad smije. Međutim, nije mu to baš uvijek bilo drago.


Jedne noći Elmer nije mogao zaspati.

Razmišljao je o tome kako mu je zapravo dosadilo da bude drugačiji.


Razmišljao je dugo. Zašto je izgledao toliko različito od svih ostalih? Da li su mu se zato smijali? I sve tako dok se, nažalost, odšuljao, odlučan da se nekako pokrije sivom bojom, kako bi se uklopio s ostalima. Maskirao se totalno, uz pomoć sivih bobica, i činilo se da mu je uspjelo! Bio je isti kao i ostali slonovi. Na povratku ga niko nije prepoznao, čak su ga i prijatelji pozdravili uljudno, ali prilično distancirano. Ubrzo ga nešto drugo mučilo. Zašto su svi bili tako ozbiljni, tihi i smrknuti? Sve je to bilo Elmeru jako čudno.

Na kraju, Elmer više nije moga da izdrži u tom tihom i ozbiljnom krdu. Tako da je učinio ono što je samo Elmer mogao, i viknuo na sav glas. Svi slonovi su postali nemoćni od smijeha. Bili su presretni što se Elmer ponovo vratio. A onda se vrijeme promijenilo i kiša je počela da pada tako da su se čarobno otkrile Elmerove prave boje. Svi u stadu bili su toliko sretni što im se vratio popularni šaljivdžija da su odlučili proslaviti taj poseban dan svake godine. Od tada na “Elmerov dan”, svaki bi se slon ukrasio jedinstvenim i šarenim bojama, a Elmer se mora ukrasiti kako bi izgledao kao običan slon.

Od početka ove prve priče, poruka je jasna. Elmer jeste drugačiji, ali je prihvaćen i cijenjen baš takav kakav je. Jedinstven je i ima poseban talent da usreći sve oko sebe. Kad promijeni izgled i više ne liči na sebe, prijatelji ga ignoriraju. To mu jasno da do znanja da je poseban i voljen. U ovoj knjizi djeca mogu početi razmišljati o vrijednosti prijateljstva i porodice, identiteta i različitosti, kao i o tome kako trebaju biti vjerni sebi. Sve ove teme bi mogli diskutovati individualno danima, ali počnite polako. Možda sa pitanjima kao ovim:


 • Pitajte djecu zašto drugi slonovi u krdu vole Elmera.

 • Neka djeca imenuju ljude koje poznaju i koji se ponašaju poput Elmera. (Sviđaju li vam se takvi ljudi? Zašto?)

 • Razgovarajte o tome zašto Elmer želi promijeniti svoj izgled.

 • Ko pomaže Elmeru da povjeruje da je bio poseban baš takav kakav je bio? Kako?


Na kraju, kad se otkriju Elmerove prave boje, njegovi prijatelji se iznenade i oduševe. Mnogo više vole njegovu raznobojnu i zabavnu narav i uvjeravaju Elmera da ga vole zbog njegovih razlika, a ne usprkos njima. To je ipak ono što svi mi kao ljudi želimo: da budemo prihvaćeni i voljeni baš onakvi kakvi jesmo. Zar ima bolje pouke za djecu? Uživajte!

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:


YouTube https://www.youtube.com/knjigezaklince


Facebook https://www.facebook.com/knjigezaklince


Instagram https://www.instagram.com/knjigezaklince/

17 views

Bosonogi Lisac je duhovita pričica o tome kako stari Lisac po kući traži svoje čarape i pritom nailazi na različitu odjeću. Svaka stranica pruža klincima priliku da otklope tajni prozorčić i zavire da vide šta je iza njega. Pri tome pomažu divne ilustracije i jednostavne rime. Da li će lisac pronaći svoje čarape?

***SPOILERI ISPOD***


Stari Lisac se budi i ubrzo shvaća da nema nigdje njegovih čarapa. Odmah kreće u potragu i stiže do škrinje gdje zaviri ali ne nađe čarape nego potkošulju. Obuće je ali još uvijek mu je hladno po nožnim prstićima, pa nastavi da traži svoje čarape. Stigne do podno stepenica i tu nađe košulju, ali ne i čarape. I nju obuće, ali nastavi u potrazi za svojim čarapama.


Stari se Lisac probudi! Čarapa nema - čudom se čudi.


Stigne do vitrine sa šoljicama i ostalim suđem, i tu nađe kravatu, ali ne i čarape. Stavi kravatu na sebe, ali se i dalje žali da su mu stopala smrznuta pa nastavlja da traži čarape. Stigne do kupatila i tu, ispod prostirke na podu, nađe šešir! Ali čarapa i dalje nigdje.

Sitgne Lisac tako do stojećeg sata, i zaviri i unutra i napokkn nađe jednu čarapu. Ali njemu trebaju dvije! Gdje bi ona mogla da bude druga čarapa? Lisac stiže do šarene kutije i nađe je tu.

Svi mi ponekad izgubimo čarapu, pogotovo kad je riječ o klincima. Koliko puta smo pitali "gdje su ti čarape" ili meni lično još smješnije "gdje ti je čarapa" u jednini. Nekako jeste moguće izgubiti samo jednu, ne samo u vešu nego tokom normalnog dana. Lisac je, čini se, izgubio čitavu garderobu i iako traži samo čarape, uspije da se obuće od glave do pete tokom potrage. Prati ga mala mišica pa se pitam da li je ona u stvari sakrila sve njego stvari ili je Lisac lumpovao noć prije pa sve razbacao.

U ovoj priči nema pitanja za neku dublju analizu ili emotivni razvoj. Možemo istaknuti da je lijepo imati prijatelje koji nam pomažu kao što Mišica pomaže Liscu, naravno. Možemo tako i istaknuti koliko bi Liscu bilo lakše da sve to nađe da je složio sve i ostavio tamo gdje stoji. Mama u meni je to svakako mumljala Liscu dok je tražio svoje čarape po neurdnoj kući (šešir u kupatilu ispod prostirača!!). Ali, ja mislim za ovu priču da je lijepo samo se usredotoči na zabavu. Dopustite klincima da probaju da pogode šta se nalazi iza svakog poklopca prije nego što ga otvore i da probaju da to urade bez vaše pomoći. Ovim im pomažete da razvijaju deduktivno rezonovanje i kognitivno razumijevanje.

Nije tajna da obožavam ovaj slavni tim autorice Julie Donaldson i ilustratora Axel Schefflera. Ni ovaj put nisu razočarali. Inače su njihove priče malo duže i dublje, ali i ova je simpatična pogotovo za mlađu djecu. Ja bi je preporučila mališanima od 2-6 godina. Uživajte!

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:


YouTube https://www.youtube.com/knjigezaklince


Facebook https://www.facebook.com/knjigezaklince


Instagram https://www.instagram.com/knjigezaklince/


35 views