top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Medvjedići Berenstain i istina - priča o važnosti govorenja istine, a ne laži

Updated: Feb 20, 2023

Medvjedići Berenstain i istina - Napisali i ilustrovali Stan i Jan Berenstain


Kad mama ode na kupovinu, Braco i Seka igraju fudbal u kući. . . i na kraju razbiju Maminu omiljenu lampu! Kad ih mama upita što se dogodilo, oni joj ispričaju niz laži koje postaju sve veće i veće. Hoće li joj ikada reći istinu?

 
 
Prvo je Braco pomaknuo loptu desnom nogom, a zatim lijevom, pokušavajući izmamiti Seku iz njenog položaja. Potom je, brzinom munje, oštro udario loptu desnom. Gotovo je uspjelo. Ali i Seka je bila brza. Ispružila je koljeno i blokirala loptu, koja se odbila o policu s knjigama, o stolicu, o tabure, a onda je pogodila maminu omiljenu lampu, koja je uz prasak pala na pod!


Medvjedići Berenstain su veliki hit širom čitavog svijeta baš zato što se ponašaju kao i svako drugo dijete. Nisu savršeni, imaju svoje mane i probleme, ali to i ne znači da su loši. Svi mi smo imali dane kada nismo poslušali roditelje. Svi smo imali priliku da pravimo svoje greške. Ali šta će oni odlučiti da urade sa tom greškom? Da li će odlučiti da priznaju krivicu, ili da lažu?


Pouka ove slikovnice je stara, ali uvijek važna. Medvjedići su napravili grešku, pa su grešku napravili gorom sa velikom lažu. Brzo shvate da laganje nikad nije riješenje. Laž postaje sve veća, a njihov sram raste sa njom. Na kraju shvate da ništa ne riješavaju laganjem.



Slikovnica takode sadrži pouku za roditelje. Kako su mama i tata prišli malim medvjecima, vrlo dobro znajući šta se desilo je i pouka za nas.


Između ostalog, ova nas slikovnica uči da doprinos jednog pojedinca može pomoći na način na koji niko drugi ne može. Savršena je prilika da razgovaramo sa klincima o važnosti osobone odgovornosti.

Pa možemo pitati nešto kao:


Zašto su medvjedići igrali lopte u kući? Da li je to u redu?

Šta su uradili kada su roditelji stigli kući? Zašto su lagali?

Da li se tebi desilo da ne poslušaš roditelje? Kakav je osjećaj bio?

Šta su medvjedići naučili kada su slagali? Kako su se osjećali radi laži?


Ovakvim pitanjima pomažemo klincima da se povežu sa glavnim likom i bolje razumiju pouku priče i na kraju primjene sebi. Koja sam pitanja zaboravila?


Ako vam se sviđa post, slobodno ga sačuvajte i podijelite.🤩⁠

 


Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:








73 views
bottom of page