top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Ja ne želim biti žaba - priča o o slavljenju onog što jesmo

Da te pitam nešto ... da možeš biti bilo koja životinja na svijetu, koja bi to životinja bila? Vjerovatno NIJE žaba, zar ne? Upravo…

 

Želim biti svinja. Ne možeš biti svinja. Zašto ne? Prije svega zato što si žaba. Ali i zato što nemaš kovrdžavi rep i ne jedeš smeće. Mogu da jedem smeće. Svi to kažu dok ne probaju pojesti smeće. Žao mi je, ne možeš biti svinja.



Mala žaba želi biti bilo koja druga životinja, samo ne žaba. Kako šeta sa svojim tatom, nabraja svakakve druge životinje - mačka, zec, pa čak i svinja se čine kao bolje opcije. Kako šetaju, moli tatu da bude drugačija. Tata joj uporno objašnjava zašto te životinje nisu opcije za nju, ali žaba ne odustaje. Ona stvarno ne želi da bude žaba. Ne shvaća zašto je tata ne shvaća. Sve dok ne naleti vuk. Vuk kaže žabi da je jako gladan i da treba da bude zahvalna što je žaba. Kad žaba pita zašto, objasni joj da on jede sve one druge životinje, ali ne jede žabe upravo zbog svih razloga za koje ona misli da joj nisu prednost.


Pouka ove slikovnice je da je super da smo mi, mi! Svi se ponekad osjećaju da žele biti drugačiji i to je sasvim u redu. Kada se oslonimo na one oko nas, to možemo prevazići i naučiti da budemo zahvalni za ono što jesmo.

Između ostalog, ova nas slikovnica uči da kada sebe prihvatimo, vidimo sve ono što je dobro u nama. Uvijek imamo priliku da razgovaramo o slikovnicama koje čitamo sa klincima.


Pa možemo pitati nešto kao:


Zašto žaba želi da budi drugačija?

Kako je tata reagovo? Zašto?

Koja životinja bi ti voljela da budeš? Zašto?


Ovakvim pitanjima pomažemo klincima da se povežu sa glavnim likom i bolje razumiju pouku priče i na kraju primjene sebi. Koja sam pitanja zaboravila?


Ako vam se sviđa post, slobodno ga sačuvajte i podijelite.🤩⁠

 


Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:








158 views
bottom of page