top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Miles je moćni bracosaurus - priča o podžzavanju dječjih interesa

Miles je moćni bracosaurus - Napisale Samantha Kurtzman-Counter i Abbie Schiller - Ilustrirala Valentina Ventimiglia


Šestogodišnji Miles nam se ponovo pridružuje i danas je šampionska utakmica u bejzbolu njegovog velikog brata Scottyja. Cijela porodica je uzbuđena - svi osim Milesa.

 

Dok su mama, tata, Scotty i Max trkom izlazili iz kuće, Miles je dobro pogledao trofeje koji su ga okruživali. Primijetio je da su uglavnom pripadali Scottyju, a čak je i Mali Max dobio medalju u gimnastici.
Ali nijedan nije bio njegov. Niti jedan.


Kao srednjem djetetu, Milesu je dosadilo cijelo vrijeme slaviti postignuća svoje braće i osjeća se kao da nikog nije briga za ono što on voli raditi. Odlučivši da ostane kod kuće sa Djedom, umjesto da ide na veliku utakmicu, Miles je smislio plan: naći će nešto u čemu je on dobar, tako da može osvojiti puno trofeja i pokazati svojoj porodici da je i on poseban! Djed i Miles krenuli su da pronađu njegov talent, ali na kraju otkrivaju da je najbolji trofej od svih sreća koja dolazi kad radiš ono što voliš - i da je zaista super biti posve svoj.


Pouka ove slikovnice je toliko i za roditelje koliko i za klince. Naime, svi smo mi različiti, unikatni, i jedinstveni. Takvi smo od rođenja. Jako je važno da to shvatimo kao roditelji i da podržavamo interese djeteta. Za djecu je takoder jako važno da shvate da nemoraju da rade sve što i ostali rade.

Između ostalog, ova nas slikovnica uči da doprinos jednog pojedinca može pomoći na način na koji niko drugi ne može. Savršena je prilika da razgovaramo sa klincima o važnosti osobone odgovornosti.


Pa možemo pitati nešto kao:


Zašto se Miles svađao sa bratom? Kako se osjećao poslje?

Šta je Miles uradio da se osjeća bolje? Ko mu je pomogao? Kako?

Šta ti voliš da radiš? Šta tvoj brat/sestra vole da rade? Kako je to drugačije?


Ovakvim pitanjima pomažemo klincima da se povežu sa glavnim likom i bolje razumiju pouku priče i na kraju primjene sebi. Koja sam pitanja zaboravila?


Ako vam se sviđa post, slobodno ga sačuvajte i podijelite.🤩⁠

 


Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:








23 views
bottom of page