top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Šta je raslo u Larryevom vrtu - priča o važnosti uzgajanja prijateljstva zajednice

Updated: Feb 20, 2023

Grace misli da je Larryev vrt jedno od svjetskih čuda. U svom malenom dvorištu Larry uzgaja čudesno povrće, a Grace mu je pomoćnica. Zajedno zalijevaju i čupaju korov, sade i obrezuju, kopaju i beru. Kad god nastane problem, Grace i Larry ga zajedno i riješe. Grace ubrzo saznaje da Larry ima velike planove za povrće u svom vrtu. A kad se vrt suoči sa svojim najvećim problemom dosad, Grace slijedi Larryjev primjer kako bi pronašla savršeno rješenje. Na kraju nauči da nevjerovatne stvari mogu nastati kada se u vrtu priklonite ljubaznosti.

 
 
"U svom vrtu Larry je uzgajao svakojako povrće. Ali to nije bilo obično povrće. Bilo je tu žute mrkve boje maslaca i ljubičastog krompira. Šarene blitve i grimiznog graha. Ružičastog paradajza boje zrele breskve. I paradajza crnog izvana, a crvenog iznutra."


Inspirisana stvarnom osobom, autorka Laura Alary napisala je dirljivu priču o tome kako nevjerovatne stvari mogu rasti kada ljubazno brinete o svom vrtu. U ovom slučaju, Larry, učitelj, pomaže u razvoju zajednice. On daje svojim učenicima da uzgajaju biljke paradajza koje potom poklanjaju svojim komšijama uz lične napisane poruke.


Ova slikovnica nudi snažnu lekciju o utjecaju velikodušnosti, istovremeno ohrabrujući malu djecu da postanu aktivisti zajednice u svom komšiluku . Ova uzbudljiva priča podstiče poštovanje prema komšiluku i zajednici u trenutku kada se čini da to osjećanje erodira.



Knjiga također sadrži ekološku poruku o berbi vlastitog povrća i, sa živopisnim ilustracijama Kass Reicha, odlično objasni rast i promjene u biljkama i životu. Lijepe ilustracije, snažna i dobra poruka o okolišu, jedenju lokalnog su jake teme ove slikovnice.


Između ostalog, ova nas slikovnica uči da doprinos jednog pojedinca može pomoći na način na koji niko drugi ne može. Savršena je prilika da razgovaramo sa klincima o važnosti osobone odgovornosti.

Pa možemo pitati nešto kao:


Koji je zadatak dao učitelj Larry svojim učenicima? Zašto? Kako su se oni osjećali prije? Poslje?

Zašto Larry ulaže toliko truda u svoj vrt?

Šta je Larry naučio Grace? Šta je Grace naučila Larryija?


Ovakvim pitanjima pomažemo klincima da se povežu sa glavnim likom i bolje razumiju pouku priče i na kraju primjene sebi. Koja sam pitanja zaboravila?


Ako vam se sviđa post, slobodno ga sačuvajte i podijelite.🤩⁠

 


Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:








bottom of page