top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Žirafe Plesati Ne Znaju - AudioKnjiga/Slikovnica za Djecu - Knjige za Klince

Updated: Aug 17, 2020

Žirafe Plesati Ne Znaju je dirljiva priča o žirafi zvanog Žiro, koji ne želi ništa više nego da pleše. Sa krivim koljenima i tankim nogama teže je žirafi nego što biste pomislili. Svi mu se smiju dok ne dobije nekoliko ohrabrujućih riječi od novog prijatelja.

 

 

***SPOILERI ISPOD***


U ovoj dirljivoj i pobjedonosnom priči u stilu rime, susrećemo Žirafu Žiru. On je tužan jer vjeruje u ono što su mu ostale životinje uvijek govorile - da žirafe ne mogu plesati. Noge su mu preduge, vrat previše mršav, a koljena previše iskrivljena.



Žirafa Žiro bješe visok, vrata dugačka i vitka. Ali koljena mu bjehu skroz klimava a noge tanke ko pritka.

Stajat pod stablom i brsit lišće za njega bilo je lako ko šala. Ali kad god je potrčati htio, koljena bi uvijek ga izdala.


Svi mu se smiju kad pokuša. Napušta ples džungle u potpunom porazu dok se njegov put ne ukrsti sa pronicljivim malim cvrčkom koji svira na violini i nudi drugačiju perspektivu ... i rješenje.

Suosjećajni cvrčak počinje svirati svoju violinu i odjednom, Žiro shvaća ... on pleše! Ubrzo se ostale životinje okupljaju i svjedoče Žirinoj nevjerojatnoj transformaciji. Životinje koje su se prije podsmjehivale i rugale sada aplaudiraju Žiri kao najboljem plesaču kojeg su ikad vidjeli!

Svi sada žele biti poput Žire i pitaju ga o njegovoj tajni tog novog plesa. Ali Žiro samo elegantno završava svoj ples i kaže da svako to može uz pravu muziku.


Kao i uvijek, dobra je ideja pitati klince nekoliko pitanja o priči.


  • Po čemu se Žiro razlikuje od ostalih životinja iz džungle na početku priče?

  • Kako se Žiro osjeća zbog ostalih životinja? Zašto?

  • Šta osjećaju nauči Žiru?

  • Šta mislite, šta autor pokušava da vam kaže kada na kraju priče kad kaže "Svako od nas plesati zna kad pronađe muziku koja ga pokreće”?


Pouka je očita: svi smo jedinstveni i imamo nešto posebno što možemo uraditi. To je ponekad nešto što drugi ne očekuju ili misle da ne možemo. Ali sve što nam treba je malo samopouzdanja i ohrabrenja.


 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:





 

269 views
bottom of page