top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Žabac Bitko - AudioKnjiga/Slikovnica za Djecu

Updated: Aug 17, 2020

Žabac Bitko živi u jezercetu punom lokvanja. Cvijeće je lijepo, mirisno, i u njemu uživaju mnoga druga stvorenja koja također naseljavaju to jezerce. To je vrlo ugodno mjesto za život. Barem treba biti. Umjesto toga, Bitko odlučuje da bi samo on trebao uživati ​​u prekrasnim cvjećkama.

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Bitko zahtijeva da ostali stanovnici odu. I kada Bitko posjeduje cvijeće, njegovo sebično ponašanje ih gotovo uništi. Može li neko zaustaviti ovog nasilnika? Kao što se ispostavilo, odgovor je DA! Koristeći humor i ćud, autorica-ilustratorica Jennifer Sattler majstorski pokazuje mladim čitateljima da stojeći zajedno mogu promijeniti puno toga u svijetu.



Bitko je živjeo u jezercetu punom lokvanja, i htio je da ih SVE zadrži za sebe.




Bitko prvo naiđe na puža. Puž mu kaže kako su lokvanji ukusni i pita ga da li ih je probao. Ali, Bitko ne želi da sluša, nego se samo izgalami. Kaže pužu da zna on kako su ukusni lokvanji, ali da su samo njegovi.

Onda Bitko naleti na jednog malo vilinog konjica. On se divio mirisu lokvanja i pohvali ih glasno. Ali Bitko je toliko sebičan da ne želi ni da djeli njihov miris. On galami i na vilinog konjica i tjera ga da bježi iz jezerceta.


Bitko onda vidi pčelu kako dira jedan lokvanj i to mu je bila zadnja kap. Pčelica je probala da se pravda i da kaže da to cvječkama godi, ali Bitko nije htio ništa da sluša. Počeo je da i onda je sve istjerao iz jezerca -- čak i najmanju muhu.

Kad je napokon ostao sam sa svojim lokvanjima, opet nije bio sretan. Počeo je da ih jede i jede dok ih nije skoro sve pojeo. Na kraju je ostao samo jedan lokvanj. A pošto je bio sit, Bitko je bio toliko škrt, da je sjeo na njega da ga čuva. To je vidjela jedna pčela i upozorila je Bitka da ne sjedi na lokvanju, da ga to gnječi. Ali Bitka nije bila briga.

Pčela je pozvala ostale insekte i gmizavce i svi su krenuli na Bitka i onda su oni istjerali njega iz jezerceta. Pošto Bitka više nije bilo, jezero se oporavilo i lokvanji se vratili da bi svi mogli da uživaju u njima a Bitko je ostao sam u blatu.

Sattlerovi živopisno obojeni insekati i ostali likovi nisu samo divni, već su u potpunosti u okviru svojih prava. Pouka je jasna: pojedinci se možda ne osjećaju vrlo moćno protiv zastrašujuće figure, ali postoji broj u snazi. Time, ova bajka pruža model kako deljenje i brižna zajednica će uvijek pobjediti protiv sebičnosti.

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:






 

15 views
bottom of page