top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Zog i leteći doktori - Priča o važnosti osobnog izbora i slobode

Zmaj Zog, princeza Zlatka, i vitez Brzojaša su zajedno krenuli u nove doktorske avanture! Niti jedan bolestan stanovnik u njihovom kraljevstvu neće ostati bez njege dok leteći doktori dežuraju. Ali nekonvencionalni izbor karijere princeze Zlatke ne stoji baš dobro s njenim dajdžom, kraljem. Smatra da bi princeze trebale biti u svojim kulama cijeli dan! Ali kad kraljeva misteriozna bolest zbuni sve kraljevske doktore, u pomoć dolazi princeza Zlatka! Da li će ona da uspije da ga izliječi?

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Evo je, još jedna sjajna priča Julije Donaldson i Axel Schefflera. U ovoj priči, Zog, zmaj-ambulanta, nosi dva doktora, Brzojašu i Zlatku, svuda u ime medicine.


Upoznajte leteće doktore, uvijek na zadatku —

viteza Brzojašu Velikog,

zmaja Zoga i princezu Zlatku.


Pomažu raznim stvorenjima da ozdrave brzo, od sirena do lavova do jednoroga, šireći dobrotu i čineći da se mnoga bića osjećaju bolje. Međutim, kada dajdža princeze Zlatke, to jeste kralj, otkrije da je ona svoje raskošne haljine zamjenila za stetoskop, on je zarobi u svoj dvorac. Tako zarobljenu je natjera da šije jastuke i tako neke stvari koje princeze trebaju da rade po njegovom mišljenju. Očajnički želeći izbjeći ovu sudbinu, Zlatka surađuje s Brzojašom i Zogom da pobjegne, ali sve što probaju je uzalud.

Ali ubrzo se kralj razboli. Dođu razni doktori iz svih krajeva, ali niko ne zna kako da mu pomogne. Niko osim Zlatke! Onda zamoli Brzojašu i Zoga da odu po sastojke sa kojima bi mogla da napravi lijek za svog dajdžu. Oni ih sve skupe, a Zlatka stručno spremi sirup i da ga kralju. Kralj se u tri kašike oporavi u potpunosti. Toliko je zahvalan i pokaje se da je odmah pusti iz zatvora. Naša tri prijatelja sretno uskliknu i odjašu u suton u potrazi za novim pacijentima.

Opet Julia Donaldson očarava svojom zabavnom rimom i još pokazuje da i djevojčice i dječaci mogu učiniti sve što žele ako ulože trud i rad. Svi bi trebali, bez obzira na godine i spol, biti ponosni da se suprotstave svima onima koji im stanu na put, čak i ako su ti ljudi članovi porodice. A dobrota Zlatke i njena predanost svom radu kako se priča nastavlja su vrijedni divljenja. I njeni saputnici joj pomažu da ostane vjerna sebi uprkos čistom zlu njenog dajdže. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:



Facebook https://www.facebook.com/knjigezaklince




bottom of page