top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Zločesta Sjemenka - Priča o pronalaženju sreće i ličnoj odluci za poboljšanje

Updated: Nov 5, 2020

Ovo je priča o zločestoj sjemenci. Ona je zla špica, praaaaaaaaava zlica. A koliko je zla? Stvarno vas to zanima? Ima lošu narav, loše manire i loš stav. Loš je otkad se sjeća! Ovo sjeme nikad ne sluša. Ali šta se dogodi kad jedno nestašno sjeme promijeni mišljenje o sebi i odluči da želi biti - sretno!

 
 

***SPOILERI ISPOD***

U ovoj simpatičnoj priči, upoznajemo jedno sjeme -- jedno zaista loše sjeme.

Svi tako znaju, jer svi tako pričaju. Čak i kada misle da ih Sjeme ne čuje, mrmljaju da je on loš. Ali, Sjeme ih čuje jer ima dobar sluh. Kad svi tako kažu, moramo se i mi kao čitači zapitati koliko je to Sjeme u stvari loše. Sjeme nam objasni.


Ja sam loše sjeme. Zaista loooooooše sjeme. O da, to je istina.


Kaže nam da nikada ne vraća stvari tamo gdje stoje, uvijek kasni, nikada ne pere ruke ili noge, laže bezveze, i preskače red. Još nam prizna da bulji i bleji u ljude. Da nikada ne sluša i prekida druge. Sve to radi jer je on ipak, loše Sjeme.

Sjeme nam ispriča da nije uvijek bilo tako loše. Jednom davno je živjelo na divnom polju na suncokretu sa svojom porodicom. Imao je veliku porodicu sa puno sjemena i zabavljali su se svaki dan i bili su bliski. Ali jedan dan su latice suncokreta opale i njegov cvijet svijet se prevrnuo.

Ne sjeća se puno detalja poslije toga. Sjeća se neke kesice. Sve je postalo mračno. A onda se sjeća kako ga je neki ogromni div pokušao da pojede. I baš kada je mislio da je gotov, totalno gotov, taj div ga je ispljunuo u zadnji čas. Poletio je i završio ispod tribina. Kad se probudio, noć je već bila pala. Iako mu je žvaka omekšala pad, i iako se osjećao u redu, osjećao se drugačije. Tad je posao loše sjeme.

Upravo tada je prestao da se smije, postao je usamljena lutalica bez prijatelja, i sve to namjerno. Živio je u konzervi soka i nije ga bilo briga. Godilo mu je. Ali jednoga dana donese veliku odluku. Odluči da želi da ne bude "loše sjeme" više. Bio je spreman da bude sretan. I iako je teško da se promjeni, on se ipak trudi, malo po malo, dan po dan. I iako ponekad zaboravi da sluša, ili zakasni negdje, ili radi neke druge loše stvari, trudi se da se popravi. Kaže "hvala" i "molim" i nasmiješi se. Zabrlja ponekad i nekad se osjeća loše, ali ne da se omesti. I kad drugi možda nešto kažu loše o njemu, nekad kazu i nesto dobro. Pa sada i to čuje.

Ova knjiga je tako divan način da djeci objasnimo puno nekih stvari. Prvi, i možda najvažniji, je šta je trauma. Naše malo sjeme nije uvijek bilo loše, nego mu se desilo nešto scime se nije znao da snosi. Jedna je izvukao živu glavu i to ga je promijenilo. Ali što je takođe važno istaknuti je da je Sjeme donio odluku o svom ponašanju. On je odlučio da se promjeni i tako je i postupio, malo po malo. Ova priča je isto tako sjajna za pokazivanje djeci da nas naša reputacija i prošli postupci ne čine onim što jesmo danas. U kratko, nije važno šta drugi ljudi govore o nama, važno je kako se mi ponašamo. Uz to, možemo da porazgovaramo sa klincima na sljedeći način.

  • Kako se Sjeme ponašao na početku priče? Da li je takvo ponašanje u redu? Zašto?

  • Šta se desilo Sjemenu da postane loš? Kako se osjećao nakon što je izgubio svoju porodicu?

  • Kako se Sjeme promijenio? Ovo je najvažniji dio razgovora i treba da objasnimo da je "odluka" o promjeni važna.

  • Kakav je Sjeme bio na kraju priče? Da li je bio savršen? Da li je to u redu?

  • Da li si ti nekada loš/loša? Kada? Zašto?

  • Šta mi možemo da učinimo da postanemo bolji?

  • Da li je važno šta drugi govore o nama? Zašto?

Uz ovakva pitanja, djeci pomažemo da razumiju pouku priče i da razmišljaju na dublji način. Na taj način oni uče kritičko razmišljanje i mogu primijeniti te strategije u budućnosti.


Poruka je prilično jednostavna: nikad nije kasno da pokušamo napraviti promjenu u svom životu. Ako to može i Zločesta Sjemenka, možemo i mi. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:





264 views
bottom of page