top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Vuk koji nije volio čitati - priča za razvijanje ljubavi za čitanje

Bio jednom jedan Vuk čiji je apetit za knjigama bio nezasitan. Sve ih je gutao! On je volio okus papira, ali ne i priče ispričane u knjigama. Čitanje mu je bilo tako dosadno! Govorio je da voli da doživljava pustolovine, a ne o njima da čita! Da li će mu njegovo nevjerojatno putovanje u Zemlju knjiga promijeniti mišljenje?

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Idemo opet u avanturu sa našim Vukom. Ovaj put učimo o knjigama, i što je još važnije, pričama koje se nalaze unutra sa njime. Vuk obožava knjige, ali nikako ne voli priče koje se nalaze u tim knjigama. On zapravo toliko voli knjige da ih jede, doslovno.


Bio jednom jedan vuk koji je gutao knjige: male, velike, bajke, rječnike, romane… Sve su završavale pod njegovim oštrim zubima.


Njegovi prijatelji ga pitaju o toj čudnoj navici - zašto ne proba da procita barem jednu pricu. Ali Vuk se brani govoreći da bi on radije doživljavao avanture umjesto da čita o njima. Njegovi prijatelji ne odustaju - daju mu specijalnu knjigu koju su za njega izabrali i kažu mu da je mora pročitati ili se neće snjim više igrati. Vuk ode kući, i počne da čita. Pročita dvije-tri stranice, i zaspe u fotelji.

Kad se probudi, Vuk se nađe u zemlji knjiga gdje ga Bibliotekarka zamoli za pomoć. Naime, izgubila je deset knjiga i mora da ih pronađe. Vuk rado krene da ih traži. Odmah vidi jednu u košarici pored gavrana i lisice koji se svađaju o tome kome pripada ta knjiga. Vuk je ukrade i krene dalje. Čim je sjeo da je pojede, ugleda zeca koji juri sa još jednom knjigom pod pazduhom. Trkom ga zaprati kroz tunel i nađe se za velikim stolom sa raznojakim poslasticama. Zec mu kaže da može da dobije drugu knjigu ako im se pridruži na čaj, što Vuk halapljivo prihvati.

Krene dalje i susreće Mowglija i Bagiru, Petra Pana, Kapetan Kuka, pa sve do Pinokia Đepeta. Uz svaki novi lik koji susreće, nalazi i knjige. Na kraju se udružio sa Đepetom i napravi ogromnu vatru unutra morskog psa koji ih je progutao da bi pobjegli na letećem tepihu. Leteći tepih ga vrati u Bibloteku gdje je i počeo. Ponosno vrati svih deset knjiga zahvalnoj Bibliotekarki.

Kad se vrati kući, bio je vrlo znatiželjan o svakom liku kojeg je upoznao tokom svojih avantura, pa se odmah bacio u knjigu koju su mu poklonili prijatelji. Toliko se zabavljao da nije ni primijetio da su prijatelji došli da se igraju. Samo im je rekao da ne može igrati jer čita.

Vuk nam je pružio priliku da istražimo svijet knjiga s njime. Ova knjiga je namijenjena klincima između 3-7 godina. Ali moram priznati, da većinu djela spomenutih u ovoj priči ta dob djeteta još ne zna. U svakom slučaju, knjiga je interesantna i drži pažnju, i još važnije, navodi djecu da postavljaju pitanja o tim knjima koje su spomenute. Ta klasična dijela se čitaju kada su djeca već malo starija, pa je ova slikovnica savršena način da se upoznaju sa glavnim likovima. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:

260 views

Komentáře


bottom of page