top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Vuk koji je zalutao u zemlju bajki - priča o snalažljivosti

Vuk je odlučio ispeći pitu od jabuka za proljetni piknik. Problem je samo jedan: ne zna kako da kuha! Dok ide kroz šumu u potrazi za stvarima potrebnim za njegovu pitu, Vuk upoznaje neke zanimljive likove: djevojčicu u crvenoj kapuljači, tri slatka praščića, crvenu kokoš i druge. Zašto svi misle da je opasan? Hoće li stići kući na vrijeme da ispeče tortu za piknik?

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Vuk je spreman da uživa u svom danu: sunce sija i poslje podne treba da ide na proljetni piknik sa svim svojim prijateljima. Svako treba nešto da donese, pa Vuk odluči da će ispeći pitu od jabuka. Samo što on ne zna da kuha. Pa krene u šetnju kroz sumu u potrazi za nekim ko će mu pomoći.


Vrijeme je bilo savršeno za veliku proljetni piknik koja će se održati to posljepodne u šumi.

"Ove godine ću ispeći pitu od jabuka za piknik" odluči Vuk. "Jedini problem je to što ne znam kuhati."


Prvo susreće tri praščića koji ga se jako boje. Kad im je objasnio da ih neće pojesti niti uništavati kuće, oni mu rado daju recept svoje Tetke Ruže za pitu od jabuka. jedini uslov je da im pomogne da izgrade kuće. Vuk rado pristane. Iako je posao naporan, Vuk ga rado završi i sazna da mu treba brašno, puter, jaja, šećer i jabuke. I tako krene dalje u potrazi za sastojcima.

prvo mu je potrebno brašno. Ugleda kućicu pa pokuca na vrata da pita da mu daju malo brašna. Na vrata dođu maleni kozlići i prije nego što je Vuk mogao šta da kaže, neko ga udari i on se onesvjesti. Kada se probudio, našao se u kući zavezan za stolicu. Mama Koza je mislila da je došao da pojede njenu djecu. Kad joj Vuk objasni da je samo htio brašna za svoju pitu, ona mu rado da malo za zamjenu za recept. Sretni Vuk rado krene dalje.

Krene da se popne ali ga prekine buka ispod. Tu ugleda lisicu koja ja uhvatila pile za veceru. Vuk se smili pilki i spasi je od lije a ona mu sva sretna za uzvrat pokloni nekoliko jaja za pitu. Počine se penjati, ali ga prekida buka odozdo. Tu ugleda lisicu koja je uhvatila pile za večeru. Vuk se smili pilki i spasi je od lije a ona mu sva sretna za uzvrat pokloni nekoliko jaja za pitu.

Vuk nastavi u potrazi za sastojcima za pitu i naiđe na još jednu kuću, ovaj put napravljena od raznih slatkiša. Uzme komadić krova radujući se svojoj sreći da je tako lako našao šećer za svoju pitu. Odmah tada izađe vještica iz kuće i ugleda Vuka kako krade od nje pa mu zaprijeti da će ga pretvoriti u pile da ga pojede. Vuk se prepadne i pobjegne što brže može.

Ugleda još jednu kuću i brže bolje se sakrije unutra. Ta kuća je pripadala Snjeguljici koja mu je objasnila da se izgubio u Šumi bajki. To je razlog što su mu se dešavale tako neobične stvari. Da mu zadnji sastojak za njegovu pitu, jabuke, i vrati ga kući kroz svoje čarobno ogledalo. Vuk se sretno baci u posao i napravi zlatnu pitu od jabuka. Čim je završio, stignu njegovi prijatelji i svi zajedno odu da uživaju u proljetnom pikniku.

Vukove avanture me uvijek oduševe. Volim gledati kako rješava probleme sa kreativnošću i trudom. Drago mi je da je uporan i da ne odustaje čak i kad mu se pojave velike prepreke na putu prema uspjehu. Nadam se da će se i vama svidjeti. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:



Facebook https://www.facebook.com/knjigezaklince



bottom of page