top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Vrlo Gladna Gusjenica - Video Knjiga i Slikovnica za Djecu - Knjige za Klince

Updated: Aug 17, 2020

U knjizi "Vrlo gladna gusjenica" novorođena gusjenica jede i postaje sve veća i deblja. Pretvara se u krasnog leptira s krilima u kaleidoskopu divnih boja! Autor, Eric Carle, unosi humor i intrigu u jedno od prvih naučnih čuda koje dijete nauči - metamorfozu leptira.

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Ova knjiga objašnjava metamorfozu na način na koji mala djeca mogu razumjeti. Autor, Eric Carle, polako privlači svoju publiku. Djeca se angažuju zadivljujućim crtežima gusjenice koja jede sve, od lišća do lizalica. Gusjenica previše jede i završava s mukom u stomaku - nešto sa čime se svako dijete ne može povezati.U šumi, na zelenom listu, koji je bio obasjan mjesečinom.... ležalo je jedno bijelo jajašce.Jednog nedjeljnog jutra zasjalo je toplo sunce i - puk! - iz jajašca je izašla malena i vrlo gladna gusjenica.

Mješoviti kolaži i stranice su krcate jarkim bojama. Na kraju priče, leptir obuhvata dvije čitave stranice knjige. Svijetlo ljubičasta, plava, crvena, zelena i žuta krila su bogate teksture. Prijateljski izraz lica dodaje opštoj privlačnosti gladne gusjenice. Baš je divna nagrada na kraju ove slatke kratke pričice.

Očito je da su, lekcije brojanja dobro zastupljene jer se hrana koju gusjenica jede pojavljuje u grupama. Gladna gusjenica pojede jednu jabuku, dvije kruške i sve do pet narandži. Zbog navedenog, lako je vidjeti zašto je vrlo gladna gusjenica omiljeni lik djece. Obavezno treba pauzirati na svakoj stranici i dopustiti klincima da broje. Ova slikovnica je savršena za početno učenje brojeva ili čak dana sedmice. Gladna gusjenica pojede jednu jabuku u pondeljak, dvije kruške utorak, tri šljive u srijedu, četiri jagode u četvrtak, i pet narandži u petak. U subotu je pojela puno slatkiša, sve od sladoleda do torte, pa ju je jako zabolio stomačić.

Onda je sebi sagradila kukuljicu i tu je ostala dvije sedmice. Nakon dvije sedmice, kada je napokon izašla, bila je prekrasan šareni leptir. Sve je zadivila svojom transformacijom.


Odrasli koji čitaju ovu knjigu mogu razgovarati o ogromnom apetitu gusjenice i procesu metamorfoze. Među pitanjima koja se mogu postaviti djetetu mogu se naći:

  • Koju bi vrstu hrane željela / želio da probaš koju do sada nisi? Dajte klincima priliku da razmisle. Ovo pitanje je tu kao jednostavan način da uključimo klince u priču.

  • Koja je najluđa hrana koju gusjenica može pomisliti da pojede? A ti? Ovim pitanjem potićemo klincima maštu i pomažemo im da razmisle na kreativan način.

  • Što biste željeli postati ako se možete pretvoriti u neku drugu vrstu životinja kroz metamorfozu kao gusjenica? To je divan način da djeca razviju svoju maštu.

  • Zašto gusjenica jede toliko? Pokušavamo navesti klince da shvate da gusjenica raste i da jede puno jer kada raste, onda je gladna puno. Roditelji ili odrasli ljudi mogu dodati i nešto o dobroj hrani i kvalitetnoj prehrani. Možda nešto kao "Mislila sam da gusjenica nikad neće biti sita. Pošto se pravilno hranila, narasla je u prekrasnog leptira, a kada je pojela ono što nije trebala, zabolio je stomak. Možete narasti i postati veliki i snažni ako jedete pravilno."

  • Zašto je leptir išao u kukuljicu nakon jela? Ovdje bi bilo idealno navesti koliko je i odmor i pravilan san važan za razvoj.


Ovakvim pitanjima pomažemo klincima da se povežu za glavni lik i pokušaju da razumiju odnos hrane i odmora na njihov razvoj. Sve u svemu, ova priča očarave ljude svih uzrasta pa se nadam da će te i vi uživati u njoj. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:

YouTube https://www.youtube.com/KnjigeZaKlince

Facebook https://www.facebook.com/knjigezaklince 

207 views

Comments


bottom of page