top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Volim te, Mama - Priča o vrijednosti roditeljske ljubavi i strpljenja

Mali Medo jedva čeka da isproba sve što je za njega novo, kao na primjer pecanje i penjanje, i nema vremena da čeka da čuje savjet Mame Mede. Srećom za njega, kad neka nova iskustva budu veći izazov nego za što je spreman, Mama Medo je tu da mu priskoči u pomoć. Uz Maminu pomoć, Mali Medo nauči da samo malo strpljenja i pažnje čine nova iskustva puno zabavnijim. Pridružite im se u prekrasnoj priči o ohrabrenju i roditeljskoj ljubavi.

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Mali Medo je uzbuđen da krene u dnevne avanture sa svojom Mamom. Kada stignu do rijeke, odmah potrči da pokaže mami kako je spretan. Mama Medo mu kaže da sačeka malo da mu nešto kaže, ali Mali Medo se ne obazire na nju. Potrči u rijeku, skoči na kamen, i ispruži šapu da uhvati ribu. Potrči i Mama Medo za njim i gleda ga kako sve to radi. Mali Medo počne da se tetura i trese na kamenu i PLJES, padne u vodu. Mali Medo tad pomisli da to nikako nije ugodan osjećaj.


Vidjela je Malog Medu kako skače na kamen.

Vidjela je Malog Medu kako je ispružio šapu da uhvati ribu.

Onda je Mali Medo počeo da se koleba i tetura.

PLJUS

“Ovo nije dobar osjećaj!” pomisli Mali Medo.


Mama Medo je tu, i odmah pohvali njegov pokušaj, pa mu onda pokaže kako da pliva da bih mogao da uhvati ribu. Mali Medo oduševljeno prati njen svaki korak i nauči da pliva u tren oka. Tad pomisli kako je to divan osjećaj i koliko voli svoju mamu. Krenu tako dalje i naiđu da drvo sa nekim voćkama. Mali Medo odmah potrči da se popne na drvo i zovne Mamu Medu da ga gleda. Mama Medo opet dovikne da sačeka, da ima nešto da mu kaže, ali Mali Medo je previše uzbuđen pa se za tren oka nađe na visokoj grani. I opet potrči Mama Medo za njim, i pažljivo gleda kako njeno mladunče potrči duž grane, kako ispruži šapicu da ubere voćku, i kako sklizne i počne da se ljulja na grani. I opet TRES, Mali Medo padne i pomisli kako to nikako nije dobar osjećaj.

Mama Medo opet pohvali njegov trud, i onda mu polako objasni kako da se penje. Mali Medo je pažljivo promatra i onda uradi onako kako mu je pokazala. Ubrzo uvidi da je puno lakše ubrati voćke na način na koji mu je mama pokazala. Pojede ukusno voće i sav zadovoljan pomisli koliko voli svoju mamicu. Krenu zajedno dalje i ugledaju nekoliko drugih malih meda kako se igraju u mekanoj travi. Mali Medo potrči da im se pridruži, i Mama Medo ga opet zovne i kaže da je sačeka. I ovaj put Mali Medo je posluša!

Mali Medo se okrene, pogleda u Mamu Medu i kaže joj da je spreman da sluša. Mama Medo mu objasni kako da se igra nježno i pokaže mu kako da bude dobar saigrač. Mali Medo zahvalno sve sasluša i opet pomisli kako voli svoju Mamicu. Zatim se sretno zaigra sa novim prijateljima. Uradi sve onako kako mu je mama pokazala, i provede ostatak dana u skladnoj igri i bude tmu je baš zabavno. Kad stignu nazad kući, Mali Medo je tako umoran da je zapšao u pola rečenice kada je krenuo da kaže Mami Medi da je voli. Ali Mami Medi ne smeta što nije završio jer već zna pa mu sa poljupcem kaže da voli i ona njega.


Ova slikovnica mi je ostavila trajni osmijeh na licu još od kada sam je prvi put pročitala. Mama Medo me oduševila svojim mirnim pristupom i beskrajnim strpljenjem. Ovo je jedna od rijetkih slikovnica gdje roditelji imaju toliko toga naučiti kako i klinci. A klinci zaista mogu mnogo toga da nauče. Ovo je idealna prilika za razgovor sa klincima o tome sta znači biti poslušan roditeljima i kako se nositi s posljedicama svojih postupaka. Pa razgovarajmo sa njima na sljedeći način:

  • Mali Medo žuri puno. Da li mali medo sluša kada mu mama kaže da sačeka na riječi? Zašto? Šta se desi kada Mali Medo ne sačeka pored rijeke?

  • Kada stignu do voća, da li Mali Medo sluša Mamu Medu kada mu kaže da sačeka? Zašto? Šta se desi kada Mali Medo ne sačeka pred drveta?

  • Šta bi ti drugačije uradila/uradio od Malog Mede?

  • Kada je Mali Medo naučio da bude strpljiv i sačekao da sasluša šta Mama Medo hoće da mu kaže, kako mu je bilo?

Cilj je da djeca povežu sebe i svoje postupke sa glavnim likom i da kroz to nauče istu lekciju kao i Mali Medo. Razgovarajte sa njima o svim detaljima koji oni primjete.




Mama Medo je čista inspiracija za roditelje. Ona je tip majke kakve želim biti: strpljiva je, ljubazna, pažljiva i sjajno sluša. Mama Medo u priči pokazuje sve ove osobine i još više. Iako njezino mladunče često brzo reagira prije razmišljanja, ona ostaje strpljiva s njim i daje mu priliku ne samo da pogriješi, već ga i nježno usmjerava kako bi mogao samostalno raditi stvari i kroz to naučiti kako da to radi ispravno. To je lijep i jednostavan podsjetnik o tome kako biti roditelj koji prvenstveno voli. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:






bottom of page