top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Vjeverice Svađalice - Priča o važnosti dijeljenja u prijateljstvu

Pohlepne vjeverice Ivica i Bruno obojica promatraju vrlo posebnu poslasticu: ZADNJU šišarku SEZONE! Dok luda šišarka poskakuje kroz šumu, vjeverice se utrkuju za njom, između drveća, preko stijena, niz rijeku i AHH!! - pravo do vodopada! Ivica i Bruno obojica jako žele posljednju šišarku i nema šanse da će je dijeliti. Ko će pobijediti? Smiješna lekcija o prijateljstvu i dijeljenju.

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Krećemo u jednu šumicu, baš u jesen, gdje su sve vrijedne životinjice spremne za dugi zimski san. Marljivo su skupljale hranu čitavo ljeto, i sada su spremne za spavanje. Mirno se mogu odmoriti jer znaju da će imati šta da jedu kada cijela šuma zabijeli.


Zimnicu već je skupila većina šumskog svijeta

Jer hrane je bilo u obilju tijekom toplog ljeta

Napunili su svoje ostaveda budu debeli i siti

u mjesecima snijega i mraza, kad zima injem sve kiti


To jeste, svi, osim Ivice. On je čitavo ljeto proveo u zabavi, plesu, i pjesmi. Tek sad kad je bilo vrijeme za spavanje, on je shvatio da nije imao ni mrvicu hrane za dugu zimu. U zadnji tren je spazio jednu jedinu šišarku zaglavljenu na visokoj grani. Bio je jako uzbuđen jer ta usamljena šišarka mu je bila zadnja prilika sezone da

nešto sebi stavi u ostavu. Ali, on nije bio jedini koji je čeznuo za tom usamljenom šišarkom. Vrijedni Bruno ju je ugledao i bio je ubijeđen da će upravo ta šišarka da mu upotpuni ogromnu zalihu koju je već skupio.

Obojica se bace u trk, i što brže mogu požure da stignu do zadnje šišarke. Došli su do nje istog trenutka i kad su skočili za njom, šišarka je pala s grane. Tada je započela bijesna trka i velika svađa između ove dvije vjeverice. Ivica je vikao da njemu šišarka pripada, dok je Bruno bio uvjeren da je njegovo pravo uzeti je sebi. Živahna šišarka je skakala preko grmlja, po kamenju, pa se čak odbila i od nos medvjedice, a vjeverice su jurile za njome što su brže mogle. Sustigle su je na samome rubu ogromne stijene a kad je šišarka pala u rijeku, i vjeverice su se bacile za njom.

Tako su se takmičili Bruno i Ivica, pokušavajući jednog drugog da nadmaše, da nisu ni primjetili ogromnu pticu koja je sletjela i zgrabila šišarku iz rijeke njima ispod nosa. Obojica povikaše za pticom da vrati šišarku, ali sve je bilo uzalud. Ptica je u tren oka nestala iz vida. U međuvremenu, oni su i dalje plovili, još uvijek opsjednuti sočnom nagradom, i nisu primjetili da ih pohlepa vodi niz vodopad. Voda ih dobro izmlati, i baš u zadnji tren kad su mislili da su gotovi, Ivica uspije da zgrabi granu jednom rukom a drugom Brunu. Jedva se izvukoše do obale i pogledaše se. I… šta sada?

Obojica prasnu u smijeh. Priznaju jedan drugome da su bili šašavi. Priznaju da su bili pohlepni. I što je najvažnije, jedan drugome obećaju da će od toga dana biti bolji. U tom istom trenutku odluče da proslave da su izvukli živu glavu. I tako i jesu. Od tada su bili zahvalni i sve su dijelili. Sastali bi se sa svim drugim životinjama iz šume i sve dijelili. Tako su činili jer su znali da je sve bolje kad to pođeliš sa prijateljem.

Ovu knjigu sam skoro otkrila i baš mi je drago što sam na nju naišla. Savršena je knjiga za jesen jer nam divne ilustracije pokazuju preljepe boje šume. Pored toga, djeca mogu naučiti o hibernaciji i šta zima znači za šumska bića. Ova knjiga takođe govori o tome šta je to biti spontan i šta znači planirati unaprijed. Naravno, ovo je očito knjiga o dijeljenju u sklopu prijateljstva pa možemo i o tome da razgovaramo. Ova slikovnica nam zaista pruža toliko divnih prilika za razgovor sa klincima. Pa počnimo nekako ovako:


  • Zašto šumske životinje skupljaju hranu tokom ljeta? Da li ljudi moraju da skupljaju hranu za zimu?

  • Šta znači biti spontan? Ko je spontan u ovoj slikovnici?

  • Šta znači planirati unaprijed? Ko planira unaprijed u ovoj slikovnici?

  • Da li si ti spontan/spontana ili planiraš unaprijed? Zašto?

  • Zašto se ove vjeverice svađaju?

  • Šta je pohlepa? Da li je u redu biti pohlepan/pohlepna? Zašto?

  • Šta su Ivica i Bruno naučili na kraju priče?

  • Da li ti dijeliš sa svojim prijateljima/prijateljicama? Zašto?


Ovim razgovorom pomažemo klincima da shvate osnovne teme ove slikovnice i da nauče lekcije koje je autorica predstavila. A i inače, ovo je vrlo slatka knjiga s važnom porukom o prednostima dijeljenja i odabira prijateljstva nad svađama. Uživajte

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:





 

336 views
bottom of page