top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Vidim Sasvim u Redu - Audio Knjige i Slikovnice za Djecu - Knjige za Klince

Updated: Jul 5, 2020

Paige je poput svakog drugog klinca. Ide u školu. Vježba svirati violinu. Igra se napolju. Jedini problem je što ne može sasvim vidjeti tablu, note za muziku, ili bilo šta drugo! Uprkos Paigeinom ponovljenom refrenu "vidim sasvim u redu", komične ilustracije prikazuju drugačiju priču. Paigeini roditelji odlučuju da je vrjeme da posjeti oftalmologa, uprkos njenim protestima.

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Bez obzira da li su čitateljima potrebne naočale, brzo će prepoznati da je Paigein ponavljani refren “Vidim Sasvim u Redu!” jako sumnjiv. Na naslovnici, plavokosa curica izgovara naslov dok čita knjigu koju drži naopako.


Jednog dana u školi, učiteljica je primijetila da Paige ne vidi dobro tablu. Učitelj muzičkog je primijetio da Paige ne vidi dobro čitati note.

I tata je primijetio da Paige ima nekih problema sa vidom. Ali kad bi neko pitao Paige o njenom vidu, ona bi uvijek rekla: "Vidim Sasvim u Redu!"


Prvo je učiteljica primjetila da Paige ima problem sa vidom. Na ovoj stranici slikovnice, klinci će da vide Paige kako stoji na stolu da bolje vidi i odmah će razumijeti smješni ton knjige. Onda vidimo učitelja muzičkog na sljedećoj stranici kako sluša Paige koja pokušava da čita note za violinu. Čak i portret Beethovena u pozadini primjećuje njenu grešku.

Onda vidimo tatu sa zbunjenim i malo šokiranim izrazom na licu kada Paige donosi tvora, misleći da je mačka. Ipak, Paige i dalje tvrdi da vidi sasvim u redu. Uprkos njenom protestovanju, mama je odvede na pregled vida kod oftalmologa. Iako se Paige malo bojala, pregled je bio bezbolan, i mozda čak i malo zabavan zbog interesantne procedure testiranja vida. Ali, kad joj oftalmolog kaže da joj trebaju naočale, opet nije sretna.

Mama je vodi u radnju da izabere okvire. Tu provedu puno vremena. Paige proba puno i puno različitih okvira dok nije našla onaj koji joj je bio taman. Kad je napokon probala naočale, pošla je opet da se buni i ponavlja poznati refren, vidim sasvim u redu, ali nije uspjela završiti recenicu. Napokon je vidjela koliko je zapravo propustila jer nije vidjela dobro.

Ponekad klinci ne shvataju da ne vide baš dobro. Jednostavno ne znaju da ima ta opcija da vide bolje jer je nikad nisu imali. Ova knjiga potiče potrebne razgovore sa djecom. Pričajte sa njima i recite im da nam je potreban poseban očni doktor, oftalmolog, kako bismo mogli dobiti naočale da bolje vidimo. Ako vaš klinac treba naočale uvijek možete pomoći da se osjećaju OK sa procedurom. Neki primjeri su:

1. Dajte im primjere poznatih ili njima cool ljudi koji nose naočale.

2. Dopustite im kontrolu nad izborim okvira

3. Dajte im primjere stvari koje će moći da vide bolje

4. Dajte im komplimente

5. Dajte im sunčane naočale da se naviknu da ih nose i dodatnu zaštitu od sunca


Sviđa mi se ova knjiga i mislim da je pričanje o ovoj životnoj promjeni dobar način za djecu da razmisle o tome kako možda ne vide tako dobro kao što misle. Nadam se da će mnoga djeca pročitati knjigu i vidjeti slike i znati da je dobijanje naočara dobra stvar. I možda će čak naučiti koliko je važno očistiti naočare kako biste mogli videti šta radite.

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:


 
5 views
bottom of page