top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

To (Ni)Je Moje - Audio Knjige, Slikovnice, Basne, i Bajke

Updated: Aug 16, 2020

Dva čupava stvorenja oboje žele sjediti u istoj udobnoj stolici. Problem je u tome što se ne mogu složiti kome pripada. Postaju sve ljući i ljući, sve dok…? Nastavite da čitate da saznate.

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Uzmite jednu udobna stolicu i dodajte dva čupava lika koji još nisu naučili dijeliti jedan sa drugim i dobiti će te čaroliju i haos. Da li stolica pripada samo onome ko trenutno sjedi u njoj, ili pripada onome ko ju je imao prvu? Nakon malo galame, guranja, i svađanja, dva čupavka shvaćaju blesavost svoje tvrdoglavosti. Tako da se izvinjavaju i pronalaze bolji način da provedu svoje vrijeme, zajedno i u zabavi a ne u svađi.


To je moja stolica.

Ne, moja je.


Ovo je druga knjiga Ane Kang i njenog muža koji ju je ilustrirao, Christopher Weyant. Sadrži dva ista krznena lika koja uče o (ne) dijeljenju. Baš je lagana i zabavna, posebno za manju djecu i početne čitaoce. Žao mi je što je nisam imala dok su moji klinci prolazili kroz onu "to je moje" fazu u nekoj drugoj ili trećoj godini. Savršena je za taj uzrast i tu temu. Sva djeca prolaze onu fazu gdje je sve "moje" i to je prirodni dio odrastanja. Na nama je da ih naučimo zašto je važno dijeliti i kako to učiniti da se svi osjećaju dobro u vezi s tim.

Svaka knjiga pruža priliku za razgovor, pa i ova kratka. Porodice mogu razgovarati o dijeljenju. Ne bi preporučila da se ovo radi (ili bilo šta drugo) kao vrsta kazne za ne dijeljenje ili posljedica nekog specifičinog incidenta jer neće biti efektivno. Rađe, predstavite to kao zabavu jer djeca tako radije i bolje uče, pogotovo ako su osjetiljivi na neku temu. Započnite s ovim pitanjima:


  1. Kako se odlučuješ šta je "moje" ili šta je "tvoje"? Možete pomoći klincima sa objašnjenjem pitanja u više detalja ako je podrebno, ovisno u uzrastu, ali potrudite se da im pustite da sami odgovore bez vaših sugestija.

  2. Kako odlučiš kako nešto podijeliti kada postoji samo jedna stvar, kao što je jedna stolica? Ovdje je idealno da pustimo klince da svojevoljno osmisle odgovor. PItanje je namjerno otvorenog tipa da klinci moraju da razmisle malo.

  3. Kako se dva čupavka mijenjaju kroz priču kako postaju sve ljući i ljući? Kako se riječi i vrsta slova mijenjaju u slikovnici? Koja druga osećanja pokazuju osim ljutnje? (Postaju glasniji i grublji. Slova ostaju veća i više deblja. Zbunjenost i razočaranje i sreća na kraju.)

  4. Kako se dva čupavka pokušavaju nadmudriti? Šta konačno odlučuju da urade? Što bi još mogli pokušati da riješe ovaj problem sa jednom stolicom? (Donose novu stolicu. Da ni jedan ne dobije stolicu. Da sjednu zajedno)

Kako u ovoj priči ne govorimo o djeci nego o čupavcima, zaista je sjajan način prikazati temu na koju djeca mogu biti osjetljiva poput dijeljenja. Uz to, knjiga je namjenski smiješna a ja sam se potrudila da dodam zabavnu i humorističku muziku i zvukove da pripomognem u tome. Sve to zajedno omogućava lagan razgovor poslje gledanja bez da se klinci osjećaju napadnuto ili optuženo. Uz pomoć pitanja koja su obrazložena, možete klincima da objasnite važnost dijeljenja. To je nešto što djeca trebaju naučiti kako bi mogli steći prijatelje i igrati se zajedno. Dijeljenje uči djecu o kompromisu i pravičnosti. Kroz dijeljenje, oni uče da ako dajemo malo drugima, možemo i mi dobiti nešto što želimo. I mi možemo pomoći klincima u tome:

-Istaknite dobro dijeljenje sa drugima. Možete reći stvari poput: "Tvoja prijateljica je jako dobro dijelila svoje igračke. To je bilo jako ljubazno od nje."

-Kad vidite svoje dijete kako pokušava dijeliti ili se naizmjenično igrati, obavezno mu obratite puno pozitivne pažnje kroz pohvale.

-Igrajte se sa djetetom igara koje uključuju dijeljenje.

-Razgovarajte sa svojim djetetom o deljenju prije nego što se igra sa drugom dijecom.

Velike, svijetle, izražajne ilustracije i jednostavan tekst čine ovu zabavnu, blesavu priču savršenom knjigom za klince koje tek uče o dijeljenju s prijateljima i sestrama ili braćom. Likovi su čupavi i mekani, boje svijetle, a prezentacija energična. Klinci i početnici čitatelji će posebno uživati u humoru i energiji ove smiješne priče. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:
 

29 views

Comments


bottom of page