top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Smeđi Medo, Smeđi Medo, šta vidiš ti? Slikovnica i priča za djecu za učenje boja

Updated: Sep 21, 2020

Velika sretna žaba, punašna ljubičasta mačka, elegantan plavi konj i nježna žuta patka - sve to paradira stranicama ove divne knjige. Klinci će odmah reagovati na kolaže jarkih boja. U kombinaciji s jednostavnim tekstom stvaraju nezaboravne slike ovih simpatičnih životinja.

 
 

***SPOILERI ISPOD***

Ova slikovnica započinje ilustracijom velikog smeđeg medvjeda i pitanjem: "Šta vidiš ti"? Na sljedećoj stranici nalazi se crvena ptica i odgovor: "Ja vidim crvenu pticu koja gleda prema meni." A šta vidi crvena ptica? Djeca trebaju okrenuti stranicu kako bi to saznala, i idu tako stranicu po stranicu od jedne do druge životinje raznih boja. Na kraju stignu do učiteljice, a ona nam kaže da vidi djecu. I tako, konačno završimo u učionici punoj djece - koja su takođe u mnogo različitih boja.

Porodice mogu razgovarati o bojama. Dopustite djeci da imenuju boju na svakoj stranici i ukažite na druge boje koje vidite - na primjer zelene oči na mački ili ružičaste noge žute patke. Zamolite svoje dijete da razlikuje i identificira realne životinje (poput bijelog psa) i one iz mašte (plavog konja). Ohrabrite djecu da sami naprave crtež koristeći boje koje požele. Ili čak, izvadite bojice i papir za crtanje i pomozite svom djetetu da napravi knjigu kao što je ova slikovnica, ali u kojoj se nalaze životinje koje vaše dijete želi uključiti.

Vraćamo se Eric Carlu, ovaj putu samo kao ilustratoru ove divne slikovnice. Ovo je sjajna knjiga. Moja djeca je zaista vole. Sa jedne strane, savršena je knjiga za malu djecu koja tek počinju učiti slova, njihove zvukove i riječi. Vrlo ju je jako zapamtiti pa to je mojima dalo puno samopouzdanja kada su učili da čitaju. Dobra i za mlađu djecu koja počinju da uče boje. Čak je dobra i za najmlađe čitatelje koja tek uče životinje (koji zvuk prave, kako izgledaju itd). Savršena knjiga za uzrast od 2 do 6 godina. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:



Facebook https://www.facebook.com/knjigezaklince


 

280 views
bottom of page