top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Samo šala - Priča o važnosti usrdnosti i moći izvinjenja

Mali majmun je voli da se zabavlja ali je i nestašan! Ljulja se kroz džunglu i izigrava sve svoje prijatelje. Ali kad zaista upadne u nevolje, niko mu ne vjeruje! Ko će pomoći jadnom Malom Majmunu? Da li će mu njegovi prijatelji oprostiti za sve njegove nestašluke?

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Mali Majmun voli da se igra sa svojim prijateljima i da se sali. Nažalost, nekad te sale budu na račun njegovi drugara i on izvodi zločeste trikove.


Mali majmun živi u velikoj, prostranoj džungli.

On voli da maše repom, i da jede banane.

On voli da se igra sa svojim prijateljima.

Ali, kada malom majmunu postane dosadno,

on izvodi zločeste trikove.


Prvo prevari Zmiju. Zove je u pomoć i ona, naravno, brzo dopuže da vidi šta se desilo. Ali kada stigne do njega, on iskoči iz drveta i vikne tako glasno da se jadna zmija sva spetlja. Zmiji se to nikako nije svidjelo i kaže mu da je baš napast, ali Mali Majmun prestaje sa svojim trikovima. Nastavlja sa svojim trikovima sa Malim Lavom. Opet poviče u pomoć i njegov prijatelj brzo stigne da mu pomogne. Jadni lavić se nade u hrpi bodljika dok se Mali Majmun smije. Ni Malom Lavu se trik ne sviđa, ali Mali Majmun nastavlja i dalje.

Prevari Bebu Nilski Konj, Krokodila, Malog Tigra i Oklopnika. Svi njegovi prijatelji završe naopako dok se Mali Majmun hihoće sa strane. Naravno, to im dosadi pa se sastanu i dogovore da mu više neće pomagati. Baš tada, Mali Majmun opet zove u pomoć ali ovaj put je zaista u nevolji. Zaglavio je u blatu. Vikao je i vikao ali ni jedan od njegovih prijatelja mu nije došao pomoći. Mali Majmun je sjedio sam i ječao sve dok nije čuo poznati gas: njegova mama je došla u spas.

Mama Majmun uzme svoje mladunče, očisti ga i okupa, i briše mu suze. Mali Majmun joj se žali: pa zašto niko nije htio da mu pomogne kada je bio u nevolji? Tada mu njegova mama objasni da njegovi prijatelji ne znaju kada da mu vjeruju ako se stalno sali sa njima. Mali Majmun se brine da se njegovi prijatelji neće više htjeti igrati sa njim, ali Mama ga nagovori da se izvite. I tako on uradi. Za kraj im i obeća da neće više da izvodi zločeste trikove. Svi sretni, njegovi prijatelji mu odmah oproste. Na kraju i Beba Nilski Konj skoči u blato i sve ih okupa - za salu i zadnji trik.

Ovo je još jedna priča iz naše kućne biblioteke. Izabrali smo je davno i često je čitamo. Ima dva sloja - smiješna je i zabavna, ali i takođe pruža važne lekcije za mališane. Uči naš da zločesti trikovi nisu u redu, i da prijatelje ne trebamo se smijati na račun prijatelja. Ali također nas uci i moc izvinjenja. Također mi se sviđa da je mama tu, uvijek u blizini, spremna da pomogne svom mališanu kada god zatreba. Pa s time na umu, možemo da razgovaramo sa klincima na sljedeci način:

  • Mali Majmun izvodi zločeste trikove i smije se svojim prijateljima. Da li je to u redu? Zašto?

  • Mali Majmun zove u pomoć kada nije u nevolji. Da li je to u redu? Zašto?

  • Šta je na kraju Mali Majmun uradio da bi se opet mogao družiti sa svojim prijateljima? Zašto je važno da se izvinuo? Da li se ti izvineš kada pogriješiš? Kad je to bilo zadnji put?

Ovakvim pitanjima pomažemo djeci da bolje razumiju priču i povežu se sa likovima iz priče. To im pomaže u razvijanju empatije. I ako ništa drugo, ilustracije su prekrasne, tako da je to lijepa slikovnica koju treba pogledati. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:





 

51 views
bottom of page