top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Riba Duginih Boja - AudioKnjiga/Slikovnica za Djecu - Knjige za Klince

Updated: Aug 17, 2020

Preljepe ilustracije i svjetlucave folije na svakoj stranici nude instantnu privlačnost klincu. Ali univerzalna poruka u srcu ove jednostavne priče u stvari daju knjizi trajnost vrijednost. Stvar je o prekrasnoj ribi, Ribi Dugici, koja nauči vrijednost prijateljstva dijeljenjem svojih najcjenjenijih posjeda. Saznajte više na linku ispod.

 
 

***SPOILERI ISPOD***



U dubokom plavom moru živjela je jedna riba. Ali, ne samo obična riba, već najljepša riba u cijelom okeanu. Njeno tijelo bilo je prekriveno blistavom krljušti svake nijanse plave, zelene i ljubičaste prožetim svjetlucavom srebrnom bojom.

Druge ribe su se divile njenoj ljepoti. Nazvali su je Riba Dugica.


Ovo je simpatična priča koja započinje kada upoznamo jednu nepristojnu ribu koja je imala najljepšu krljušt u cijelom okeanu. Svi su htjeli da se igraju s njom, ali ona je bila previše ponosna, pa bi samo njemo proplivala pored njih.

Jednog dana mala plava ribica ju je zamolila da joj da jednu ljuščicu. Riba Dugica ne samo da kaže ne, već je bezobrazna i otresita prema plavoj ribici. Nakon toga, sve ostale ribe su, čuvši šta se dogodilo, odbile razgovarati s njom. Postala je jadna i plivala je uokolo, rastužena što nema nikoga ko bi razgovarao s njom ili se divio njenom ljepotom. Bilo joj je u redu kad je ona ignorisala sve ostale, ali želi da ostale ribe obrate pažnju na nju.



Pita morsku zvjezdicu za pomoć, a ona kaže Ribi Dugici da ide hobotnici. Pa je otišla da vidi mudru hobotnicu. Hobotnica je Ribi Dugici rekla da, kako bi bila sretna, mora da pokloni svakoj ribi po jednu sjajnu ljusku. Teško joj je to palo, ali kad se plava ribica vratila i opet je upitala za ljuščicu, Riba Dugica nijje oklijevala. Veseli pogled na licu plave ribice ispunio je Ribu Dugicu radošću. Sve ostale ribe su također htjele po jednu ljuščicu i svaki put nakon toga, kad je dala jednu, to je činila sa radošću i zadovoljstvom. Poklanjanje njenih prekrasnih krljušti čini mu se bolje i sada će se svi igrati s njim.



Ova priča pruža djeci priliku da razmisle o služenju drugima, razmišljajući o tome kako mogu podijeliti svoje darove sa onima oko sebe. Kao i uvijek, predlažem razgovor nakon čitanja sa nekoliko pitanja.


1. Šta je bilo tako posebno or ribi zvanoj Riba Dugica?

2. Šta je Riba Dugica uradila uznemiri plavu ribicu? Zašto?

3. Zašto su se ostale ribe prestale družiti s Ribom Dugicom?

4. Zašto Riba Dugica nije htjela pokloniti svoje posebne ljuščice?

5. Kakav je osjećaj Riba Dugica osjećala kada je dala svoju ljuščice? Zašto?


Iako Riba Dugica nije smatrala da je to što dijeli svoje ljuščice dobra ideja jer su je učinile lijepom, na kraju kad je to uradila bila je sretnija jer su bili zadovoljni i drugi ljudi oko nje. Mislim da to pokazuje da čak i ako ste možda sretni, kada počnete dijeliti i usrećivati druge ljude, vi kao osoba ćete biti sretniji sa sobom.

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:





 

333 views
bottom of page