top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Prutimir - Praznična priča o očevoj ljubavi

Updated: Jan 13, 2021

Prutimir živi sa gospođom Prutić i njihove troje djece na porodičnom drvetu. Jednog dana izlazi na trčanje, ali ga ugrabi pas, odveze djevojčica, nađe labud i sve tako. Neželjene avanture se nastavljaju dok se Prutimir ne onesvjesti. Ono što Prutimir zaista želi je da se vrati kući, ali hoće li uspjeti? I ko će mu pomoći da pređe toliki put?

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Prutimir nije običan prut, nego ozbiljan gospodin. On ima sve što ozbiljan gospodin treba da ima - porodično drvo za dom, gospođu Prutić, i troje djece. Jedno jutro krene da trči pored svog porodičnog drveta i da malo vježba. Ali jadničak ne stigne daleko. Spazi ga pas pa ga zgrabi i počne da se igra bacajući ga u zrak hiljadu puta.



Prutimir živi u drvetu, drvetu porodice svoje

Tu još je gospođa Prutić i djece njihovo troje

Jednog dana u ranu zoru za trening on potrči poput atleta.

Prutimire, Prutimire, čuvaj se pseta!


Prutimir mu govori da on nije običan prut, ali uzalud. Paš ne sluša. Na kraju ga ostavi na miru jer čuvar parka naredi da pas mora na uzicu. Sretni Prutimir potrči kući, ali ga tad spazi djevojčica i pomisli da je on savršen za trku prutića po riječi. Opet se Prutimir protivi, ali opet uzalud. Djevojčica ga baci u rijeku. I tako Prutimir plovi sve dok ga ne spazi labud i pomisli da je on savršena grana za njeno gnjezdo. Prutimir pokuša da joj objasni da on nije obična grana, ali uzalud. Ostane tako u gnijezdu dok ne padne nazad u rijeku koja ga odnese na more. Tu ga spazi neki tata i pomisli kako bi on činio savršen jarbol za zastavu na njegovoj pjesčanoj kuli.

Opet se Prutimir počinje suprotstavljati, opet ga nitko ne sluša, i opet naš junak bježi. Bježi tako od mnogih koji žele da bude nešto što on nije: bumerang, štap, mač i tako dalje. I tako sve do zime kada snijeg bijeli počinje da ovija pejsaž. Prutimira tada hvata jedan dječak i koristi ga za ruku snješka bijelića. Prutimir se opet protivi, ali sve je uzalud. Iscrpljen i tužan, Prutimir odustane. Tada ga zgrabi neko i odnese ga kući, i baci ga u kamin da bi ga iskoristili za jutarnju vatru.

Prutimir spava i dalje i ne zna kakva opasnost vreba i kakva ga sudmića čeka. Ali u zadnji čas, probudi ga nekakav a buga koja dolazi iz dimnjaka. Neki glas traži pomoć i govori da je zaglavio u dimnjaku. Prutimir se trgne i skoči da pomogne. Pogura, povuče, i na kraju izvuče Đeda Mraza iz dimnjaka! Još pomogne i Djeda Mrazu da dostavi ostatak igračaka usnulim djevojčicama i dječacima. Djeda Mraz je tako zahvalan, da Prutimiru pokloni najbolji poklon koji je mogao zamisliti - odveze ga nazad do njegovog porodičnog drveta i ujedinjuje ga sa njegovom porodicom.

Julia Donaldson još jednom stvara čistu čaroliju sa Prutimir. Uzimajući svakodnevni predmet, štap, autorica mu daje identitet i stvara Prutimira i njegovu simpatičnu porodicu. Ovo je meni savršena priča da tata čita djeci kao primjer svoje ljubavi prema porodici. Nema problema koji tata ne može riješiti da se vrati svojim voljenima. Uz to, možete razgovarati sa klincima na sljedeći način:


  • Da li su prutovi živi? Kako znaš?

  • Koga Prutimir voli? Kako znaš?

  • Ko tebe voli? Kako znaš?


Ovakvim pitanjima pomažemo djeci da se povežu sa glavnim likom i nauče empatiju kroz tu vezu. A u drugu ruku, ova priča je tako divna avantura i savršena je za ovo doba godine. Kod nas je Prutimir je bio hit od početka do kraja. Ilustracije zaista dočaravaju duh praznika. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:






bottom of page