top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Probudi se, Ruperte! - Priča o važnosti osobne odgovornosti i prijateljstva

Horoz Rupert samo želi da spava do kasno. Ali na farmi svi moraju obavljati posao. A Rupertov je da svako jutro u zoru kukuriče i probudi farmera Tima i sve domaće životinje. Jadni Rupert mora naviti šest satova svake večeri kako bi bio siguran da ne prespava izlazak sunca. Zašto je uopšte buđenje svih svako jutro njegov posao? Hoće li Rupert naučiti zašto je važno da radi svoj posao? Hoće li naučiti da svako ima posebno mjesto na svijetu?

 
 

"Svakog jutra kad bi izašlo sunce, horoz Rupert bi zakukurikao: "Kukuriku!" To je bio njegov posao. Morao je buditi farmera Tima i njegovu porodicu i sve životinje na farmi.

Ali to nije bio savršen posao za Ruperta jer je i sam imao problema s buđenjem. Morao bi naviti šest satova prije spavanja kako bi bio siguran da neće prespavati izlazak sunca.

Sakrivao bi ih svuda po sobi na teško dostupnim mjestima.

Na taj način, dok bi sljedećeg jutra isključio sve alarme, barem bi mu jedno oko bilo dovoljno otvoreno da vidi izlazak sunca."

Baš mi je žao Ruperta -- totalno suosjećam sa njim. Jako je teško biti jedini koji moraš da poraniš. Ustajanje rano se nikom ne sviđa! Srećom, on ima jako dobrog prijatelja, ovna Shermana, koji se doborvoljno javlja da probudi farmu. Tako će Rupert uspjeti malo da se naspava. Ali Sherman je ovan, nije horoz. On jednostavno nije dovoljno glasan da probudi čitavu farmu. Pa i on zovne sve svoje poznanike u pomoć. Kada svi oni "zakukuriču" zajedno, čitava se farma probudi, ali u po noći! Probudi se i Rupert pa shvati da je buđenje farme njegov posao. Također shvati da, iako njegov posao nije zabavan, ipak je jako važan.

Između ostalog, ova nas slikovnica uči da doprinos jednog pojedinca može pomoći na način na koji niko drugi ne može. Ova slikovnica je savršena prilika da razgovaramo sa klincima o važnosti osobone odgovornosti. Pa možemo pitati nešto kao: - Kako se Rupert osjeća na početku priče? Zašto? A na kraju? Šta se promjenilo? - Da li ti imaš posao koji je važan? Koji je tvoj posao? - Zašto je važno da svako ima način na koji doprinose? Ovakvim pitanjima pomažemo klincima da se povežu sa glavnim likom i bolje razumiju pouku priče i na kraju primjene sebi. Koja sam pitanja zaboravila?

Nova slikovnica je spremna za čitanje / gledanje / slušanje na našem YouTube kanalu, Knjige Za Klince. Ako vam se sviđa post, slobodno ga sačuvajte i podijelite.🤩⁠


 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:







bottom of page