top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Prestani se majmunirati - Slikovnice - Priča o važnosti igre i prijateljstva

Mali majmun je rijetko bio tih. Volio se igrati raznih igara, iako mu se ostale životinje nisu uvijek željele pridružiti. Majmun pokušava da ih uključi u svoju igru, ali to ne čini na najbolji način. Pokušava i da se igra sam, ali mu to dosadi. Da li će Mali Majmun uspjeti pronaći nekoga da se igra sa njim?

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Koji roditelj ne može suosjećati sa Malim Majmunom, pogotovo ove zadnje lude godine? Mali Majmun samo hoće da se igra! Istina je, to ne izražava na najbolji način, ali on je ipak mali pa moramo imati razumijevanja za njegovo ponašanje. Proba da se igra sam, ali nije to to. Na kraju nađe nekoga, još jednog malog majmuna baš poput sebe, pa se igraju zajedno bez da ometaju bilo koga drugog.

Ova slikovnica je namjerena malo mlađoj djeci. Ima mnogo osnovnih pojama kao što su životinje iz džungle (kako se glasaju, kako se ponašaju) i brojanje. Za djecu mlađeg uzrasta, razgovarajte o tome (npr. koja je ovo životinja, gdje živi, šta radi, sa kojim slovom počinje).



Sa starijom djecu je moguće popričati malo dublje. S time na umu, nakon čitanja možemo da razgovaramo sa klincima na sljedeći način:

Šta Mali Majmun radi drugim životinjama? Zašto? Da li je to u redu?

Da li Mali Majmun može da se igra na drugačiji način bez smetanja drugima? Šta mu je mama predoložila? Šta bi još mogao da proba?

Šta ti radiš kada želiš da se igraš sa nekim?

Šta radiš kada moraš da se igraš sama / sam?



Ovakvim razgovorima pomažemo klincima da se stave na tuđe mjesto i pomažemo im da nauče empatiju. Pogotovo ovako kad je u pitanju personifikacija životinja, puno je lakše djeci skrenuti pažnju na neko ponašanje. U svakom slučaju, slikovnica je preslatka. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:



Facebook https://www.facebook.com/knjigezaklince




bottom of page