top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Prekidajuća Pilka - smiješna priča za laku noć

Updated: Dec 2, 2020

Vrijeme je za priču za laku noć za malu crvenu Pilku - i podsjetnik od tate da pokuša da ne prekida. Ali Pilka se ne može suzdržati! Bilo da je priča o Ivici i Marici ili Crvenkapici ili čak o Malom Piletu, ona uskače u priču kako bi spasila sve nesretne likove od neke opasnosti. Sada je red na malu crvenu Pilku da ispriča priču svom tati, ali hoće li njezin zijevajući tata uspjeti odslušati do kraja a da on nju ne prekine?

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Mala Pilka je jako uzbuđena jer je vrijeme za spavanje. Njen omiljeni dio dana je čitanje priče za laku noć. Napomene svog tatu da je vrijeme za čitanje, a tata nju opomene da ne smije da prekida priču. Mala crvena Pilka obeća da neće da prekida i tako Tata počne da čita Ivicu i Maricu.


"Jesi li spremna za spavanje?" „Da, tata! Ali nešto si zaboravio. ” "A šta?" pitao je tata? "Priču za laku noć!"

"U redu", rekao je tata. Pročitaću ti jednu od tvojih omiljenih priča. I naravno, večeras nećeš prekinuti priču, jel’ tako? "

„O ne, neću tata. Slušat’ ću."


Tata čita priču o Ivici i Marici i objasni kako su gladni i kako su počeli od gladi da jedu kuću koju su našli u šumi jer je napravljena od slatkiša. Tada je izašla starica i ponudila im da udu u kuću. Taman su htjeli da uđu u kuću kad... Mala crvena Pilka prekine priču! Rekla je Ivici i Marici da je starica u stvari vještica i da ne ulaže u njenu kuću. Tata nije sretan što ga je prekinula, ali Pilka objašnjava da je morala upozoriti Ivicu i Maricu. Zatim pita tatu da pročita drugu priču i opet obećava da neće prekidati.

Tata nevoljko pristane, i ipak počne da čita Crvenkapicu. Ispriča kako je Crvenkapica krenula baki da odnese kolače i da ju je mama upozorila da ne skreće sa puta. Crvenkapica nije slušala i usput je susrela vuka. Vuk je pozdravi, i baš kad je Crvenkapica htjela da mu odgovori... Mala crvena Pilka prekine priču! Kaže Crvenkapi da ne priča sa strancima i sačuva je od ralja zločestog vuka. Tata je jako nezadovoljan svim tim prekidanjem, i prijeti da neće više da čita, ali crvena mala Pilka ga uspije nagovoriti da pročita još jednu priču.

Tada počne da čita prižu o Malom Piletu na kojeg je pa žir i udario ga u glavu. Malo Pile nije shvatio šta je to bilo pa je pomislio da nebo pada. Baš je htio potrčati da svima na farmi javi da nebo pada, kad... Mala crvena Pilka prekine priču! Pilka kaže Malom Piletu da nema razloga da panici jer ga je udario žir i da nebo ne pada. Tata opet ne može da vjeruje da je Pilka prekinula priču ali mu se ona pravda govoreći da nije htjela da se Malo Pile brine i paniči. Opet mala crvena Pilka obeća da neće da prekida ali ovaj put su joj sva obećanja uzalud. Tata objasni da nemaju više priča.

Šta će sada jadna mala crvena Pilka da radi? Ne može da spava bez priče za laku noć! Tata predlozi da ona njemu ispriča priču sto Pilka rado uradi. I tako započinje priča o jednom tati koji ne može zaspati uprkos svim naporima male Pilke da ga uspava. Pilka je zaista željela probati nešto drugo kad ju je ... tata prekinuo! Naime, zaspao je i hrkao. Mala Pilka se začudi, a onda samo pogleda svog tatu s ljubavlju u očima i kaže mu laku noć.

Imam osjećaj da mnogi od naš imaju jednu ovakvu Pilku u kući. Nisam naišla na mnogo smijesnih priča u kojima se radi o spremanju za spavanje, ali klinci će se zasigurno nasmijati kad čuju kako mala Pilka neprestano ometa svog tatu dok joj čita. Crteži su stvoreni da baš ožive vragolije male crvene pilke i prikazuju je kako radi sve, osim spavanja: skakutanja po krevetu do trčenja po sobi. A simpatični kraj priče ugrijat će srca roditelja i klinaca. Ova slikovnica nam pruža divnu priliku za razgovor pa predlažem neka pitanja kao na primjer:


  • Koje su tvoje omiljene priče za laku noć?

  • Zašto je čitanje prije spavanja dobra ideja?

  • Zašto je mala crvena Pilka toliko puta prekidala tatu dok je pričao priče?

  • Zašto je dobra ideja ne ometati druge kada razgovaraju ili pričaju priče?


Važno je i napomenuti da ova knjiga ispunjava potrebu za više slikovnica koje uključuju očeve i kćeri, a posebno očeve koji čitaju svojoj djeci. Ali bez obzira ko je čita, Prekidajuća Pilka će vas nasmijati i podsjetiti koliko djeca mogu biti i smiješna. Uživajte!


 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:





 

3,238 views
bottom of page