top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Plašljiva Vjeverica - Priča o prevladavanju straha od nepoznatog

Ovo je priča o Plašljivoj Vjeverici koja nikad ne napušta svoj hrast. Ona misli da je svijet izvan njenog stabla preopasno mjesto. Mogla bi naići na bakterije, otrovni bršljan ili ajkule. Njen život protiče mirnim dnevnim rasporedom. Sve dok se jednog dana na njenom hrastu ne pojavi uljez. U panici, ona napušta svoj hrast! Hoće li preživjeti? Kako će to strašno iskustvo promijeniti našu malu Plašljivu Vjevericu? Da biste to otkrili, pročitajte ovu neobičnu i poučnu priču o Plašljivoj Vjeverici.

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Plašljivaj Vjeverica se plaši puno stvari: pčela ubica, bakterija, zelenih marsovaca, ili bilo čega drugog nepoznatog. Toliko se boji da svoj dnevni raspored svodi na jako tačnu, dosadnu svakodnevnicu u kojoj nikada ne napušta svoje drvo. Tako nikada ne mora imati posla s nečim opasnim. A ako bi slučajno, nešto krenulo naopako, ona je imala plan za to! Ima kutiju punu dodatne opreme koja pomaže u svakom scenariju.


Ona više voli da ostane kod kuće na svom bezbjednom i poznatom hrastu, nego da se nepotrebno izlaže nepoznatoj okolini. Nepoznata okolina može da bude jako zastrašujuća za vjevericu.


Ali jednog dana, usprkos svim njezinim naporima, dogodilo se nešto neočekivano. Plašljiva Vjeverica spazi pčelu, možda čak i pčelu ubicu. Uspaničila se, skočila i slučajno ispustila sav pribor. Skočila je s drveta za njim i kasno se sjetila da joj je padobran ostao u kutiji s priborom. Tada se desilo nešto nevjerovatno - Plašljiva Vjeverica je shvatila da lebdi! Shvatila je da je ona u stvari letjeća Vjeverica.

Za svaki slučaj, ležala je u grmlju gdje je sletjela sat-dva, a kad je napokon bila sigurna da opasnost ne vreba, vratila se svom hrastu. Od tada je napravila veliku promjenu u svom svakodnevnom životu - svaki dan lebdi do istog grma i sat-dva se pretvara da je mrtva, a tek onda se vraća u svoj hrast i pažljivo promatra okolinu. Usput nauči važnu lekciju: Ne možemo uvijek kontrolirati svoju okolinu, ali ponekad je to dobra stvar.

S time na umu, porodice mogu razgovarati o strahu. U takvim razgovorima uvijek počinjemo sa pitanjima o likovima iz slikovnice, pa onda pokušamo navesti klince da se povežu sa njima.

  • Čega se Plašljiva Vjeverica plaši? Da li ajkule mogu da plivaju u rijeci? Da li mi imamo pčele ubice? (Zaviseći od dobi djeteta, postavite neka slična pitanja koja će im pomoći da shvate da se Vjeverica ima strahove koji su neosnovani).

  • Čega se ti plašiš?

  • Da li si ikada uradila/uradio, nešto što se činilo strašno? Kako je prošlo?

  • Ako ne, šta misliš šta bi ti pomoglo da se suočiš sa jednim od svojih strahova?

  • Da li te Plašljiva Vjeverica podsjeća na nekoga koga poznaješ?

  • Jeste li ikad učinili nešto što se činilo strašno ispočetka, ali je onda ispalo jako zabavno? Šta je to bilo?

Ovakvim pitanjiam djeca razvijaju empatiju i razumiju bolje sve. A čvrsto mislim da je ovo ona jedna od knjiga u kojoj djeca i odrasli mogu uživati i naučiti ponešto. Posebno je korisna u periodima anksioznosti/tjeskobe kod razdvojenosti od roditelja jer objašnjava da, čak i kad smo suočeni sa svojim strahovima, stvari mogu ispasti u redu - čak i sjajno na iznenađujuće načine - ako samo probamo nešto novo. Uzivajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:






bottom of page