top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

PEPA PRASE - TRAGOVI U PRIRODI - video slikovnice za djecu

Omiljeni lik crtanih filmova, Pepa prase, ide sa svojom porodicom u prirodu na izlet. Lijepo se zabavljaju sve dok ne shvate da je Tata prase zaboravio ručak. Krenu nazad ali se izgube. Uz malo pomoći od još manjih prijatelja, da li će da pronađu put nazad do svog automobila?

 
 

Naša omiljena porodica prašćića kreće u šumu u avanturu. Krenuli su u potragu za tragovima. Kada su izašli iz kola, Mama prase opominje tatu prase da ne zaboravi hranu.


"Pepa i njena porodica idu u potragu za prirodnim tragovima. Mama Prase opominje Tatu Prase da ne zaboravi da ponese hranu za izlet."

Onda svi zajedno krenu u sumu i ubrzo naiđu na neke tragove. Mama kaže djeci da budu tihi. Pepa i njen brat George prate otiske. Shvate da su to tragovi neke ptice. Tata Prase da Pepi dvogled. Uz pomoć dvogleda Pepa ugleda gnijezdo sa tri male ptice unutra. Njihova mama ih hrani crve.


George nađe manje tragove. Ti tragovi pripadaju mravima. Baš tada Mama Prase predlozi da jedu ručak. I baš tada, Tata Prase shvati da je zaboravio hranu pa se svi moraju vratiti do kola da bi ručali. Tada prate svoje otiske da bi se vratili nazad.

Ubrzo počne kiša i tragovi počnu da se spiraju. Ali, Pepa ne očajava. Umjesto upita patkice da ih odvedu do piknika. Patke tako i učine i oni bezbjedno stignu nazad do kola.Mama i Tata Prase, Pepa, i George jedu piknik. Pridruže im se patke. I mravi, jer svi vole piknik.

Ova slatka mala priča je dio serijala od deset priča o porodice Prase. Na prvi pogled nisu nešto, ali ako pažljivo pogledamo, i malo se potrudimo, prilike za učenje i proširivanje znanja naših klinaca su svugdje. Prvo na što bih skrenula pažnju su tragovi. Zašto? Zato što su savršen primjer veličina (mal, manji, najmanji ili velik, veći, najveći). Takođe možete da pitate klince da identifikuju otiske u zemlji prije nego slikovnice to jeste Pepe. Tada bih postavila pitanja koja djeci dopuštaju da koriste kritično razmišljanje za samostalno zaključivanje.

Takođe imamo priliku da identifikujemo i brojimo različite životinje na koje Pepa i njena porodica naiđu. Koliko ima ptica u gnijezdu? Koliko mrava? Koliko patkica? Mala djeca će u tome jako uživati. Zadnja stranica slikovnice, kada svi jedu piknik, je savršena za to.

Pošto je ovo prva sedmica škole, htjela sam da obradim priče koje neće klincima da budu naporne. Zato sam izabrala Pepu Pig, jer je omiljeni lik kod većine djece. Mislila sam da neću imati priliku da istaknem empatiju ovom pričom kao što to inače radim jer to jako volim. Ali, varala sam se. Gdje ima volje, ima i načina!Kada Pepi i njenoj porodici treba pomoć, oni pitaju patkice, i patkice im vrlo rado pomognu da nađu put kolima. Isto tako, kada stignu do obilnog ručka, Pepa i njena porodica podijele svoju hranu sa patkicama. Čak i mravi učestvuju u gozbi. To je savršena prilika da klincima kažemo kako je pomaganje drugima uvijek dobra stvar. Takođe možemo istaknuti kako je dijeljenje sa drugima važno.

Sve su svemu, puno toga sam uspjela da izvučem iz ove slakte male priče. Ja uvijek uživam, nadam se da će te i vi.

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:







75 views
bottom of page