top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

PEPA PRASE - Odlazak Zubaru- video slikovnice za djecu koja se plaše zubara

Omiljeni lik crtanih filmova, Pepa Prase i njen brat George redovno peru zube, ali im i nije baš svejedno kad dođe vrijeme za redovnu posjetu zubaru. Hoće li George prevladati strah?

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Pepa i George svako jutro operu svoje zube. Oboje se dive kako su dobro oprali svoje zubiće, i pokazuju jedno drugom kako su im zubi bijeli. Zbog toga su oboje sigurni da će zubar biti zadovoljan kada ih pregleda.



“Oboje smo lijepo oprali zube.

Siguran sam da će zubar biti zadovoljan našim uspjehom,”

rekao je George pokazujući zube.”


Kada su stigli kod zubara, sjeli su u čekaonicu. Ovo je bila prva posjeta zubaru za Georga. Kad je na njih došao red, i Pepa i George su bili uzbuđeni. Njihovi roditelji su ih ljepo predstavili Zubaru Slonu. Pepa je išla prva na pregled. To je učinila da pokaže Georgeu da se ona ne plaši i da jeo na velika djevojčica.

Zubar joj je rekao da otvori usta pa joj je zatim pregledao zube sa malim ogledalom. Sve se začas završilo i Zubar je rekao da Pepa ima čiste zube. Pepa je isprala usta, pa je onda bio red na Georga za pregled. Georgeu nije bilo drago kad je na njega došao red. Ali, držao je svog Dinosaurusa pa mu je bilo malo lakše. Pregled se začas završio i Zubar je izjavio da i George ima zdrave i jake zube.

Ali tada je Zubar Slon rekao da iako Pepa i George imaju čiste zube, ipak dinosaur nema. Pepa i George su pogledali zube Dinosaurusu. Onda je Zubar očistio dinosaurove zube. Zatim je George isprao dinosaurove zube rozom tečnosti. Pošto su sada sve troje imali zdrave i čiste zube, svi su ih pohvalili i bili su zadovoljni.

Još jedna priča nam dolazi iz serijala o Pepi Prase i njenim avanturama. Ova mi se jako sviđa zato što ima praktičnu aplikaciju -- idenje zubaru. Inače, zavisi od roditelja i od djeteta koliko će to biti strašno iskustvo. Ova knjiga nam pokazuje kako se to radi bez frke na vrlo pristupačan način.

Prvo što sam primjetila je da roditelji predstave stranca, to jeste Zubara Slona, svojoj djeci čim stignu u ordinaciju. Nekad to možda zaboravimo uraditi, ali moramo se staviti u dječiju perspektivu i sjetiti se da djeca nemaju predstavu ko je zubar ako im je prvi put da idu. Ovim jednostavnim korakom stvaramo povjerenje i kažemo djeci, ova osoba je OK. Također mi se jako sviđa da je Pepa odma krenula na pregled da pokaže svom bratu o čemu se radi i da nema čega da se plaši. To nam pokaže taktiku modeliranje željenog ponašanja. Koncept je jednostavan, ali također je često zaboravljen - ako želimo da klinci rade nešto, uvijek je dobra ideja da im to pokažemo na sebi prvo.

Takođe je važno istaknuti šta se NE dešava ili to jeste šta ne treba da se radi. Na početku slikovnice djeca se raduju da idu zubaru, i niko im ne prijeti da peru zube. Zašto je to važno? Ako opominjemo djecu i prijetimo zubarom kao kaznu za ne pranje zubi,dobićemo kratkotrajni dobitak (djeca će da operu zube), ali ćemo naučiti djecu da je zubar neko koga se treba plašiti, što je dugotrajni gubitak.

Još sam primjetila da niko nije Georgea stavio u stolicu (ili još gore, natjerao da sjede). Kad je Pepa završila sa pregledom, mirno su mu rekli da je na njega red, i on je sam sjeo. Kad je bio nervozan, dali su mu omiljenu igračku da čuva tokom pregleda.


Još bi preporučila da razgovarate sa klincima na dan prije da imate vremena da odgovorite na njihova pitanja. Možete reći nešto kao:


"Sutra idemo zubaru na redovni pregled zubića. Zubar će ti pomoći da izbrojiš zubiće i naučiće te kako da ih pereš pravilno."


Ne treba ulaziti u detalje o karijesu ili liječenju zuba ili bilo čega drugog što može biti strašno, jer prvi odlazak zubaru gotovo nikada ne uključuje ništa bolno za djecu. To je naravno pretpostavljajući da dijete ide na redovni godišnji pregled od 4-5 godine kao što većina zubara preporučuje. A, ako do sada niste, vrijeme je za telefonski poziv lokalnom pedijatriskom zubaru.


Pepa nam opet pruža priliku za novo iskustvo. Ako ništa drugo, zabavno je gledati je. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:





 

317 views
bottom of page