top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Nevidljivi Dječak - Video slikovnica za stidljivu djecu - priča za djecu.

Updated: Aug 14, 2020

Upoznajte Briana, nevidljivog dječaka. Čini se da ga niko nikada ne primjećuje i ne misle ga uključiti u njihovu grupu, igru ili rođendansku zabavu. . . sve dok ne dođe novo dijete u razred. Kad Justin, novi dječak, stigne, Brian je prvi koji mu pruža dobrodošlicu. Kada se Brian i Justin udruže kako bi zajedno radili na školskom projektu, Brian napokon nalazi način da zablista.

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Nevidljivi dječak je odličan izbor za započinjanje otvorenih razgovora s djecom o prijateljstvu i empatiji. Pokazuje male, ali važne načine kako neko treba da bude dobar prijatelj i kako neko može da ospori snagu (pogotovo toksične) grupe. Jednako je korisno za podučavanje djece kako biti neko ko se zalaže za druge ili za djecu koja se osjećaju isključenim od svojih vršnjaka. Nježna poruka se prenosi jasno i bez prenaglašavanja.


Vidiš li ti Brajana, nevidljivog dječaka? Čak ga i učiteljica teško primjećuje u svojoj učionici.

Previše je zauzeta sa Nathanom i Sofijom.


Brian se osjeća nevidljivo. Svi ga ignorišu, njegovi kolege iz razreda, pa čak i njegova učiteljica. Kada stigne novi učenik po imenu Justin, neka djeca se smiju njegovom ručku. Brian, koji voli crtati kad je sam, ostavlja sliku u ruksaku Justinu sa napomenom: "Mislio sam da bulgogi izgledaju ukusno."

Kasnije, kad je vrijeme za odabir partnera na nastavi, Briana opet svi ignorišu. Emilio bira Justina, ali tada Justin predlaže da dodaju Briana za formiranje tročlanog tima. Lijepo se zabave i zajedno odrade zadatak bez problema. Na ručku Justin zove Briana da mu se pridruži za stolom, s Emiliom. Dijeleći kolačiće sa Justinom, Brian se napokon osjeća kao da možda ipak nije nevidljiv.

Ova priča pokriva svakodnevne nesigurnosti i agonije osnovne škole (ili pa čak i srednje) bez da neko postane negativac. Ilustracije Patrice Barton pokazuju sličnu sliku: njena slika djece koja promatraju novog učenika bolno je istinita predstava realnosti. Ona pametno predstavlja Briana, nevidljivog dječaka, u nijansama bijele i sive. Kad ga Justin počinje uvlačiti u svoj društveni krug, prvo mu se u obrazima pojavi boja. Na kraju priče, Brian dijeli iste meke nijanse boja kao i njegovi kolege iz razreda. Ovaj vidljivi dokaz njegove transformacije boja pokazuje nam njegov rast kao karaktera i daje nam stvaran pogled na njegovu unutarnju promjenu.

Većina ljudi će pročitati ovu knjigu i misliti da se radi o maltretiranju ili zlostavljanu u neku ruku. Druga djeca su zlobna, izostavljaju Briana. U neku ruku, da nemam djece, možda bi se i složila s tim. Ali pošto imam djecu koja su malo starija, koja se redovno igraju sa puno različitih klinaca, teško mi je reći da se u ovoj knjizi radi o tome. Većina djece jednostavno ne znaju kako da se nose s nekim ko je stidljiv. U suštini, o tome se radi u ovoj priči. Brian je tih, povučen i sramežljiv. Želi da priča, ali ništa ne kaže. Želi da se igra, ali nikad ne uskoči u igru. Na kraju, kada Justin dođe, on ga ne spasi. Brian sam sebe spasi time što ponudi svoju ljubaznost i svoje prijateljstvo Justinu. I samo tada se nešto promijeni za Briana — svojim postupkom promjeni svoj školski život. To je puno drugačije od drugih priča ovog stila pa mi se jako svidjelo. To je zapravo razlog što sam izabrala ovu priču da je obradim.

Roditelji mogu razgovarati o puno toga u ovoj priči. Kao što sam rekla, ja mislim da se ne mora dati puno negativne pažnje drugoj djeci iz škole. U vezi toga, ja bih počela sa pitanjima kao na primjer:


  • Šta mislite, kako se Brian osjeća ako misli da je drugima nevidljiv?

  • Zašto djeca ponekad djeluju bezobrazno kada su dio grupe?

  • Šta je Brian učinio da postane vidljiv Justinu?

  • Da li si se ti ikada osjećala/o izostavljeno ili nevidljivo? Šta bi ti pomoglo da se uklopiš ili se osjećaš vidljivo?

  • Kako možeš pomoći nekome drugome ko se osjeća nevidljivim tj. ko je stidljiv?

  • Šta je gore - da ti se smiju ili se osjećati nevidljivo. (Nema tačnog odgovora, samo za diskusiju)


Sve počinje iz kuće. Da li ste se ikada osećali izostavljenim? Sami u sobi punoj ljudi? Čak se i ja kao odrasla osoba mogu u potpunosti povezati s glavnim likom. Svi se tako nekad osjećamo. Ali ako se možemo povezati sa Brianom, možemo i naučiti nešto od njega. Mi smo zaduženi za svoj život i svoju sreću. Pa, kako je i Brian, možemo i mi puno toga promjentii ako želimo. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:Facebook https://www.facebook.com/knjigezaklince173 views

Kommentarer


bottom of page