top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Napuni Kanticu - AudioKnjiga/Slikovnica za Djecu - Knjige za Klince

Kad djeca napune kantice i nauče kako mogu i drugima da napune kantice, razumiju koliko su posebni, vrijedni i sposobni. Vaše osnovnoškolsko dijete možda ne zna ime Carol McCloud, ali kladim se da znaju napuniti kanticu.

Nastavite da čitate da saznate više!

 

SPOILERI ISPOD

 

***SPOILERI ISPOD***

Otkako je izašla 2006. godine, knjiga McCloud-a osvojila je šesnaest različitih nagrada za slikovnice i postala je osnovno štivo u školama i domovima širom svjeta. Kroz vesele ilustracije, ova knjiga pomaže djeci da razumiju vezu između sreće i ljubaznosti jednostavnom metaforom: kantica.

"Dan kada ste se rodili bio je vrlo sretan dan. Vi ste poseban dar. Svi su bili tako sretni što su vas vidjeli. Ali, postojao je jedan vaš dio koji nisu mogli vidjeti. Bila je to tvoja kantica, tvoja nevidljiva kantica."


Ideja je jednostavna -- po cijeli dan svi u cijelom svijetu šetaju noseći nevidljivu kanticu. Njena je svrha čuvanje dobrih misli i osjećaja prema sebi. Osjećate se sretno i dobro kad vam je kantica puna, a osjećate se tužno i usamljeno kad je vaša kantica prazna. A šta puni tu kanticu? I to je lako -- mali osmjeh, fine rječi, nježan dodir... sve to ide pravo u kanticu i čini nas sretnim.

Druga važna pouka -- budite punjač kantice. Možete napuniti kanticu dijeljenjem ljubaznosti, ljubavi ili čak jednostavno s osmijehom upućenim prema onima oko vas. Budite pomagač, budite dobar prijatelj i napunit ćete vlastiti kanticu kao i kantice svih koje sretnete.

Ovo je tako slatka i simpatična knjiga. Započinje pripovijedanjem kako malenu bebu vole i njeguju svi i kako to puni kanticu te bebe (tj. srce sa ljubavi) i puni kanticu roditelja i njegovatelja (njihovo srce). To se nastavlja kroz djetetov život pokazujući kako ljubaznost i briga mogu napuniti djetetovu kanticu i kantice drugih.


Time ova divna knjiga daje značenje početničkom konceptu ljubaznosti i kako ta dobrota se širi i time pomaže nama i drugima. Baš šarmantno! Predivan uvid u to kako smo svi važni i kako bismo trebali voljeti sve.

Dakle, evo jedne lijepe male knjige koja će ugrijati srca male djece i naučiti ih kako iskusiti radost davanja i primanja. Pomislite samo na sve male kantice koje će ova knjiga ispuniti ljubavlju i ohrabrenjem. Za početak možemo započeti postavljanjem nekih pitanja:


- Šta je kantica? Dopustite djeci da probaju sami da objasne.

- Kako se osjećaš kada ti je kantica puna?

- Kako se osjećaš kada ti je kantica prazna?

- Šta utiče na nivo sreće u tvojoj kantici?

- Šta je punjenje kantice? A praznjeje?


Kao i uvijek, cilj je da navedemo djecu da odma primjene ideje predstavljenje u slikovnici u svoj lični život. Zato je najbolje da im dopustite da odgovore koliko god mogu sami, pa onda pomognete ako tako oni traže ili vi mislite da možete da dodate razgovoru.Sažetak je kratak, ali znači puno. Ova slikovnica sa dvadeset i četiri moćne stranice savršena je za djecu, roditelje, nene i djedove, nastavnike i ljude koji žele poučavati empatiju, njegovati ljubaznost i stvarati pozitivno okruženje u svom domu, učionici, radnom mjestu i zajednici. Pa, nadamo se da će te uživati i vi!


 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:


YouTube https://www.youtube.com/KnjigeZaKlince
 

19 views

Comments


bottom of page