top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Mrzovoljni majmun - Priča za laku noć i učenje osjećaja i empatije

Jim je čimpanza i on je užasno neraspoložen bez ikakvog razloga. Njegovi prijatelji to ne mogu razumjeti - kako može biti loše volje kad je TAKO lijep dan? Ohrabruju ga da ne pogrbi, da se nasmiješi i da radi stvari koje njih raduju. Ali Jimu je dosta savjeta ... i TOTALNO se naljuti. Zar ne može biti da mu treba samo jedan dan da se osjeća mrzovoljno?

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Jim se probudi na pogrešnoj strani kreveta i ustane na ljevu nogu. Sve mu smeta. Ali nema pojma zašto.


Jednog divnog dana

Jim Panza se probudio i otkrio da ništa nije u redu.

Sunce je bilo presvijetlo, nebo previše plavo,

a banane preslatke.


Njegov prijatelj Norman odma priskače u pomoć i pokušava da ga razveseli. Norman mu kaže kako je prekrasan dan i pokuša mu pomoći. I druge životinje iz džungle se pridruže sa prijedlozima da se nasmiješi, ne pogrbi ramena, podigne obrve, pleše, hoda, jede, prska vodom i još mnogo toga, ali ništa ne uspijeva. Jim ljutito odustane i pobjegne. Utjehu pronalazi kod svog prijatelja Normana, koji, prepoznajući da je dan ujedno i divan dan za mrzovoljnost, pušta Jima da sjedi pored njega - i sjedi sa svojom mrzovoljom - dok ne prođe.

Ima nešto prilično osvježavajuće u glavnom liku slikovnice koji je okružen ljubavlju i podrškom tokom sunčanog dana i koji dobija “dozvolu” da sjedi i bude loše raspoložen. Ovaj mrzovoljni majmun nije trebao izmišljati razlog za svoje loše raspoloženje - njegovi prijatelji su pokušavali pomoći a ne pretvarati se da mu je bolje. Mogao je biti svoj. Ideja da prepoznavanje lošeg raspoloženja i puštanje da prođe bez pokušaja popravljanja može mlađim čitateljima pomoći da osjećaju veću kontrolu nad svojim osjećajima, a roditeljima daje još jedan način da im pomognu. Ilustracije su preslakte, pune zabave i topline, pa se baš osjeti i humor i ljubav ove male zajednice prema Jimu.

Za dublje razumijevanje teme, porodice mogu razgovarati na sljedeći način:

  • Zašto Mrzovoljni majmun i dalje pokušava poboljšati svoje raspoloženje. Zašto su svi mislili da mu je važno pomoći da ne bude mrzovoljan?

  • Kako se ti ponašaš kad se osjećaš tužno ili mrzovoljno bez razloga?

  • S kojim ljudima u svom životu možeš biti mrzovoljna/mrzovoljan?

  • A s kojima se osjećaš da ne možeš biti mrzovoljna/mrzovoljan? Zašto?

Ovakvim pitanjima se djeca bolje povežu sa glavnim likom što im poboljšava osjećaj empatije ali i vlastiti emotivni razvoj. Mislim da je ovo sjajna priča za djecu - a i odrasle - jer im pomaže da shvate negativan osjećaj, a da se ne osjećaju krivima što se tako osjećaju. Svi imamo teške trenutke. Povremeno imamo teške dane. Važno je da sebi dopustimo da imamo te trenutke i da budemo iskreni prema sebi. Također se moramo pobrinuti da te mrzovoljne osjećaje ne iskaljujemo na drugima. Priča se završava ostavljajući nam još jednu snažnu poruku: dobro je imati nekoga koga volimo i u koga imamo povjerenja s kojim možemo podijeliti svoja osjećanja. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:





 

bottom of page