top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Mjesta na Metli - Julia Donaldson - Audio Knjige, Slikovnice, Basne, i Bajke i PRIČE

Updated: Aug 16, 2020

Vještica i njena mačka sretno lete na metli kada vjetar zapuhne i otpuše vještici šešir, zatim mašnu, a potom i štapić! Srećom, tri korisne životinje pronalaze nestale predmete, a sve što žele zauzvrat je da se provozaju na metli. Ali ima li mjesta na metli za toliko prijatelja?

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Bila vještica jedna, imala dug šešir i mačka kosa joj bila riđa, pletenica podugačka Kako li se samo vještica ceri, i mačka kako prede dok jure vjetrovom stazom, na metlinom držalu sjede Ali vještica jauknu silno, a mačka samo zamijauče kad vjetar u naletu divljem, vještičji šešir odvuče



Leti vještica i sa njom njena mačka na metli kad odjednom vjetar zapuha i odnese joj šešir. Spuste se na zemlju, i traže njen voljeni šešir, ali ga ne mogu naći. Kad tada izađe jedan pas sa šeširom i ljubazno se predstavi i pita dali može i on s njima da leti na metli.

Ljubazna vještica ga primi, i nastave da lete sada njih troje zajedno. Ali vjetar opet jak, pa joj odleti mašna sa pletenice. Odmah stanu i sve troje traže mašnu, ali nje nigdje nema. Kad tada izađe ptica i pristojno se predstavi i vrati mašnu vještici. I ptica pita da li može da leti na metli sa njima i ljubazna vještica i nju primi.

I tako nastave da lete njih četvero sada, kad vještici ispadne štapić. Odmah se svi spuste zajedno i traže štapić, ali nikako ne mogu da ga nađu. Tada izađe žaba i vrati vještičji štapić i kulturno se predstavi. Pita i ona da li može sa njima da se vozi na metli. Vještica kaže da, i tako nastave sada njih petero. Ali, kako žaba počne od dragosti da skače, slomi metlu i svi padnu.


Životinje padnu na zadnjem djelu metle na jednu stranu a vještica na prednjem djelu padne na drugu stranu. U tom vještica čuje grozan glas i vidi ogromnog zlobnog zmaja koji hoće da je pojede. Taman je pošao da je gricne, kad izađe neko čudovište iz močvare i otjera ga i u zadnji čas spasi vješticu. Naravno, to su njeni prijatelji koji su se pretvarali da su čudovište da bi uplašili zmaja. Svi sjednu na novu metlu koju vještica napravi sa specijalnim stolicama i mjestu za svakog od njih. 

Ispod površine uzbudljive avanture vještice i njezina susreta s opasnim zmajem, glavna tema ove priče može se smatrati da je prijateljstvo u smislu sklapanja prijateljstava i pomaganja prijateljima. Čitatelj vidi da pas, ptica i žaba čine vještici uslugu pronalazeći njene izgubljene stvari. Njihova pomoć se cijeni i zbog toga se oni mogu pridružiti grupi. Dakle, ova skladna skupina likova leti kroz zrak. Kada se vještica nađe u opasnosti, može se vidjeti kako su životinje zaista postale pravi prijatelji. Protive se opasnom zmaju maskirajući se kao veliko čudovište i žele osloboditi vješticu. Osim toga, tema „zajedno kao prijatelji smo jaki“ se takođe može prepoznati. Evo nekoliko pitanja koja možete klincima postaviti o priči:


1. Ko su bili likovi u priči? (vještica, mačka, pas, ptica, žaba, zmaj) 

2. Šta se dogodilo kada je žaba skočila od radosti? (metla se slomila) 

3. Gdje su vještica i životinje putovale na metli? (Neka pogađaju da razvijaju maštu)

4. Kako mislite da su se pas i mačka osjećali kada je puhao snažni vjetar? (prestrašeno) Zbog čega to misliš? (slušajte objašnjenje / opravdanje i ponudite svoje). 


Moji klinci su iz ove knjige naučili nekoliko lekcija. Prva lekcija je da će ljubaznost i gostoprimstvo koje dajemo uvijek se vratiti kada je najpotrebnije. Uprkos manjku mjesta na metli, ljubazna vještica nikad ne odbija  stvorenja koja traže pomoć. Kad se sve čini izgubljenim za vješticu, stvorenja prema kojima je bila ljubazna su joj došli u pomoć kada joj je najpotrebnije. Druga lekcija je da prijatelji i porodica možda ne dolaze s istog mjesta kao vi ili čak možda i ne izgledaju poput vas, ali to ne znači da vam oni neće biti tu da vam pružaju ljubaznosti i podršku kada vam je najpotrebnija. Ljubaznost, gostoprimstvo, prihvaćanje, vjera u prijatelje i timski rad sve su lekcije koje klinci mogu naučiti ovom knjigom. Uživajte. 

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:

YouTube https://www.youtube.com/KnjigeZaKlince



 

48 views
bottom of page