top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Miles je gospodar svog tijela - priča o postavljanju osobnih granica /svog tijela

Na svoj 6. rođendan, Milesovo uzbuđenje splašnjava nakon što ga dobronamjerna porodica počne štipati, prečvrsto grliti, podizati i škakiljati i on odluči da mu je dosta! Kad Miles odluči da je on „gospodar svog tijela“, cijela njegova porodica izražava mu podršku i poštuje njegove lične granice. U živopisnom, stripovskom stilu, mala djeca će se smijati učeći ovaj potencijalno spasonosni koncept koji mogu koristiti i u kasnijoj dobi.⁠

 
 

Ovu slikovnicu mi je našla i preporučila Anotella Kuzma sa Instagram profila @roditeljisasvrhom .

⁠"Pardon, molim vas! Želim nešto reći: Rođendan mi je i dosta mi je štipanja, gnjavljenja, prejakih zagrljaja, podizanja, tapšanja, škakiljanja i dodirivanja jer to ne volim. Imam šest godina i ja sam gospodar svog tijela!"
Miles je ljutito otišao do svoje spavaće sobe i zatvorio vrata.
Miles se osjećao zbunjeno. Zaista je volio svoju porodicu, ali je imao osjećaj da se prema njemu ne ponašaju onako kako on želi.

Ako me pratite duže vrijeme već znate za nju i kakav je ona pozitivan i obrazovan uzor za sve roditelje u našem kraju. Objavila je jako važan ebook - Pedofilija i seksualnost djece od rođenja do sedme godine (ebook mozete kupiti OVDJE) - pa smo kroz razgovor zaključile da je postavljanje ličnih granica kod djece jedna tema o kojoj se jako malo priča ne samo sa djecom, ali i među nama, roditeljima.

Obje smo mislile da je to čudno. Onda mi je Antonella dala inspiraciju da prevedem i obradim ovu slikovnicu da pomognemo djeci da nađu svoje "ja" i da ih, kroz njima pristupačan način, naučimo kako da se zauzimaju za sebe i postavljaju lične grance oko svog tjela kada je to prikladno.⁠

Zašto je sve ovo važno? Pa prisjetite se na trenutak kako je vama bilo kad vas je odrasla osoba štipala za obraz, ili ljubila ili grlila ili gnjavila bez vašeg dopuštenja. Tako sada kada mi kažemo svojoj djeci da ljube nekoga a oni to ne žele, time im lišavamo njihove lične moći. Lišavanjem lične moći, učimo djecu da se ne trebaju zalagati za sebe, što je velika greška ako želimo da nam djeca prilagođena i uspješna. Zato je važno da djeci damo izbor i da poštujemo njihov odgovor.

Na Antonellinom profilu na Instagramu @roditeljisasvrhom možete da nađete puno više o ovoj temi i njenoj najnovjoj knjizi u ebook izdanju.⁠ Preporučila bih vam da posjetite i njenu web stranicu na https://roditeljisasvrhom.hr/ jer je zaista dobar izvor informacija koje nam pomažu da naučimo mnogo toga što nas nisu učili kad smo bili mali. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:





bottom of page