top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Mi (Ni)smo Prijatelji - priča o prijateljstvu, suradnji, i skladnoj igri

Dva čupava stvorenja se igraju kada im se pridruži novi prijatelj. Kako se dan nastavlja, svaki od njih troje se ponekad osjeća izostavljenim. Nije tako lako shvatiti kako postupiti kad se čini da se sve mijenja. Sa humorom, voljeni likovi to riješe kako samo oni mogu.

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Naša omiljena dva šašava i čupava stvorenja nastavljaju svoje avanture. Ovaj put im se pridružuje novi prijatelj. Dolazi i pita da li i on može da se igra sa njima. Žutičupavac rado pristane ali mali, ljubičasti, nije tako siguran.



Mogu li se igrati s vama?



Prvo se odluče igrati dueta pa počnu da plesu zajedno sa šeširima. Žuti Čupavac i novi prijatelj se super slažu, i začas stvore divan ples. Ali, Mali Ljubičasti nije tako sretan i njemu ples ne ide baš od ruke. Pa, donese ventilator i otpuše šešir novom prijatelji. To natjera novog prijatelja da ih napusti da ganja svoj šešir.


Mali Ljubičasti želi odmah da se nastavi igrati sa svojim velikim prijateljem, ali Veliki se ne da omesti tako lako. Pobuni se i pita zašto je otišao njihov novi prijatelj. Prije nego je Mali imao priliku da izmisli izgovor, novi prijatelj se vraća.



Tako nastave da se druže, ali ovaj put, Ljubičasti Čupavko i novi prijatelj žele da sagrade automobil. To urade vrlo brzo, ali kada veliki Žuti Čupavac pođe da sjedne u njega, ne može da stane. Manja dvojica predlože da se igraju lovaca na dinosaure i da Veliki bude dinosaur. Natjeraju da urlika i onda ga uhvate mrežom za hvatanje dinosaura. To Velikog jako rastuži i on počne da plače. Na sav glas kaže "Mi nismo prijatelji" i jeca.

Mali ljubičasti mu kaže da je u pravu. Nisu oni prijatelji. Oni su najbolji prijatelji. I tako sve troje novih prijatelja odluče da se igraju nešto sasvim novo, nešto što svi mogu da se igraju. I svi su sretni dok se igraju nove igre, špijuna. Ali, Ana Kang nam uvijek ostavi smiješni poklon za kraj, i tako je i ovaj put kada im se pridruži četrvrti prijatelj i pita da li i on može da se igra sa njima.

Zar ima i jedan roditelj na svijetu da nije proživio lično ovu slatku malu slikovnicu? Na prvi pogled se čini da se sve poremetila zato što ih sada ima troje, dok ih je na početku bilo dvoje. Ipak, to jeste nekako tačno, ali nije baš sasvim. Dok se Čupavi prijatelji takmiče za pažnju, nikome nije lijepo i neko se ne zabavlja. Na kraju, kada odluče da se igraju nešto u čemu svi mogu jednako da učestvuju, stvari se skroz promijene.


Kao i uvijek, možemo da nađemo puno toga za razgovor sa klincima. Pošto je ovo priča o prijateljstvu i skladnoj igri, možemo da pomognemo djeci da razumiju zašto je Ljubičasti bio ljubomoran, a Žuti tužan i kako su to riješili. Možda nam pomognu pitanja kao na primjer:


  • Kako se Mali Ljubičasti osjećao kada se pojavio novi prijatelj? Kako znaš?

  • Da li je bilo lijepo kada je Ljubičasti donio ventilator? Zašto? Kako je mogao drugačije da postupi?

  • Kako se Žuti osjećao kada su dva mala prijatelja sagradila automobil bez njega? Kako znaš?

  • Šta je Mali Ljubičasti uradio da bi se Veliki Žuti osjećao bolje? Da li je pomoglo? Kako znaš?

  • Da li se tebi nekada desilo nešto slično? Kako si se osjećao/osjećala kada neko nije tebe htio da se igra s tobom?

  • Da li si ti ikada nekoga izostavio/izostavila iz igre? Kako se taj prijatelj osjećao/osjećala?

  • Šta možemo da uradimo da bi se svi prijatelji mogli igradi fino zajedno?


Cilj sa ovim pitanjima je da pomognemo klincima da razmisle o tuđim osjećajima (što uči empatiju, a svi znamo koliko ja lično volim da to naučimo svoje klince) i da se naviknu da nalaze rješenje za probleme ili sukobe. A ako ništa drugo, neka se smiju novim avanturama naših omiljenih sasavih čupavača. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:



Facebook https://www.facebook.com/knjigezaklince



 

118 views
bottom of page