top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Mačak Pete: Zabavljam se u Školskim Cipelama - slikovnice za početak školske godine

Vrijeme je da se vratimo u školu sa našim omiljenim mačkom, Mačkom Peteom! Zabavlja se u svojim školskim cipelama. Pete otkriva biblioteku, kantinu, igralište i puno drugih cool mjesta u školi. I bez obzira kuda ide, Pete se nikad ne prestaje zabavljati i pjevati svoju pjesmu ... jer sve je u redu!

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Pridružujemo se našem omiljenom mačku, Mačku Peteu u novoj avanturi. Ovaj put krećemo u školu, baš kao i moji klinci ove sedmice.


"Zabavljam se u školskim cipelama,

Zabavljam se u školskim cipelama,

Zabavljam se u školskim cipelama."


Pete ima nove cipele za školu. Izgledaju kao crvene 'starke' to jeste Converse patike. Prvo ide na školski autobus i čini se da je jako uzbuđen. Ponjeo je svoju školsku torbu, svoj ručak, i naravno gitaru da može da nam pjeva pjesmu. Stigne u učionicu. Učiteljica mu kaže da treba da ide u sobu punu knjiga. Gdje ide? U biblioteku, naravno.

Iako Pete nikada nije prije bio u školskoj biblioteci, on se ne brine. Nađe svoju omiljenu knjigu i nastavi da svoju pjesmu. Poslje toga je vrijeme za ručak pa Pete ide u salu sa stolovima i stolicama. Gdje Pete ide? U kantinu, naravno! Iako je jako glasno i prometno u kantini, Pete ne brine. On sjedne sa svojim prijateljima i nastavi da pjesva svoju pjesmu.

Pete krene na polje gdje vidi ljuje i tobogane. Gdje Pete? Na igralištu, naravno! Iako djeca trče u svakom pravcu, Pete ne brine. On se igra i pjeva svoju pjesmu. Tako nastavlja da pjeva svoju pjesmu gdje god da krene, na muzičko, na likovno, na matematiku, ili bilo gdje drugo. Kad se škola završi, Pete ide kući na autobusu. Kad ga mama pita šta je radio u školi, on joj odpjeva svoju pjesmicu. Još doda da će se tako zabaviti i sutra, i da je sve u redu.

Ova priča je savršen uvod za djecu koja trebaju da krenu u obdanište ili učenike prvih razreda. Daje im ideju o svakodnevnici školskog dana i nekih aktivnosti koje mogu tamo da rade. Na površini se čini kao slatka mala slikovnica za čitanje u stilu rime sa zanimljivim ilustracijama. I to jeste. Ali ako je pogledamo malo bolje, i proučimo malo dublje, brzo shvatimo njenu jednostavnu briljantnost. U stvari, Pete se plaši. Ovo je njegov prvi put u školi i malo je nervozan, baš kao i klinci koji tek kreću na neko novo mjesto ili u školu. Nesiguran je jer ne zna šta će u školi da bude. Pete je uzbuđen jer nosi svoje školske cipele, pa okrene pažnju tome, to jeste nečem pozitivnom svaki put kad se suoči sa novom situacijom. Iako je nervozan, on se ne brine, jer se zabavlja u svojim školskim cipelama. Tako i naši klinci mogu da nauče sa Peteom da se nemaju čega plašiti u školi ili bilo kojim novim mjestima.

Uz ovu slikovnicu, sa klincima možemo da vodimo razgovor o novim iskustvima i odlasku na nova mjesta po prvi put ili konkretno u školu ako je ta sezona. Razgovarajte o tome kako se djeca osjećaju kad odlaze na nova mjesta. Zatim razgovarajte o tome kako Pete rješava svako novo područje s kojim se susreće u školi. Možete da pitate pitanja kao na primjer:


  • Da li je Pete ikada prije bio u školi? Objasni kako znaš.

  • Je li Pete nervozan u školi kad naiđe na neko novo mjesto gdje nikada prije nije bio? Objasni kako znaš.

  • Šta je Pete-u pomoglo da se osjeća da je "sve u redu" na novim mjestima?

  • Kako se ti osjećaš kada ideš na nova mjesta? Ako klinci trebaju u školu, pitajte za to mjesto, umjesto generalno.

  • Šta možeš učiniti da se zabavljaš na novim mjestima, poput Petea?

  • Ako vidiš da je neko drugi nervozan, kako možeš da mu/joj pomogneš da se zabavlja?


Ovakvim pitanjima pomažemo klincima da razumiju knjigu, i da se povežu sa suštinskom porukom. To im pomaže u učenju osnova čitanja i razumijevanja teksta.

Volim interaktivne knjige, pa ih biram kad mogu. U ovoj slikovnci postoji i prilika da klinci pogode Peteovo odredište na osnovu tragova u tekstu. Moji klinci obožavaju taj dio kada čitam. Uvijek napravim pauzu, ali je sad već nepotrebna jer već znaju na pamet čitav tekst. Uvijek je zabavno. U svakom slučaju, uvijek je zabavno. Pa uživajte i vi!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:



 

26 views
bottom of page