top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Mačak Pete: Hrabri Vitez Pete - AudioKnjiga/Slikovnica za Djecu - Knjige za Klince

Updated: Aug 17, 2020

Autor bestselera i umjetnik James Dean donosi čitateljima novu priču o najgalantnijem mačku - mačku Pete-u! U ovoj pustolovini, Pete je vitez koji treba da spasi prijateljicu Callie od prestrašnog zmaja. Da li naš vitez uspije? Nastavite da čitate da saznate.

 
 

***SPOILERI ISPOD***

Kad Dama Callie, najbolja harfistkinja u cijeloj zemlji, nestane, preostalo je na vitezu Peteu je da je spasi. Ali kada završi zarobljen u zmajevom brlogu, Dama Callie će možda morati spasiti njega.


Svi jednostavno vole Petea.... i ja isto!


Dama Callie odlično svira harfu i svi je vole slušati. Nije ni čudo što je njena predivna muzika privukla i zmaja. Toliko mu se svidjela njena muzika, da je jedan dan ušao u dvorac, i sve ih je začarao i oteo Damu Callie!


Za večerom, vitez Pete sluša kako Dama Callie svira harfu. Dama Callie je sjajna! "Bravo!" vitez Pete viče na kraju svake pjesme. Plješće glasnije od svih.

Jedne noći, dok Dama Callie lijepo svira, neko baci čaroliju. I svi zaspe - čak i vitez Pete!

Sljedećeg jutra, Dame Callie više nema!


Kada se probudio, Pete je krenuo za zmajem na svom konju. Slijedio je zmajeve tragove. Zatim su otisci stopala nestali i Vitez Pete je podigao pogled da vidi zmaja kako leti s Damom Callie preko velikog jezera. Ali, nemogućnost letenja nije zaustavila Viteza Petea. Uzeo je čamac i veslao na drugu stranu gdje je pronašao Zmajev brlog.


Kad je ušao u zmajev brlog, našao je harfu. Popeo se na visoko brdo da bolje razgleda okoliš, ali je ubrzo shvatio da to nije bilo brdo, to je bio zmaj! Vitez Pete se uplašio i kliznuo po zmajevim leđima.


Baš tada, Dama Callie je rekla da će ga spasiti, a Pete je rekao da će on spasiti nju. Nisu se mogli složiti pa su se počeli prepirati. Prekinuli su ih zmajevi jecaji.





Jadni zmaj je objasnio da je samo htio igrati se i pjevati sa njima. Onda je vitez Pete dobio jednu od svojih slavnih ideja. Pozvao je zmaja nazad u svoj dom, pa su se svi družili zajedno. Tako su i uradili. Svi su tada bili sretni.


Uz ovu priču je lako naučiti nešto o vitezovima i njihovim damama iz srednjovjekovnog doba! Možda da klincima postavljajte pitanja o vitezovom oklopu, konjima ili muzici.

- Zašto vitez Pete nosi oklop?

- Šta Dama Callie nosi na sebi?

- Da li se danas ljudi oblače tako? Zašto? Cilj je da primjete razlike u oblačenju i njihovim svrhama. Oklop je potreban radi bitke. Mi nemamo svakodnevne bitke pa nama ne treba.

- Šta ti oblačiš? Zašto?

- Šta Vitez Pete koristi kao prevoz? Šta ti koristiš? Pete ima konja. Mi danas imamo bicikl, motor, auto, autobus itd.

Ovakvim pitanjima možemo da skrenemo klincima pažnju na razlike koje oni mogu razumjeti u različitim istorijskim periodima. Ja mislim da je također jako važno da razgovaramo sa klincima o tome šta je stvarno (nefikcija) i šta je fantazija (nefikcija) pa obavezno napomenem da zmajevi ne postoje i da nikada nisu postojali i da su oni veliki dio priča iz tog doba ali da su iz mašte, to jeste nestvarni.

Ovo je sjajna priča o prijateljstvu, odanosti i iznad svega pronalaženju prijatelja na nevjerojatnim mjestima. Jadni zmaj izgleda zlobno i zastrašujuće, ali sve što stvarno želi je da se zabavi, kao i svi drugi. Možda bi ova priča bila dobra prilika da porazgovaramo o tome kako nekada se neki novi prijatelji čine strašni ili zlobni. Možda ne izgledaju kao zmaj, ali se ponašaju na način koji se nama čini zmajevski. Ako im pružimo malo ljubaznosti, možda saznamo da nisu tako strašni?


Kao i uvjek, Pete će vas zabaviti i probuditi vašu maštu, zbog čega ćete se radovati svakom novom čitanju! Barem se u mojoj kući svi radujemo. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:

YouTube https://www.youtube.com/KnjigeZaKlince



 

30 views
bottom of page