top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Mali Živko: Samo za Tebe - Napisao i ilustrirao Mercer Mayer

Updated: Aug 17, 2020

Mali Živko se trudi da pomogne mami u ovoj klasičnoj, duhovitoj i srdačnoj knjizi. Bilo da pokušava napraviti doručak, kositi travu ili nositi namirnice, uvijek nešto završi naopako. Šta treba da radi Mali Živko?

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Mali Živko ima veliko srce. To svi znamo. Ali nekad je malo nestašan, pa zabrlja.



Jutros sam htio da napravim doručak samo za tebe ... Ali jaja su bila previše klizava. Htio sam oprati pod samo za tebe... Ali sapun je bio previše mjehurast.


Pratimo jedan dan u životu našeg omiljenog neštaska. Mali Živko krene da pravi mami doručak, ali jaje mu padne na pod. Tako šta god da krene da uradi, završi napako. Hoće da opere pod, ali prospe vodu. Krene da složi suđe, pa razbije i sebe i suđe. Proba da unese namirnice, ali se podere kesa.

Proba i da bude poslušan, pa pojede sendvič za ručak, ali ne i okrajak. Htio je da malo spava i odmori se, ali zaključio je da je krevet previše živahan.

Ipak, proba opet da nastavi da pomaže sa dobrim namjerama. Krene da kosi travu, ali je premal. Ubere jabuku, ali jadničak ogladni pa je pojede dok je donese mami. Naravno, htio je i postaviti sto za večeru, ali TV ga omeo. Isto tako kad je htio poslušati pa ne prosipati vodu iz kade tokom kupanja, oluja neka nalet pa napravi neured.

Napokon, za kraj je uspio nešto uraditi tačno onako kako je namjenio: svoju ljubav izražava poljupcem i zagrljajem. Kraj je srdačan jer učini nešto savršeno.


Nakon čitanja klincima možete postaviti sljedeća pitanja:


  1. Mali Živko voli da provodi vrijeme sa mamom. Šta ti voliš da radiš sa svojom mamom?

  2. Kako se Mali Živko brine o svojoj majci? Kako se ti brineš o svojoj mami?

  3. Kako se mama Malog Živka brine o njemu? Kako se tvoja mama brine o tebi?

Uvijek volim podsticati njihovu maštu i učiti ih da razmišljaju ne samo o knjigama koje čitaju, nego i o drugim perspektivama.


Ovo je zapravo prva knjiga u seriji “Mali Živko” pa ste možda primjetili da izgleda malo drugačije. Volim ilustracije ove prve knjige. Slatke su i pomalo neuredne ali vrlo drage. Možete osjetiti umor majke kako odudara sa stranica. Divno je. Ova cijela početna priča je tako divna. Pouka je očita, ali važna: Uspjeh je definiran našom sposobnošću da sve zadatke pokušavamo sa najboljim namjerama. Moramo probati, pokušati, i pokušati ponovo, čak i ako ne uspijemo, naši će roditelji i dalje bujati sa ponosom.

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:




 

11 views
bottom of page