top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Mali Živko: Samo pomažem Tati - AudioKnjiga/Slikovnica za Djecu - Knjige za Klince

Updated: Aug 17, 2020

Samo pomažem Tati je još jedna zabavna mala knjiga Mercer Mayera. Mali Živko želi provesti cijeli dan pomažući tati u poslovima, ali na kraju samo stvara više posla za svoje jadne roditelje. Nastavite da čitate da saznate više.

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Mali Živko je veoma uzbuđen što mu je tata kod kuće. Želi provesti čitav dan s njim i pomoći mu da obavlja svoje poslove oko kuće i dvorišta pa čak i u gradu. Jednostavno želi da provede čitav dan sa njim.


Tata je danas kod kuće.

Pomoći ću svom tati da radi.

"Probudi se, tata", kažem mu ja. Imamo dosta posla!


Mali Živko prvo pravi svom tati doručak. Previše stavi u zdjelu i to je prva zbrka dana koju tata i mama moraju da počiste, ali njegova ideja je pravo slatka.


Tada Mali Živko pokušava kositi travu. Ali, kosilica je prebrza za njega, i on je pušta da ode. Tata mora trčati za njom. To ne smeta Malom Živku i on prelazi na sljedeći zadatak, da pere kola. Ali, zaboravio je zatvoriti prozore i automobil se sasvim natopi.



Zatim počinje farbati šupu, ali tata mora i u tome pomoći jer Mali Živko koristi pogrešnu farbu. Mali Živko zgrabi štap i pokušava skinuti košnicu, a tata potrči da ga spasi od bijesnih pčela. Tata tada odluči da je možda najbolje povesti Malog Živka u grad u radnju, umjesto da se bavi kućnim poslovima.


U gradu se stvari ne poboljšavaju. Mali Živko želi pumpati benzin, ali tata misli da je vjerovatno bolje da to sam obavi. U trgovini Mali Živko pokušava pomoći da napuni kolica , ali natrpa previše stvari. Potom pokušava pomoći testiranjem čekića, ali nije znao da ne treba zabiti klinove u pod u radnji.

Kad se vrate do automobila, tamo pronađu kaznu za parking. Njegov tata nije ni malo bio sretan. U svakom slučaju, oni odu kući da večeraju. Oboje su toliko umorni od svog zajedničkog dana, da zaspu na kauču.

Tata odnese Malog Živka u njegovu spavaću sobu i ušuška ga. Pita ga da li mu je pomogao, i tata odgovara da jeste. Taj mali momenat je završen kraj za ovu priču. Ponekad se roditelji brinu da Mali Živko može biti loš primjer za djecu. Međutim, ako koristite priču kao priliku za podučavanje, onda i djeca i odrasli mogu uživati u humoru. Znam da se nekim ljudima ne sviđa kako Mali Živko upada u probleme, ali možda postavimo nekoliko pitanja (nakon što nađemo miša i pauka, jer djeca neće obratiti pažnju ni na što drugo dok ne ulove tu dvojicu):


  • Kako je Mali Živko pogriješio? Ovim pitanjem dajemo klincima priliku da sami shvate šta valja i šta ne valja to jeste kako se treba i ne treba ponašati u određenim situacijama.

  • Zašto to nije u redu? Dopustite klincima da sami odgovore i da probaju sami otrkriti zašto ponašanje Malog Živka nije u redu.

  • Šta Mali Živko može da uradi bolje sljedeći put? Ili šta bi ti radio / radila? Ovo je najvažnije pitanje jer daje klincima pri liku da nađu pravilan način da pomognu. Nakon što oslovimo Malog Živka, onda pitamo klince za njihovo ponašanje pa tako prenesu naučene lekcije na sebe.


Obožavam ovu knjigu i savršena je za predstojeći dan očeva (21 Juni). Djeca uvijek žele pomoći i biti poput tate, a Mali Živko se ne razlikuje. Ponekad pomoć nije toliko produktivna koliko bismo željeli, ali važno je vrijeme provedeno zajedno. Ovo je sjajna knjiga za početnike i toplo je preporučujem. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:


YouTube https://www.youtube.com/KnjigeZaKlince




 

12 views
bottom of page