top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Mali Živko: Samo malo bolestan - - AudioKnjiga/Slikovnica za Djecu - Knjige za Klince

Updated: Aug 17, 2020

Mali Živko ima slobodan dan bez škole! Kad se Mali Živko samo malo razboli, mama mu dozvoljava da ostane kod kuće i da ne ide u školu. Ura! Ali, između posjeta doktoru i boravka u krevetu čitav dan, Mali Živko nije očekivao da će da propusti i zabavu. Šta se dalje desilo? Nastavite da čitate da saznate.

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Ovo je sjajna knjiga za čitanje djeci do četvrtog razreda osnovne škole. Knjiga prati dan našeg junaka zvanog Mali Živko koji je “samo malo bolestan“ i savršeno prikazuje šta se desi kada su djeca "samo malo bolesna", kada imaju malu prehladu, na primjer.

Danas sam samo malo bolestan.

Mama kaže: “Nema škole. Moraš ostati u krevetu". Baš je zabavno kad si samo malo bolestan!

Doručak dobijam u krevetu. Jej! Ali, to je samo dvopek. Fuj!

“Želim voćne žitarice“, kažem. Mama kaže: “Previše si bolestan. Vrati se u krevet".


U ovoj priči pratimo Malog Živka na dan kad je bolestan. Volio bi jesti voćne žitarice, ali mama kaže da je previše bolestan i da mu treba običan dvopek. Želio bi da se igra. Ali njegova mama kaže da mora da se odmara. Odjednom se umori. Mama ga stavlja u krevet i on zaspi.



Kad se probudi, osjeća se bolje. Mama ga vodi kod doktora. Vrate se kući na vrijeme da vide njegove prijatelje kako se igraju poslje škole. Mali Živko bi volio da se igra sa njima, ali on je i dalje bolestan i mora da ostane unutra. Možda biti bolestan nije tako zabavno kao što je mislio.


Ovo je divna prilika da razgovaramo sa klincima, na potpuno bezbjedan način, o bolesti. Ne mora to da bude ništa napadno ili ozbiljno. Čak bih rekla da bi trebalo da bude zabavno. Potrudite se da saslušate svoje klince kod ih pitate pitanja kao na primjer:

- Jesi li ti ikada bila bolesna / bio bolestan? Kada? Ovo je pitanje tu da im pomogne da se povežu s pričom i glavnim likom, kao i da uspostave osnovu za sljedeća pitanja.

- Kako si se osjećao / osjećala? Ovdje tražimo odgovore koji su opis fizičkih i psihičkih simptoma.

- Šta ti je pomoglo da se osjećaš bolje? Od čega ti je bilo gore? Odgovori mogu biti doktorske intervencije ili emotivne. Na primjer možda kažu nešto kao "loše" što je sasvim prihvatljivo, ali mi tražimo da baš razmisle o tome i probaju da se analiziraju i prisjete. Pustite ih sami da probaju da odgovore, a ako ne mogu, oda im probajte dati primjer.

- Šta možemo da radimo da se ne razbolimo? Ovdje predlažemo da opominjemo na pranje ruku za svu djecu, a za manju djecu kako je važno da ne stavljaju svašta u usta.

Ovakvim pitanjima podstičemo klince da razmišljaju o sebi na dublji način i da počnu da shvacaju koliko su povezani za svoj okoliš. To im naravno razvija mozak i razne vrste inteligencija.


Mislim da je važno da knjige za djecu nisu uvijek teške u značenju i duboke u životnim lekcijama. Neke mogu opisivati svakodnevna dešavanja. Ipak, ova jednostavna knjiga ostavlja osjećaj da ste nešto naučili. Čitaoci se mogu zabaviti sa doživljajima Malog Živka. Isto tako, ovakve knjige me čine sretnom. Ovaj živopisni mali lik zasmijava klince dok ih uči vrijedne životne lekcije na primjeru jednostavne priče i fantastično urađenih ilustracija. Ne znam da li ste primjetili, ali svaka slika ima skrivene likove. Pronalaženje miša i pauka na svakoj od slika pridonosi čitavoj zabavi čitanja. Sve zajedno to čini ove knjige interesantne i za djecu i za odrasle. Uživajte


 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:

YouTube https://www.youtube.com/KnjigeZaKlince




 

20 views
bottom of page