top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Mali Živko: Samo Ja i Moja Mama - AudioKnjiga/Slikovnica za Djecu - Knjige za Klince

Updated: Aug 17, 2020

Mali Živko provodi poseban dan sa mamom u ovoj klasičnoj, smiješnoj i srdačnoj priči. Bilo da su u muzeju, akvarijumu ili trgovini igračkama i roditelji i djeca se mogu povezati sa voljenom pričom nestašnog Malog Živka.

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Mali Živko, njegov kućni ljubimac Žabac i mama krenuli su vozom u grad. Mali Živko je uspio sam da kupi vozne karte. Takođe je naučio neke manire i pokušao je da pomogne mami da uđe u voz, ali pošto su stepenice bile previsoke, mama je pomogla njemu. Ubrzo su se svi smjestili i čekali da kondukter provjeri sve karte. Ali kada je kondukter došao, karte su bile nestale. Živkova mama je opet kupila karte od konduktera.



Otišli smo u grad, samo ja i moja mama. Mama mi je dala para da kupim karte za voz.

Htio sam da pomognem mami da uđe u voz, ali stepenice su mi bile previsoke. Zato je mama pomogla meni.



Izašli su u veoma prometnom gradu. Sva buka i halabuka i zanimljivosti su bili prezanimljivi, ali Mali Živko je mislio na svoju mamu. Držao ju je za ruku da se ne bi uplašila. Barem tako nama kaže.

Prvo su otišli u muzej prirodne istorije gdje su sve prostorije bile pune kostura i jaja od dinosaura koji su mamili na dodir. Mali Živko je htio da ih pokaže svojoj mami. Ali ga je čuvar muzeja nagrdio. U susjednoj sobi je bila izložena odjeća Indijanca. Mali Živko je obukao izloženu odjeću samo za mamu. Ali čuvar muzeja ga je opet nagrdio. Čuvar ih je uputio da odu do susjednog Akvarijuma.


U akvarijumu je bilo puno ribe. Nekako im se u plivanju pridružila i žaba Malog Živka. Mali Živko su pridružio fokama tokom njihove predstave! Njegova mama je bila zabrinuta jer nije mogla da ga pronađe. Nije htio da završi na pozornici, samo je želio da ih pogleda izbliza.

Nastave dalje, ali gdje god da odu, problemi ih prate. Muzej umjetnosti je imao čudne slike, a ručak u otmjenom restoranu završio je prije nego što je i započeo kada ih je konobarica izbacila zbog žabe za stolom. Na kraju su odlučili da pojedu hotdog od uličnog prodavača. Ionako je bilo zabavnije. Nakon toga je uslijedio dosadan dio dana za Malog Živka. Mama ga je odvela u prodavnicu punu haljina i odjeće. Kupila mu je novo odijelo, ali ga to nije interesovalo. Kad su prošli pored odjeljenja za igračke, Mali Živko je pronašao ogromnog medvjeda kojeg je oduvijek želio, ali mama je rekla da je vrijeme da se vrate kući.

Napokon je došlo vrijeme da se vrate na željezničku stanicu. Uzeli su taksi i Mali Živko se vozio na prednjem sjedištu. Taksista je vozio stvarno brzo. Sve u svemu, Mali Živko je proveo zabavan dan sa svojom mamom.


Ova nova avantura Malog Živka je jako zanimljiva za klince. Kao i uvijek, prvo će da nađu žabu. Nakon toga im možete postaviti sljedeća pitanja:


  1. Mali Živko voli da provodi vrijeme sa mamom. Kako ti provodiš vrijeme sa svojom mamom?

  2. Ako biste mogli otići bilo gdje s mamom, gdje biste otišli?

  3. Kako se Mali Živko brine o svojoj majci? Kako se ti brineš o svojoj mami?

  4. Kako se mama Malog Živka brine o njemu? Kako se tvoja mama brine o tebi?


Možete započeti razgovor koji ne samo da potiče na čitanje, već i na upoznavanje o osnovama zahvalnosti i uzajamnosti. Naravno, uvijek biste mogli i tražiti žabu — manjka zabave u pričama Malog Živka nema!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:




 

44 views
bottom of page