top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Mali Živko: Samo Idem Zubaru - Audio Knjige, Slikovnice, Basne, i Bajke i PRIČE

Updated: Aug 16, 2020

Mali Živko ide kod zubara na pregled u ovoj klasičnoj, smiješnoj i srdačnoj knjizi. Bilo da radi rendgenski snimak, ili čišćenje zuba, on to radi sve u svom stilu. Ova knjiga je savršen način da se pomogne ublažiti bilo koji strah od odlaska stomatologu.

 

 

***SPOILERI ISPOD***


Opet idemo sa Malim Živkom u novu avanturu, ovaj put kod zubara. Iz početka se protivio toj ideji govoreći da su njegovi zubi sasvim u redu, ali je brzo shvatio da nema puno izbora pa je krenuo sa mamom.


Mama me je odvela zubaru. Rekla je da trebam na pregled. Nije mi trebao pregled. Zubi su mi bili sasvim u redu. Ali ipak smo otišli.


Zubarska ordinacija je bila totalno nepoznata našem Malom Živku. Ali ne treba mu dugo da se prilagodi. Upozna medicinsku sestru, i vidi djevojčicu sa protezama. To mu se jako sviđa! Dok čeka u čekaonici, igra se sa igračkama i čita knjige.

Kada je došao red na njega, ušao je u sobu za pregled i sjeo u zubarsku stolicu. Odmah se znao zabaviti. Dok mu je medicinska sestra čistila zube, smijao se jer je škakiljalo. Kad mu je snimila zube rendgenom, pretvarao se da kao Super Živko sa rendgen vidom.

Stomatolog je napokon došao i pregledao ga. Rekao mu je da ima karijes pa su se odlučili odmah da ga poprave. Mali Živko je hrabro primio injekciju, ali kad su mu utrnula usta, osjećao se čudno. Ali nije se žalio. Začas je karijes bio popravljen pa je dobio lizalo za nagradu.

Ova knjiga mi se jako dopala jer normalizuje posjete stomatologa za djecu. To je nešto što neki klinci mogu biti uplašeni da rade, ali s Malim Živkom mogu vidjeti da se nema čega bojati. Jedna stvar koja je sjajna u objašnjavanju posjeta stomatologu ovim konkretnim tekstom je da Mali Živko ima karijes. Obično, dječje knjige o stomatologu jednostavno objasne standardno čišćenje, ali ovdje ćete vidjeti što se događa kada se mora popraviti karijes.

Kao i uvijek, preporučujem razgovarati sa klincima o knjizi i procesu posjete stomatalogu. Neke stvari koje roditeljima mogu pomoći su:


1. Odlučite se za pedijatrijskog stomatologa.

2. Ispitajte se i procjenite vlastite osjećaje prema stomatologu. Ako se bojite, ili ne volite ići, potrudite se da to djeci ne pokažete.

3. Normalizirajte stomatologa kroz priču i igru. Mi tu pomažemo ali takođe možete vježbati pranje zuba na igračkama itd.

4. Koristite komunikaciju u svoju korist. Pitajte djecu šta oni očekuju da će se desiti i zašto pa ih razuvjerite ako je potrebno.

5. Stvorite mogućnosti za nezavisne izbore. Pustite djecu da biraju četkicu ili pastu za zube itd. Ako su uključeni u proces, onda će htjeti da ih koriste više.


Ova je knjiga sjajna za izražavanje da je odlazak stomatologu pozitivna stvar. Vjerujem da je je vokabular jasan i taj koji će klinci razumjeti dok čitaju. Ovo je odlična knjiga za djecu da nauče o stomatologu!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:




 

35 views
bottom of page