top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Mali nosorog kaže ne! - Bajke - Priča za laku noć i moći riječi "da"

Svi misle da je Otto divan. Svi su to i rekli. Ali onda Otto nauči novu riječ: ne. Sada je stalno govori! U početku je bilo zabavno odbiti jesti, okupati se i otići u krevet. Ali kad Otto ima loš dan u školi, da li će odlučiti da ima boljih riječi od "ne"?

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Svi su govorili da je Otto divan i sladak. Ali kada nauči novu riječ, Otto baš iznenadi svoje roditelje svojim ponašanjem.


"Kako je divan!

"Baš slatko dijete!"

“Divne jamice”

Onda je Otto naučio potpuno novu riječ ...


Počinje da kaže „ne“ na sve. Kad je došlo vrijeme za večeru, Otto je rekao ne. Kad je došlo vrijeme za kupanje, Otto je rekao ne. I na kraju dana kada je došlo vrijeme za spavanje, Otto je opet rekao "ne". Sljedeće jutro je bilo vrijeme da se spremi za školu, ali Otto je i dalje govorio "ne" jer mu je to postala nova omiljena riječ.


Kad je stigao u školu, učiteljica ga je pitala da li želi da mu pomogne da se raspremi i da mu uzme ručak i ostavi, ali Otto je i dalje govorio svoju omiljenu riječ. Uskoro su mu došli prijatelji i pitali da li se i oni mogu igrati sa njim, ali je Otto opet rekao ne. Ali ubrzo je Otto naučio da stalno govoriti "ne" možda i nije uvijek tako zabavno. Učiteljica je pitala da li razred želi jedno iznenađenje. Svi su rekli da osim Otta. On je glasno rekao "ne". Pa kad je učiteljica iznjela kolače za sve, svi su ih jeli osim Otta. Kad su se svi igrali na igralištu, pozvali su i Otta. Ali on je opet rekao ne. Pa su se svi zabavljali osim njega. I kad je bilo vrijeme da svi uđu nazad u učionicu, svi su se složili osim Otta. On je, naravno, opet rekao ne. Ostao je sam na kiši.

Na kraju dana, kad je Tata došao po Otta, pitao ga je da li je imao dobar dan. Otto je opet rekao ne. Bio je jako tužan. I tata je to primjetio pa mu je ponudio zagrljaj. Otto je pošao da kaže ne opet, ali se u zadnji čas predomislio i rekao DA! Tata ga je čvrsto zagrlio a Otto je naučio novu riječ koja mu je odmah postala omiljena. Kad ga je prijatelj pitao da li želi da se igra, glasno i jasno je rekao DA!

Otto zaista jeste presladak. Ilustracije su učinile svoje, i dočarale ovu divnu porodicu i zajednicu čineći avanture ovog malog nosoroga neodoljivim. Otto prolazi kroz fazu koja većina manje djece proživi između 2-3 godine. Sve je "ne" bez obzira da li mu se svidjelo ili ne, baš kao i našim mališanima tog doba. Jako mi se sviđa da roditelji i učitelji ne paniče kada ta riječ postane prevladajuća. Niko mu ne kaže "moraš" i niko ne galami na Otta. Svi strpljivo dopuste da ga njegovi izbori dovedu do druge, nove riječi. Pa, s time na umu, možemo da razgovaramo sa klincima na sljedeći način nakon čitanja ove slikovnice:


  • Da li je Otto oduvijek govorio ne?

  • Šta se desilo na početku kada je govorio ne? Da li mu se svidjelo? Zašto?

  • Šta se desilo kad je nastavio da govori stalno ne? (nije dobio kolače, nije se igrao sa prijateljima, ostao je sam) Da li mu se svidjelo? Zašto?

  • Kako je na kraju Otto naučio novu riječ? Da li mu se ta riječ svidjela? Zašto?

  • Zašto je važno nekada reći da? Navedi primjer. Zašto je važno nekada reći ne? Navedi primjer.


Ovakvim pitanjima i razgovorima pomažemo klincima da se povežu sa Ottom. Na kraju Otto shvati da stalno govoriti ne može dovesti do posljedica koje nije predvidio i koje ne voli. Tako i mali čitatelji mogu imati trenutak uvida tokom čitanja ove slikovnice ako prepoznaju svoje ponašanje. Jedno je sigurno, ova slikovnica će da bude hit bez obzira na godine. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:



Facebook https://www.facebook.com/knjigezaklince



 

bottom of page