top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Mali Majmun u Velikoj Brizi - Audio Knjige, Slikovnice, Basne, i Bajke

Updated: Aug 16, 2020

Izgubio sam mamu! Nije previše zabavno izgubiti se u džungli, i mali majmun želi svoju mamicu. Ljubazni leptir želi pomoći, ali čini se da nemaju puno sreće jer dobronamjerni leptir pogrešno shvaća opise majmuna i vodi ga prema svim vrstama neprikladnih životinja!

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Na početku priče upoznajemo malog majmunčića koji je izgubio svoju mamu. Izgleda jako zabrinuto ali mu u pomoć odmah stiže jedan mali leptirić. Krenu zajedno u potragu.


“Izgubio sam mamu.”

"Ne plači majmunčiću, ukini nemir.

Ja ću tražiti s tobom," reče Leptir.

"Da vidimo. Počnimo od veličine njene!"

"Ona je velika!" majmunčić reče. "Veća od mene."

"Od tebe je veća? Tad znana je meni.

Za mnom, majmunčiću, sigurno kreni."


Leptirić upita kako majmunčićeva mama izgleda, i majmunčić kaže da je velika, veća od njega! Leptirić kaže da zna tačno gdje je i odvede ga do slona. Naravno majmunčić se pobuni i kaže da to nije njegova mama. Njegova mama nema surlu i ima dugi rep koji mota oko drveća. Leptirić opet kaže da zna gdje je, i odvede majmunčića do zmije.

Majmunčić se opet buni i kaže da to nije njegova mama, da njegova ima noge. Leptirić ga odmah vodi do pauka. Idu tako do papige, žabe, šišmiša, pa čak opet i do slona. Svaki put majmunčić objasni zašto to nije njegova mama: papiga ima kljun, zaba krekeće, šišmiš spava čitav dan itd. Svaki put Leptirić kaže da zna gdje da nađe njegovu mamu.

Na kraju se mali majmun iznervira. Zašto Leptir stalno nalazi pogrešne životinje? Majmunčić nikada ne daje Leptiru ključne informacije - mama malog majmunčića izgleda kao i on! To je očigledno malom majmunu, ali nije to za Leptira jer nijedna njena beba ne izgleda kao ona: njezine bebe su gusjenice!

Kada se nesporazum napokon izgladi Leptir je uspješniji i pronađu tatu i napokon mamu!


Možete koristiti ovu priču da razgovarate o različitim životinjama, uvedete neku matematiku tako da brojite noge svake životinje ili uradite neku biologiju i razgovarate o metamorfozi i životnom ciklusu leptira. Knjiga stvarno nudi puno izbora.


Također možete pročitati priču prije putovanja ili odmora kako biste razgovarali s malim djetetom o tome šta bi trebali uraditi ako se ikada izgube (nije ugodna ideja, ali svakako je važna tema za razgovor ako osjećate za svoje klince da su dovoljno odrasli).


Evo nekoliko ideja ili pitanja koja biste možda trebali iskoristiti kako biste započeli diskusiju u svojoj porodici.


  1. Kako biste vi opisali mamu malog majmunčića kako bi je Leptir mogao lako naći?

  2. Kako biste opisali svoju mamu?

  3. Zašto Leptir ne razumije da mama malog majmuna izgleda kao on?

  4. Kako izgledaju bebe Leptira?

  5. Kako se gusjenica mijenja u leptira?


Sve u svemu, ovo je ljepa priča koja pomaže djeci da razmišljaju o različitim karakteristikama životinja kao i o odnosu između roditelja i beba. Volim pjesmice u knjizi i nadam se da su i vaši klinci uživali.

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:




 

156 views
bottom of page