top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Malena Tačkica Ljubavi - Priča o pet jezika ljubavi

Updated: Jan 13, 2021

Svima je potrebna ljubav! Ponekad je teško razumjeti kako voljeti nekoga onako kako oni žele biti voljeni! Ova simpatična priča vizualizira ljubav kao zabavno ružičastu tačkicu i vodi nas kroz sve načine na koje možemo da izrazimo ljubav, od darivanja do ljubaznosti. Na ovaj način svako dijete može vidjeti kako da razviju svoju ljubavnu tačkicu i da nauče da tu ljubav dijele sa svojima najbližima!

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Na početku ove čarobne slikovnice nam se predstavlja malena ružičasta tačkica. Ali to nije obična tačkica, nego tačkica ljubavi. Tačkica nam objasni da je ona osjećaj koji osjetimo kada nam je stalo do nekoga i kaže nam da je nama svima potrebna ljubav. Taj osjećaj može da potiče iz raznih emocija kao što su mir, samopouzdanje, i sreća.


Kada je vaša tačkica ljubavi VELIKA,

Osjećate se sjajno, i bolje se ponašate prema drugima!

Zbog toga želim da vam pokažem način na koji vaša LJUBAVNA TAČKICA može da naraste!


Malena tačkica nam onda objasni pet različitih načina na koji naša ljubavna tačkica može da naraste. Prvi način je sa riječima a to je ono kada kažemo nekome nešto ljubazno kao na primjer ja te volim ili kada nekoga pohvalimo. Drugi način je sa dijelima. To je ono kada uradimo nešto ljubazno za nekoga kao na primjer kada drugarici pomognemo da počisti igračke.

Treći način je da provedemo kvalitetno vrijeme sa nekim. To je kada pokažemo nekome fokusiranu pažnju sa očima, smirenim rukama, i zatvorenim ustima. Uz to nam tačkica ljubavi napomene da je važno da volimo i sami sebe i da je sasvim u redu i čak potrebno da damo vremena i pažnje sebi. Četvrti način je da nekome damo poklon. To ne mora da bude nešto skupo, nego ljepi crtež ili neki drugi mali znak pažnje da obradujemo nekoga do koga nam je stalo.

Peti i zadnji način da naša malena tačkica ljubavi naraste u veliku jeste da pokažemo privrženost prema nekome. To možemo učiniti zagrljajem ili nečim sličnim (dodirom). Na kraju priče, kada smo naučili svih pet načina da požemo ljubav nekome i da razvijemo tu malenu tačkicu ljubavi, stoji jedno veliko pitanje za naše čitaoce: Koji je tvoj omiljeni način da tvoja ljubavna tačkica naraste?

Ova slikovnica je tako divan način da se započnu važni i mentalno zdravi razgovori sa djecom o tome kako da vole druge ali i sebe. Tako često znamo grupisati djecu u masu kao zajednicu, ali to baš nije najbolja ideja kad je riječi o uzgajanju pažnje ili ljubavu (malene tačkice) prema individualcu. Svima nama je potrebna ljubav (pažnja) za neki osnovni nivo mentalnog zdravlja (a ima i studija koji pokazuju da utiče i na fizičko) ali, kao što nam slikovnica kaže: svako voli da bude voljen na drugačiji način. A ja bi još dodala da taj način može da se i promjeni nekada zaviseći od situacije. S time na umu, razgovarajmo sa klincima o onome što smo pročitali na sljedeći način:


  • Šta je malena tačkica ljubavi?

  • Kako da naraste malena tačkica ljubavi koristeći riječi?

  • Djela?

  • Kvalitetno vrijeme?

  • Poklone?

  • Privrženost?

  • Koji je tvoj omiljeni način da tvoja malena tačkica ljubavi naraste?

  • Šta misliš koji je mamin/tatin?

  • Zašto je važno da se trudimo da uzgajamo svoju tačkiću ljubavi? A zašto je važno da uzgajamo nečiju drugu?

Naravno, ako vaš razgovor odvede negdje drugo, i to je u redu. Sve dok djeca jesu uključena u temu, nema veze kako se to radi. Ovakvim razgovorima pomažemo im da bolje razumiju štivo ali i im i pomažemo da razviju empatiju. Zašto je ovo važno? Zato što kada je naša malena tačkica ljubavi velika, osjećamo se dobro i tretiramo druge ljude bolje. A to čini svijet boljim. Zar ima važnije pouke? Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:





bottom of page