top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Ljubavno Čudovište - Priča koja nam pokazuje da je u redu biti drugačiji

Ljubavno čudovište je pomalo dlakavo i okato čudovište koje se pokušava uklopiti sa umiljatim stanovnicima Slatkograda. Ali kako se ispostavilo, teško je uklopiti se kada si čupavac čudnih očiju. I tako, Ljubavno Čudovište kreće u potragu za nekim ko će ga voljeti onakvog kakav jeste. Njegovo putovanje nije lako - tražio je visoko, nisko, pa čak i po sredini. Ali kako ubrzo saznaje, u tren okatog oka, ljubav nas može pronaći kad se najmanje nadamo.

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Čudovište živi u Slatkogradu -- divnom gradiću gdje su svi stanovnici jednostavno preslatki. Svi, to jeste, osim Čudovišta. On je pomalo dlakav, pomalo okast, i ima pomalo izbačene zube. Svi naravno vole ostale slatkasta stvorenja koja žive u Slatkogradu, ali niko ne voli jadno Čudovište.


Možda ste primijetili da svi vole mačiće ... i psiće... i zečiće.

Znate, slatke, čupave stvari.

Ali niko ne voli pomalo dlakavo i poprilično okato čudovište.

Jadno čudovište.


Ali Čudovište nije tip da sjede i očajava. On ima plan. Spakuje sve svoje dragocjene stvari i napravi spisak pa se zaputi u veliki široki svijet. Bio je čvrsto odlučan nađe nekoga ko će da ga voli upravo onakvog kakav jeste. I tako počne da traži visoko, i nisko, sredinom, unutra i napolju, ali nije imao sreće. Nekoliko je puta bio blizu, ali uvijek se na kraju ispostavilo da nije to bilo to.

Onda su stvari postale zaista mračne za našeg junaka pa se on pokupio i krenuo kući. Otišao je na autobusku stanicu i čekao je autobus. Kad je autobus stigao, unutra se našao upravo neko koga je tražio: nekoga baš kao on ko će ga voljeti onakvog kakav jeste.

Ovo je zaista slatka priča koja zagrijava srce i dušu. Pokazuje nam da će svako stvorenje, koliko god neprivlačno izgledalo na prvi pogled, pronaći nekoga da ih voli baš onakve kakvi jesu. Bila bi savršena za usvojenu dijecu koja bi veoma jasno mogla da se povežu za našim malim čudovištem dok traži nekoga kome bi mogao pripadati. Također je prilično poticajno na razmišljanje za malu djecu jer priča pokazuje kakav bi mogao biti osjećaj biti malo drugačiji i osjećati se izostavljeno. Naravno, ova knjiga ima i praktičnu aplikaciju - učenje prostorne orijentacije (visoko nisko itd). Sa svim tim na umu, možemo da razgovaramo sa klincima o tim temama u više detalja.


  • Zašto mislite da niko ne želi da mazi Ljubavno čudovište? Kako se osjeća zbog toga?

  • Da li bi ti mazila/mazio Ljubavno čudovište? Zašto?

  • Šta mislite, zašto Ljubavno čudovište traži ljubav?

  • Ko tebe mazi? Kako se osjećaš kada te mazi?

Ovakvim pitanjima pomažemo klincima da se povežu sa glavnim likom i time stvaraju empatiju. Ako ništa drugo, bit će dovoljne šarmantne ilustracije. Uživajte!!




 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:





21 views
bottom of page