top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Ljubavno Čudovište i Zadnji Komadić Čokolade - Priča o dijeljenju sa prijateljima

Kad Ljubavno čudovište pronađe misterioznu kutiju čokolade na svom pragu, ne može vjerovati svojoj sreći. Ali ubrzo je bačen u vrtlog dilema. Da li bi čokolade trebao zadržati za sebe? Ili da riskira opasnosti dijeljenja njegove sreće sa prijateljima? Ova super smiješna priča pokazuje da kad poslušamo svoje srce, dobijemo najbolju poslasticu od svih - prijateljstvo!

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Ljubavno čudovište se vratio kući nakon odmora. Bilo mu je jako drago da je napokon stigao kući ali je ipak bio malo tužan da su njegove avanture iza njega. Kad je prišao svojim vratima, primjetio je veliku kutiju čokolade na pragu. Bio je tako iznenađen! Ipak, svi znaju da čudovišta obožavaju čokolade! Odmah je počeo maštati o različitim čokoladicama koje bi mogle da budu unutar misteriozne kutije. Možda se unutra nalazi njegova omiljena - dupla čokolada sa šlagom od jagode!


Voda mu je krenula na usta samo dok je razmišljao o tome šta bi moglo biti unutra ...

Možda bi mogla biti bombonjera sa puterom od kikirikija!

Ili čak sa šerbetom!

Ili možda ... samo možda sa... duplom čokoladom. I šlagom od jagode.

To je apsolutno omiljena Ljubavnog čudovišta!


Ali onda je pomislio nešto o čemu nije mogao da prestane da razmišlja. Vjerovatno bi trebao da podjeli svoju čokoladu sa svojim prijateljima ali… Šta ako nije bilo dovoljno čokolade za sve? Ili šta ako neko pojede njegovu omiljenu? Ili šta ako mu jedino ostane ona od kafe? Svi znaju da on nikako ne voli onu od kafe. Bljak.



Nakon što je dobro razmislio o svim opcijama, Ljubavno čudovište je zaključio da je najbolje da sve čokolade ipak zadrži za sebe. Tako da se ušunjao u svoju kuću sa kutijom čokolada bez ijedne riječi. Voda mu je išla na usta pri samoj pomisli na te čokoladice, ali kada je krenuo da podigne poklopac, nešto se čudno desilo. Imao je nekako neugodan osjećaj stiskanja u grudima. To je bio osjećaj koji čudovište ima kad zna da će učiniti nešto što ne bi smio… Nije se mogao više suzdržati. Potrčao je što je brže mogao da pronađe svoje prijatelje.


Kada je pronašao svoje prijatelje, ispričao im je sve i rekao istinu. Rekao im je kako se vratio i zatekao čokolade, kako je htio da ih sve zadrži sve za sebe, i kako je odlučio da je najbolje da njegovi prijatelji imaju po komadić čak i kad njemu ništa ne bi ostalo. Kad su sve to čuli njegovi prijatelji, slatko su se nasmijali i rekli mu da otvori kutiju. Kad ju je napokon otvorio, unutra je pronašao jedan jedini komadić čokolade, njegov omiljeni, sa divnom porukom. Na poruci je pisalo da su mu njegovi prijatelji sačuvali zadnji komadić čokolade, njegov omiljeni, zato što im je jako nedostajao i zato što je on njima omiljeno čudovište. I tako je Ljubavno čudovište naučio da kada razmišljamo o drugima, to nam daje priliku da saznamo koliko mnogo drugi misle o nama. Tada je pojeo je svoju čokoladu i podijelio svim prijateljima suvenire sa odmora.


Ovo je treća knjiga o nama već omiljenom čudovištu. Ovaj put učimo o vrijednosti dijeljenja uz blagi dodir humora. Čudovište ne želi dijeliti kutiju čokolade koju zatekne na svom pragu po povratku kući nakon odmora, a djeca će se lako povezati s njegovom težnjom za slatkišima i ličnim nedoumicama o dijeljenju. Stime na umu, možemo da razgovaramo sa klincima na sljedeći način:


  • Šta je Ljubavno čudovište pomislio kada je tek vidio kutiju čokolade na pragu? Da li je promijenio svoje mišljenje? Zašto?

  • Kako se Ljubavno čudovište osjećao kada je odlučio da sam pojede svu čokoladu? (Tražimo više od "loše" tj. da ga ja stezalo u grudima, sram, grižnja savjesti, itd). Zašto?

  • Da li si ti ikada osjetila/osjetio taj osjećaj? Kada? Šta si uradila/uradio. (Ovo je prilika roditeljima da slušaju bez osuđivanja i da ponude savijet za taj sram ili osjećaj krivice. Sjetite se da je cilj da razvijamo sigurnost).

  • Kada je napokon priznao šta je htio da uradi svojim prijateljima, kako se Ljubavno čudovište osjećao? Zašto? (Ovo je prilika da razgovaramo o sramu i da, kada razgovaramo, bude nam bolje).

  • Da li su se njegovi prijatelji ljutili? Šta je bilo na kraju? (Ovdje je cilj da klinci nauče da kada čine dobro, dobro im dolazi).

Kao i uvijek, kada razgovaramo sa klincima o onome što smo pročitali, pomažemo im da zavole knjige više, ali i da razviju čulo empatije. Ova je slikovnica baš draga i apsolutno je savršena za Valentinovo ili, ako ne slavite, kao svakodnevna priča o prijateljstvu i djejlenju. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:



Facebook https://www.facebook.com/knjigezaklince




bottom of page