top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Ljubavno čudovište i savršeni poklon - priča o vrijednosti prijateljstva

Updated: Jan 13, 2021

U Slatkogradu je Dan Poklona, a Ljubavno čudovište je u potrazi za nečim sjajnim za nekoga divnog. Ali divne, sjajne stvari mogu biti VRLO skupe ... Ljubavno čudovište nema puno novca, pa šta će sada da učini? Očaravajuća priča o tome kako pokloni ne moraju koštati mnogo da bi značili mnogo!

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Ljubavno čudovište zna vrijednost dobrog prijatelja i prijateljstva. Proveo je mnogo vremena sam, tražeći nekoga skim bi mogao podjeliti sve. I sada kad ju je pronašao, ljubavno čudovište nema namjere da je razočara ili zapusti. Zato je odlučio da će svojoj savršenoj prijateljici morati dati savršeni poklon za najvažniji dan u Slatkogradu, Dan Poklona. Jedini problem je to što naše malo čudovište ne zna šta bi mogao da pokloni svojoj prijateljici.

DAN POKLONA kada svako pokloni ljupki poklon nekome ljupkom ...

Da im pokažu koliko su posebni.

To je baš najbolji dan ikad.

Pa zašto onda ovo čudovište izgleda tako zabrinuto?


On krene u potragu za savršenim poklonom. Prvo napravi spisak: šta je u stvari savršeno? Na tom spisku se nalaze stvari koje su van dohvata kao na primjer sunčeve zrake i zajedništvo. Ipak, ne odustaje, i odluči da pođe u trgovinu kako bi kupio nešto savršeno. Ponese svoju teglicu sa štednjom i krene u grad. Kada je stigao, našao je svega i svačega. Čak je našao i nešto što bi moglo biti dovoljno savršeno za njegovu prijateljicu. Ali, ubrzo je saznao da su savršene stvari savršeno skupe.

Pošto nije imao dovoljno novca, vratio se kući. Brinuo se čitavim putem. Šta sada da radi? Njegova prijateljica zaslužuje sve na svijetu, a on ne može da joj pruži ništa. Jadno čudovište. Kad je stigao kući baš tad ga je ideja "udarila" pravo u glavu. Našao je knjigu i odlučio je da napravi nešto posebno za svoju posebnu prijateljicu. Odmah se bacio na posao. Vrijedno je radio čitavu noć i kada je Dan Poklona stigao sljedeće jutro, Ljubavno čudovište je bio spreman.

Kada je njegova prijateljica stigla, bila je oduševljena njegovim poklonom. On joj je napravio unikatni ram sa unikatnom porukom. I ona je njemu dala poklon. To je takođe bio unikatni ram sa unikatnom porukom. Oboje su bili jako sretni i zahvalni za taj divni poklon. Više od toga, bili su zahvalni jedno za drugo.

Ova divna priča nam dočaruje staru ali važnu pouku. Najbolje stvari se nemogu kupiti, a to su prijateljstvo i vrijeme provodeno zajedno. Također nam pokazuje da poklon koji dajemo nekome do koga nam je stalo ne mora da košta puno novca sve dok dolazi iz srca. S time na umu, možemo da razgovaramo sa klincima da im pognemo da razumiju tu važnu lekciju.


  • Zašto Ljubavno Čudovište želi da pokloni poklon svojoj prijateljici?

  • Kada mi nekome dajemo poklon?

  • Šta je ljubavno čudovište poklonio svom prijatelju?

  • Šta vam je neko poklonio?

  • Šta je prijateljica mislila o poklonu kojeg je dobila od Ljubavnog Čudovišta? Šta je on mislio o njenom? Kako znaš?

  • Koji je najbolji poklon koji ste ikad dobili? Zašto?

  • Ko su vaši posebni prijatelji? Kako možemo pokazati brigu prema njima?


Sviđa mi se kako autorica koristi opšti praznik darivanja, umjesto da mu da ime, tako da ga može koristiti bilo ko bez obzira na praznike koji se slave u vašem domu. Autorica također predstavlja koncept troškova i plaćanja stvari i nema jako puno slikovnica s tim konceptom a smatram da je važno o tome razgovarati i učiti klince. Sve u svemu, ova slikovnica je sjajan nastavak prethodne knjige i sigurno ćemo je čitati mnogo puta u budućnosti. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:





bottom of page