top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Kralj Vrtića - Priča za djecu za početak škole ili obdaništa i vrtića

Kretanje u vrtić je veliki korak - i glavni junak ove priče je spreman da ostavi svoj trag! Obukao se, pojeo gomilu palačinki i jedva čeka da bude dio potpuno novog kraljevstva djece. Dan će biti krcat novih aktinvnosti, ali on je spreman za izazov, osvajajući nova iskustva sa svojim zaraznim entuzijazmom! A nakon toga, jedva čeka da svojim ponosnim roditeljima ispriča sve o svojim postignućima - a zatim se probudi i započne još jedan dan.

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Mali dječak kreće u vrtić po prvi put. On se probudi i sjedne na svoj krevet, a mama mu govori da će danas on biti kralj vrtića. Ulazi u kupatilo i opere zube, onda odlazi da se obuče, pa je spreman za vladavinu. Krećemo i mi s njim u zlatnoj kočiji, to jeste školskom autobusu, u veličanstvenu tvrđavu.


Jutarnje sunce se probija kroz tvoj prozor kao milion zlatnih truba.

Sjedi i sjaji iza tvoje glave - baš poput krune.

Mama kaže da ćeš ti danas biti kralj vrtića!


Tamo ga učiteljica dočeka, a on joj se nasmiješi kako mu je mama i rekla i kaže joj svoje ime. Kraljevsko iskustvo se nastavlja tokom dana dok dječak zauzima kraljevsko mjesto za okruglim stolom, uči pravila u učionici, igra igru borbe protiv zmaja koji bljuje vatru na odmoru sa novom prijateljicom. Kad je vrijeme za ručak, naš mali kralj velikodušno podijeli svoj desert sa drugom iz razreda. Kasnje i malo odspava tokom kraljevskog odmora. Tada svi u razredu pomalo plešu i pjevaju uz razne vrste instrumenata. Na kraju ga učiteljica isprati i svima im poželi veličanstveno veče i oprostiti se do zore.

Ova uzbudljiva, pozitivna priča o dječakovom prvom danu u vrtiću uklopi kraljevsku perspektivu kako bi ga ohrabrila i potaknula mu samopouzdanje. Obraćajući se dječaku kao kralju vrtića daje mu samouvjerenje da uđe u novu situaciju s novim pravilima za učenje, novom učiteljicom sa kojom se mora suočiti i novim školskim kolegama koje treba upoznati. Zabavno je pretvarati se da je kralj, pa dječak ovom novom svijetu pristupa hrabro i ljubazno, kao što bi to sigurno učinio dobroćudni kralj. A vesele ilustracije Vanesse Brantley-Newton održavaju akciju koja samo što nije skočila sa stranice i uvlače duh radosti i postignuća.

Porodice mogu razgovarati o tome kako izgleda prvi dan vrtića. Počnite sa nekim od ovih pitanja.

  • Da li je dječak stvarno kralj? Kako znaš?

  • Zbog čega se čini da će to biti dan pun zabave?

  • Zašto misliš da pripovjedač razgovara s dječakom kao da je kralj? Kako mu to pomaže da se suoči s novom situacijom koja bi se mogla biti pomalo zastrašujuća?

  • Pripovjedač kaže dječaku da će biti hrabar na odmoru i pitati kolegicu iz razreda da se igra s njim. Treba li hrabrosti razgovarati s nekim koga ne poznajete? Šta je tu zastrašujuće?

  • Da li je tebi teško ili lako steći prijatelje na igralištu?


Ovakvim razgovorom klincima dajemo do znanja da nema ništa strašno u novim situacijama. Baš kako je i ova mama objasnila svom malom kralju šta će sve da se desi i danu kroz ovu priču, tako i mi kao roditeljima takvim pitanjima dajemo djeci priliku da istraže nešto nepoznato u sigurnosti svoje kuće okruženi ljudima koji ih vole.

Sada je naš junak ove priče veliki dječak, radi stvari kao veliki - i to sve sam! Baš onako kako su ga pripremili mama i tata. Isto tako i mi svojim klincima možemo pomoći.

Ovo je tako nježan uvod u ono što možete očekivati u učionici dječjeg vrtića. Naravno da će klinci naučiti malo više o vrtiću i saznati više o nekim stvarima koje nisu znali. Ali osim toga, ovo je tako slatka priča o stvaranju prijatelja i stavljanju pozitivne energije u svijet znajući da će vam se vratiti. Naš mali kralj nije zloban i ohol, nije mu instinkt da hoda po vrtiću i naređuje drugima i stvara sluge kao što bi možda moglo biti očekivano. On se trudi da je pozitivan, ponosan na svoj rad, hrabar, i da dijeli ono što ima sa drugima. Kad bi samo još mogli i mi odrasli da se sjetimo njegovog izvrstog primjera kad smo u poziciji moći. Svijet bi bio puno ljepše mjesto za živjeti. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:





 

42 views
bottom of page