top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Knjige drage Kuhar Drage - Video Slikovnice za Djecu

Updated: Aug 16, 2020

Drago Kuhar ima omiljenu knjigu. Riječ je o gusaru, koji također ima omiljenu knjigu. . . o Zlatokosi, koja također ima omiljenu knjigu. . . o vitezu, koji također ima omiljenu knjigu. . . . Ovaj urnebesni šablon nastavlja se kroz cijelu priču, upravo do iznenađujućeg zaključka.

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Krećemo na još jednu prelijepu avanturu sa Juliom Donaldson i Axel Schefflerom. Neću stati dok ne obradim svaku njihovu knjigu. Toliko mi se sviđaju. Ova je pravi unikat u nizu unikata zato što se sastoji o nekoliko različitih avantura u ovoj jednoj slikovnici. Znam da je malo zbunjujući naslov knjige. U stvari, Drago nije kuhar, već mu je to prezime, a on zapravo obožava čitanje.


Bio dječak Drago Kuhar,

spreman baš u svakom trenu,

sklupčat se u naslonjaču

čitat knjigu omiljenu


Odmah na početku upoznajemo malog dječaka, koji sjedi zavaljen u ugodnu fotelju, sa knjigom u rukama. On čita o gusarskom kapetanu kojeg su natjerali da šeta daskom u vodu, pa je doplivao do ostrva. Tu je našao blago u škrinji, a u njoj, knjigu. Kad otvori knjigu, nađemo Zlatokosu i tri medvjeda u klasičnoj priči gdje je nepozvana gošća pojela kašu i smjestila se u krevet malog medvjedića da čita njegovu omiljenu knjigu.

To je bajka o vitezu hrabrom koji je došao do zmaja ali mu odmah prizna da nije spreman za borbu. Umjesto bitke, odluče pročitati njegovu omiljenu knjigu. U njoj je riječ o žabi koja voli da čita pa skače od lokvanja do klade i na kraju do biblioteke sa knjigom u rukama. Kao što ste već vjerovatno predvidjeli, nađemo još jednu knjigu.

Ovaj put je riječ o takmičenju ptica. Sova pregleda i na kraju sudi čije je gnjezdo najbolje. Odabire vranu zato što je njeno gnijezdo napravljeno stranicama, naravno, njene omiljene knjige. U toj knjizi upoznamo malu curicu koja je vidjela leteći tanjir i malog zelenog izvanzemaljca. On joj mahne, a ona šokirana, potrči mami da joj kaže i zovne da pogleda vanzemaljca. Mama odbije jer čita svoj omiljeni časopis.

Tu se radi o lopovu koji je ukrao slavne dragulje nekog kralja. Pošao je da pobjegne kolima ali zaglavio je u krdu ovca pa su ga policajci uhvatili. Poslali su ga u zatvor gdje nije mogao išta drugo da radi nego da čita svoju omiljenu knjigu. U toj knjizi se radi o čudnom krokodilu koji ne želi da jede ribe više nego traži nešto drugo. Krene tako da nađe to nešto i stigne do knjižare gdje nađe, naravno, knjigu.

Tu upoznamo kraljicu koja slavi rođendan sa ogromnom tortom. Torta je tako ukusna i slavna i velika da astronaut ponese sebi komad na Jupiter. Naravno, mora i da ponese knjigu. U njoj se radi o duhu koji plovi po dvorcu sa glavom u rukama i plaši ljude po čitavu noć. Kada dan svane, ona se zavuče u sjenu i sjede da čita svoju omiljenu knjigu. Ovaj put se vraćamo našem Dragi koji sjedi u svojoj udobnjoj fotelji i čita svoju knjigu i uživa.

Ovo je jedinstveno putovanje kroz raj s slikovnicama! Drago čita svoju omiljenu knjigu o gusarima, gusar čita svoju omiljenu avanturu, i tako se nastavlja sa jedanaest knjiga. Ali važno je istaći da su knjige su različitih žanrova. Idemo sa avanturističke priče do klasične bajke, do naučne fantastike, časopisa, krimi romana, pa čak i do strašnog horora, dok napokon se ne vratimo do Drage.

Jedan od načina na koji autori organizuju knjige je kružna priča. Kružne priče predstavljaju lika koji ide na putovanje, ali završava tamo gdje je započeo. Mnogo puta su šaljivi jer završavaju tamo gdje su i započeli nakon što njihov početni cilj nije uspio. U ovoj knjizi Drago počinje čitati svoju omiljenu knjigu u fotelji, kreće na putovanje omiljenom knjigom i završava natrag u fotelji čitajući svoju omiljenu knjigu. Savršena je priča za dublja pitanja za malo starije klince od nekih 4-7 godina. Počnite sa:


  • Tokom čitanja, pitajte šta slijedi.

  • Ko je tvoj omiljeni lik i zašto?

  • Koja je tvoja omiljena knjiga i zašto?

  • Koje još bajke poznaješ?


Neka djeca odaberu kuda će razgovor ići. Uz vašu podršku ovako razvijaju maštu. Važno je prepoznati hoće li vaše dijete biti spremno za ovu knjigu, posebno stranicu o duhu. Moji klinci su mislili da je smiješno, ali mališani možda ne. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:Facebook https://www.facebook.com/knjigezaklince


 

35 views

Comments


bottom of page