top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Knjiga sna - Priča za laku noć i o vrstama spavanja raznih životinja

Sav svijet spava - osim sove, koja tiho promatra različite načine spavanja svakojakih životinja na kopnu i u moru. Neke spavaju stojeći, dok neke spavaju u pokretu! Neke spavaju mirno same, dok druge spavaju sve zajedno. I dok klinci gledaju kako se svaka životinja odmara na svoj poseban način, i oni će utonuti u ugodan san.

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Sunce zalazi i sve životinje se spremaju za laku noć. Sve osim sove. Ona se tek budi i započinje svoje avanture. Počne da obilazi sve druge životinje i promatra ih kako spavaju.


Kad se nebo smrači, i mjesec zasija, svi odlaze na spavanje

. . . osim budne sove!


Neke životinje spavaju u tišini, kao koale, dok slonovi prave veliku buku i trube dok spavaju. Vidimo da neke životinje spavaju stojeći kao na primjer konji, dok neke spavaju u pokretu kao kit. Takođe vidimo da neke životinje spavaju sa jednim otvorenim okom kao golubovi, dok druge životinje, ribe, spavaju sa obadva otvorena oka. Vidimo da i neke životinje spavaju same kao žirafe, a neke zajedno kao pingvini. Onda vidimo da kad sunce opet zasija, sve se životinje probude. Sve, to jeste, osim sove koja spava tokom dana.

Ova utješna i tiha knjiga čini vrijeme spavanja lijepim, a ne nečim čega se treba bojati. Sova nam pokazuje cijeli svijet kroz svoju perspektivu i sa njom vidimo kako je san univerzalan i svugdje drugačiji. Pokazuje nam kitove kako spavaju dok se kreću okeanom, ptice kako spavaju s jednim otvorenim okom i ribe kako spavaju s obje otvorene oči. Prateće ilustracije čine ovu knjigu umirujućom. Djeca će se oduševiti velikim očima ptica i riba, a nježno noćno nebo kao čarolijom naglašava jednostavnu priču.


Uz ovu priču, porodice mogu razgovarati o različitim načinima na koje životinje spavaju. Iako je ovo knjiga jednostavnog teksta, opet se može razgovarati o njoj i nešto naučiti. Pa možemo krenuti na primjer sa:


  • Vidjeli smo puno različitih načina na koje životinje spavaju. Koje su te životinje iznenadile sa svojim unikatnim načinom spavanja?

  • Koje još životinje znaš? Kako one spavaju?

  • Kako ti spavaš?

  • Sova je budna po noći, a preko dana spava. Možeš li se sjetiti drugih životinja koje su budne preko noći?

Primjetiti će te da svaka stranica ima sovu, pa takođe možete da pitate klince da je pronađu za malo dodatne zabave.


Ova slatka i kratka priča je savršena za laku noć i spada, po mom mišljenju, u najljepše priče za tu svrhu. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:

 

Comments


bottom of page