top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Kaos kod Svinje - Priča o postavljanju zdravih granica s prijateljima

Putujemo kroz ovu slikovnicu kod jedne Svinje. Ali, ovo nije obična Svinja, ne. Ona je jako uredna i voli da joj je sve čisto i uglancano. Zapravo, kod ove neobične Svinje, sve je uvijek u najboljem redu. Otkrijte kako će joj, jedan nepozvani gost, prirediti pravi šok.

 
 

Naša mala Svinja zna šta voli, a to je da joj dom bude čist i uredan. Krenula je da radi kuću pa ju je čak i ofarbala za početak, sve oprala i izribala. Za kraj, na pod je prostrla bijeli tepih da upotpuni ugođaj.


Umjesto da valja se u blatu,

jedna se svinja umotala u vatu.

Na papke je svoje

navukla papuče bijele boje


Kad je sve završila, ponosno je sve zadovoljno pregledala i divila se svom trudu. Čitava kuća je jednostavno sijala od čistoće. Nakon svog tog rada, pomislila je da bi joj baš godila topla kupka. Međutim, prije nego što je i to obavila, nazove dobru drugaricu, Ljupku, da malo proćaskaju.


Tako su pričale, malo o ovome, malo o onome, kad joj se Ljupka na kraju razgovora najavi u goste. Kaže da je htjela nešto slatko da pojede i da zna da naša Svinja Čistunica sigurno ima nešto za gricnuti. Jadna naša Svinja se odma nađe u problemu. Već zamišlja veliki nered koji neizbježno dolazi sa gostima. Odmah se počne ispričavati i odgovarati drugaricu, ali, sve uzalud. Ljupka se ne da ometi.

Ljupka kaže da joj nije nikako mrsko da dođe i da će još usput da stane do vrtića i pokupi svoje mališane da i njih povede. Jadna naša Svinja se baš nasekira ali, pomoći joj nema. Kroz pola sata gosti stižu na vrata. Ipak, Svinja odluči da napravi nešto pozitivno od stresne situacije pa se baci u posao i fino ugosti svoju drugaricu i njene male. Međutim, nije prošlo dugo prije nego što je jedan od njih zalutao. Dok su ga pronašli, bilo je prekasno. Svaki kutak njene kuće je bio uništen. Zidovi su bili umeljani čokoladnom pjenom, prozori slinavi, a dragulj njene sobe, bijeli tepih, potpuno blatnjav.


Ljupka se ne obazire na nered, i ne shvaća zašto Svinja mijenja boje u licu. Pita je da li je loše volje, da li je sve u redu. Naša Svinja se pristojno izjasni. Kaže joj da su dobre prijateljice, ali da su Ljupkina djeca prljava i da treba bolje da ih pazi kada dolazi nekome u goste. Zatim kaže da svi trebaju da izađu jer joj je kuća "kao da prohujao je uragan!"


Kada ostane sama, Svinja napokon ima šansu da malo odmori. Pogleda svoj uništeni dom, i ne zna šta da radi osim da plače. Ali umjesto da očajava, ipkad ode da se okupa i odmori u kadi. Tada pravi planove da sutra sve očisti ponovo.


Ova preslatka slikovnica nam dolazi iz Zadra i napisala ju je jedna divna autorica, Sarah Stručić. Ovo je jedna od priča u zbirci zvanoj "Male Životinjske Priče" koju možete da pogledate i kupite ovdje https://shtorija.hr/trgovina/ da bi upoznali šarmantne nove likove.



Na prvi pogled možda se čini da je ovo neka kritika neurednih klinaca ili tako nešto slično ali zapravo i nije. Ma da se vjerovatno većina mama može da poveže sa našom Svinjom Čistunicom kad je riječ o prijateljicama koje ne poštuju naš prostor ili čak vlastitim klincima koji przne, ovo je zapravo divan primjer o vlastiom samopoštovanju i postavljanju pozitivnih granica sa prijateljima. Takođe se mogu, kao mama, povezati i sa Ljupkom ali to je druga priča! Jako mi se sviđa da Svinja zna šta želi (da joj kuća bude čista) iako to možda nije stereotipična norma Svinja. Ona ide prema svojim željama iako to ne rade drugi njenog tipa, i vrijedno radi da to postigne. Takođe mi je jako drago vidjeti da se zalaže sama za sebe. To mi se jako sviđa vidjeti općenito u slikovnicama, pogotovo pošto je Svinja ženskog roda a to rijetko vidimo u pričama.


Uvijek možemo da iskoristimo slikovnice za razgovor i pouke, pa i ovdje. Možda da počnete sa:

  • Kako se Svinja osjećala kad joj se Ljupka najavila u goste? Zašto?

  • Šta je mogla učiniti da je odgovori? Da li je trebala da je odgovori?

  • Da li ti imaš prijatelja koji ti prave nered kada dođu da se igraju? Šta možeš da uradiš bolje sljedeći put?

  • Da li je Svinja trebala da kaže Ljupki istinu? Zašto?


Svinja i Ljupka ostaju prijatelji u mom umu, i jako mi se sviđa da da otvoreno komuniciraju. Na kraju krajeva, iskreno prijateljstvo je najbolje prijateljstvo. Ako ništa drugo, ova predivna slikovnica i pametna rima će sigurno oduševiti i vaše mališane. Uživajte!

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:





64 views
bottom of page