top of page
  • Writer's pictureKnjige Za Klince

Kako Se Ja Osjećam - Slikovnica za emotivni razvoj

Ova čarobna mala slikovnica pomaže djeci da prepoznaju velike emocije. Posebno je napisana kako bi djeci pomogla u rješavanju tjeskobe ili bijesa. Uči ih da je ljutnja normalna, zdrava emocija. Također podučava djecu da se nose s razočaranjem i pruža im rješenja koja pomažu djeci da se nose s njihovim “vrućim” osjećajima na zdraviji način.

 
 

***SPOILERI ISPOD***

Mali Billy nas vodi na putovanje kroz svoje razne emocije. Kaže nam da osjeća dosta različitih emocija zaviseći od situacije. Prva na redu je radost to jeste sreća. To mu je omiljena emocija. Grije ga iznutra i tako se osjećao kada mu je tata kupio psa. Billy napominje da ljudi mogu da osjećaju sreću na različite načine. Kad je on lično sretan, onda to osjeti po cijelome tijelu i traje dugo.


"Ja osjećam dosta različitih emocija u različita doba dana," rekao je Billy glasno dok se spremao da se igra.


Drugi osjećaj koji nam Billy opisuje je tuga. To mu je najmanje draga emocija. Kaže da se tako uvijek osjeća kad mu tata mora ići na poslovni put. Tada ga mama utješi pa mu bude bolje. Poslje tuge, Billy nam ispriča kako mu je kada se osjeća frustriran. Taj osjećaj poraženosti ponekad osjeća kada mu nešto ne ide, na primjer kada ne može da složi slagalicu. Tada hoće da odustane, ali uvijek nađe način da se nosi sa takvim osjećajima. Udahne duboko, pa onda izdahne polako pa se osjeća smireno poslje toga.

Nekada Billyja bude strah. Tako se osjećao prvog dana škole. To je bilo kao da je imao leptiriće u stomaku. Ali tada mu je mama rekla da razgovaranje o strahu pomaže da se ne boji. Škola je bila puno zabavnija nego što je očekivao pa mu je sav strah nestao. Billy nastavlja i priča nam da se ponekad osjeća umoran. Umoran je kada bude u školi čitav dan. Tada bude čangrizav i ne želi da se igra. Mama mu onda napravi da jede, i on sjedi u tišini odmara se. Billy prizna da Mame uvijek znaju šta da urade da se djeca osjećaju najbolje što mogu.


Billy nam priča o svom rođendanu. Bio je jako uzbuđen. Vikao je i skakao na sve strane i osjećao se kao da bi moglao da pukne od uzbuđenja. To ga činilo punog energije. Čak nam i pokaže svoje "uzbuđeno" lice. Kada je stigao prvi dan škole, Mama mu je rekla da spakuje svoju torbu.To nikada nije uradio sam prije, pa nije znao šta treba da uradi. Tražio je pomoć od mame i ona mu je rekla šta treba da zna. Pokazala mu je jedan po jedan zadatak i ubrzo je bio spreman za polazak.



Ponekad se Billy zabrine, kao na primjer, kada je sam u sobi. Umisli da ima čudovišta u sobi pa mu to napuni glavu. Tada ispriča tati kako se osjeća i krenu zajedno u lov na čudovišta. Nikada ne pronađu ni jedno. Tata ga ušuška u krevet i kaže mu da je sve u redu.Tada se Billy više ne brine. Jednog jutra se Billy probudio i vidio balon iznad glave. Tog je dana pronašao puno šarenih balona. Bio je toliko iznenađen. Osjećao se kao najsretniji dječak i bio je zahvalan te ga je to ispunjavalo radošću.

Nekada, kada želi nešto a ne može to da ima, Billy se naljuti puno. Prsa mu se zategnu, a ruke se pretvore u pesnice. Osjeća se skroz loše. Diše brzo i kratko. Onda kažem mami i tati kako se osjećam. Ispusti uzdah kao voz paru i onda se osjeća bolje.


Ovo je prva priča koju ja nisam lično izabrala. Ovu je izabrala moja divna sestra, Alma Fidahić. Možda će te primjetiti da joj je također posudila glas. Inače, Alma je instruktor joge i ima svoj studio. Provodi dane pomažući odraslima da se usredotoče, kako i sa tijelom tako i sa umom kroz meditaciju. Zato je mislila da je važno obraditi priču koja pomaže klincima da rade isto. Ova slikovnica je jako dobar resurs za djecu koja imaju problema sa kontrolom emocija (a koja nemaju, to im je posao da nauče kako da se izraze). Sviđa mi se zato što mali dječak ide u ciklusu kroz svaku emociju. Prvo imenuje emociju, objasni nam detaljno kako se osjeća fizički i mentalno, i onda nam kaže kako da se riješimo tog osjećaja ako je negativan.

O ovoj knjizi se može razgovarati satima. Evo samo nekoliko pitanja koje možete da postavite svojim klincima.


— Kako se Billy osjeća kada je sretan? Kako se ti osjećaš kada si ti sretna/sretan? Pokaži kako izgledaš kada si sretna/sretna?

— Kako se Billy osjeća kada je tužan? Kako se ti osjećaš kada si ti tužan/tužna? Pokaži kako izgledaš kada si

tužan/tužna? Šta Billy ucini da se osjeća bolje? Šta možeš da učiniš da ti bude bolje?

— Sa ovim pitanjima prođite kroz svaku emociju: strah, umor, uzbuđen, zbunjen, zabrinutost, iznenađen, i ljut.



Ovu knjigu nisam nikada prije čitala ali kad mi ju je sestra predložila, bila sam jako uzbuđena! U njoj se jako puno osjećaja istražuje na odgovarajući (po dobu) način pomoću kreativnih vizualnih znakova i savršenih opisa. Također je dano nekoliko savjeta kako se nositi s osjećajima poput dubokog disanja ili ispuštanja pare poput voza što djeca mogu lako da prepoznaju i primjene. Uživajte!


Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:






473 views
bottom of page